Sarkozy’nin adamı istedi, yelkenlilerin İstanbul yarışı Nice’ten başlayacak

BUNDAN üç yıl önce, 2006 yılı mart ayı başları... Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Citigroup’un Monaco’da düzenlediği "Avrupa Kredi Konferansı"nın "onur konuğu"...

15-16 yıldır Paris’te yaşayan, spor organizasyonları da yapan turizmci Cumali Varer, koltuğunun altına aldığı bir dosyayla Monaco’da Başbakan Erdoğan’ın karşısına dikildi.

Cumali Varer’in derdi, o yıl ilk kez bitiş noktasını İstanbul’a çekebildiği Fransa çıkışlı yelken yarışlarına "hükümet desteği" ve Tanıtma Fonu’ndan kaynak alabilmekti.

Varer, o güne kadar bazı bakanlar ve bürokratlarla bağlantı kurmuş, söz almış, sonuca ulaşamamıştı. Yarışmayı bir çırpıda Erdoğan’a da anlatıp, ikna edici cümleyi yineledi: "Sayın Başbakanım, 1 ay sürecek yarış boyunca Türkiye hep gündemde olacak."

Erdoğan talimat verdi, toplam maliyeti 2.5 milyon Euro dolayında olan yarışmanın faturasının yüzde 30’unun Tanıtma Fonu’ndan karşılanması sağlandı. Artık Varer’in önünde pek sorun kalmamıştı. Sponsorluklar, Tanıtma Fonu desteği derken, "Cap İstanbul", 2006 yılından itibaren devreye girdi.

Geçen yıl Fransa’nın Marsilya kentinden start alan yelkenlilerin bu yıl eylül-ekim ayları arasında gerçekleşecek yarışı için çıkış noktası bu kez Nice olarak belirlendi.

Varer’in anlattığına göre, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin en yakınındaki birkaç kişiden biri olan şimdinin Nice Belediye Başkanı Christian Estrosi’nin istekleri bu konuda etkili oldu.

Belirlenen takvime göre, tekneler 12 Eylül 2008 günü Nice’te gösteri yarışı yapıp, 14 Eylül’de yola çıkacak. 2 Ekim’de Bozcaada’ya varacak yelkenliler, 7 Ekim’de İstanbul’da olacak. 11 Ekim’de de İstanbul Boğazı’nda bir yarış gerçekleşecek.

Cumali Varer, Christian Estrosi’nin "Yelkenliler Nice’den yola çıksın" ısrarına dikkat çekip, işin tanıtım yönüne vurgu yaptı: "Bir ay süren yarış boyunca sürekli çekimler yapılıyor. Bunlar dünya televizyonlarından yayınlanıyor. Türkiye için çok önemli tanıtım fırsatı var."

Bu yıl 35 teknenin katılması öngörülen yarış, Figaro Beneteau Sınıf birliği ve Fransız Yelken Federasyonu’nun takvimine 2012’ye kadar girmiş durumda. Varer, Türkiye’nin "2010 Avrupa Başkenti İstanbul" çerçevesinde bu yarışı iyi kullanması gerektiğini düşünüyor.

Uluslararası piyasalar ABD kaynaklı dalgayla git-gel yaparken, Türkiye türbanla başlayıp, AKP’ye açılan kapatma davasıyla gerilmişken, yelkenlileri düşünen çıkar mı?

Kapadokya MYO, Mey İçki’nin kullanmadığı fabrikayı istiyor

KAPADOKYA Meslek Yüksek Okulu’na giderken, Mustafapaşa Beldesi girişinde otobüsümüz yavaşladı, Okulun Mütevelli Heyeti Başkanı Alev Alatlı ile Başkanvekili Ömer Faruk Berksan, bir binayı gösterip, Electrolux Türkiye Genel Müdürü Semih Orcan’a sordu:

- Bu bina için girişimde bulunabildiniz mi?

- Mey İçki’nin CEO’su Galip Yorgancıoğlu’na rica ettim ama pek vermeye niyetli değiller.

Gördüğümüz bina, Tekel’in eski şarap fabrikalarından biriymiş. Epeydir kullanılmıyormuş. Kapadokya MYO, bu binayı Şarap Üretim Teknikleri ve Bağcılık bölümü için istiyor.

Yorgancıoğlu, Kapadokya MYO’ya başka destek sözleri vermiş ama şirketi söz konusu binayı satmayı planlıyormuş.

Mey İçki’nin patronu Texas Pasific Group (TPG), bu işi bir kez daha gözden geçiremez mi?

Vefasızlık yapmayın ’Yürüyen Köşk’ü ilk ben restore ettirdim

YALOVA’nın Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu’nun, "Atatürk’ün Yürüyen Köşkü’nü restore ettirdiğimiz de partimizle ilgili kapatma davası dosyasına girer mi?" sorusunu başlık yaptığım yazıma eski bakanlardan İmren Aykut’tan serzeniş ve itiraz geldi.

İmren Aykut, Atatürk’ün bir ağaç dalının kesilmesini önlemek için Rusya’dan getirilen uzmanlarla Yalova’daki Köşk’ü nasıl kaydırttığını incelemiş, 1998’de restore ettirmiş: "Köşk’ün eski fotoğraflarını buldurdum. Atatürk’ün Köşk’ün raylar üzerinde kaydırılışını izlerken fotoğrafları var. Köşk’ün eski ve son halinin fotoğraflarından oluşan kitap da hazırlattım."

Aykut, Yalova Belediye Başkanı’nın, Yalova Valisi’nin 1998’de gerçekleşen restorasyonu kayıtlardan görebileceğini hatırlattı: "1998’den sonra bakımsız kaldıysa Köşk yine yıpranmıştır. Çünkü orası rutubetli. Sayın Binicioğlu yeniden bakım yaptırmış olabilir. Ancak, önceki yapılanlar için vefasız davranmasınlar."

İmren Aykut aslında konuyu bu kadar kafaya takmayacakmış ama Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay TBMM’de "Yürüyen Köşk, AKP döneminde restore edildi" diye konuşmuş. CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce de, Günay’a daha önceki restorasyonu hatırlatmış.

Aykut, TBMM’deki bu tartışmayı sonradan öğrenince, duruma açıklık getirmek istemiş...
Yazarın Tüm Yazıları