Sarkozy’nin dönüş planı saat gibi işliyor

Güncelleme Tarihi:

Sarkozy’nin dönüş planı saat gibi işliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2012 14:58

Fransa sağının en büyük partisi Halk Hareketi Birliği’ndeki lider krizi sürerken, hakkındaki en büyük soruşturma dosyasından sıyrılan eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de ‘sağın doğal liderliğine’ oynuyor.

Haberin Devamı

Fransa sağı bir haftadır trajediye dönüşen bir seçim komedisine ev sahipliği yapıyor. Bir taraftan Genel Kurul’da aday olan UMP Genel Başkanı Jean François Cope ile, 5 yıl boyunca Sarkozy’nin Başbakanlığını yapan François Fillon arasındaki lkiderlik yarışı bir haftadır sonlanamıuyor.

Oyların birbirine yakın olması nedeniyle önce Sarkozy’ye yakın aşırı sağa göz kırpan Cope’nin yalnızca yüzde 0,07 oyla kazandığı açıklanırken, daha sonra deniz aşırı bağlı bölgelerin oylarının sayılmasıyla Fillon’un kazandığı ortaya çıktı. İki aday da UMP liderliğinden vagçeçmediği için Fransız sağının en büyük partisi UMP’de bir haftadır lider seçilemiyor.

Fillon dün sabah, “UMP bir mafya değil, bu yöntemlere izin verilemez” diyerek mahkemeye gitme tehdidini savurunca, partinin duayenlerinden eski Başbakan Alain Juppe’nin hakemliği gündeme geldi. Her iki aday da Juppe’nin hakemliğini kabul edince Juppe, “Tek şartım, seçim komisyonundan iki adayın da ekibi çıkacak ve biz tarafsız bir sayım yapacağız. Taraflar ile en geç Pazar akşamı bir araya gelmeyi öneriyorum” dedi.

Haberin Devamı

Ancak, seçimin kazananı ilan edilen Cope, komisyonun değişmesini kabul etmeyince muz cumhuriyetlerinde görülebilen cinsten kriz yeniden çıkmaza girdi. Sağda oyları yükselen aşırı sağ Front National’in lideri Marine Le Pen, “Bu günden itibaren UMP sona ermiştir” dedi.

SARKOZY 12 SAAT İFADE VERDİ

Paris’te liderlik yarışı devam ederken, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybetiği günden bu yana ‘dönme planları yaptığı’ konuşulan Nicolas Sarkozy de, Bordeaux kenti soruşturma hakimliğine ifade verdi. Bordeaux soruşturma hakimi Jean-Louis Gentil, L’Oreal’in iki gün önce 90 yaşına basan patronu, kozmetik imparatoriçesi Liliane Betencourt’un yaşlılığından faydalanarak, yüz binlerce Euro’yu 2007’deki seçim kampanyasında kullandığı iddialarına ilişkin sorular yöneltti. 

Hakim Gentil, Bettencourt’un İsviçre’deki hesaplarından çektiği yüzbirlerce Euro’yu el altından zarf içinde Sarkozy ve ekibine verdiği iddiaları ile ilgili sorular yöneltti. Soruşturmadan sızan bilgilere göre, hakim dosyayı kapatmaya çalışan Sarkozy’ye yakın savcı Philippe Courroye ile 8 kez gerçekleştirdiği gizli buluşmaya ilişkin sorular da yöneltti.

Haberin Devamı

Sarkozy’nin, Bettencourt ailesinin mali şubeye başvursundan iki gün sonra Courroye ile gizlice bir parkta yaptığı görüşme ile altı kez Elysee Sarayı’na arka kapıdan yapılan görüşmeleri sordu. Ancak 12 saatlik soruşturma sonucunda açık delil bulunamayınca Hakim Gentil, Sarkozy hakkında soruşturma başlatamadı, yalnızca ‘katılımlı tanık’ olarak dosyaya dahil edilmesini kararlaştırabildi. Bu da Sarkozy’nin gerektikçe, avukatıyla birlikte hakim tarafından yeniden ifadesine başvurulacağı anlamına geliyor.

Bu yolla, Sarkozy hakkında dava açılması ihtimali, dosyaya yeni bir delil eklenmedikçe saf dışı edilmiş oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!