Sarıyer'den Silivri'ye sahipsiz köpek hattı

Güncelleme Tarihi:

Sarıyerden Silivriye sahipsiz köpek hattı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2017 01:20

Kuzey Ormanları’na terk edilen ve sayıları her geçen gün artan binlerce sahipsiz köpek gönüllüler sayesinde hayatta kalıyor. Bölgede oturanlar köpeklerin kamyonlarla taşınarak bırakıldığını söylüyor.

Haberin Devamı

İSTANBUL’un Kuzey Ormanları’na terk edilen binlerce köpek, bir avuç gönüllü sayesinde hayatta kalma mücadelesi veriyor. İstanbul’un kuzeyinden uzanan hattaki Sarıyer, Eyüp, Arnavutköy, Çatalca ve Silivri’de ormana terk edilen köpeklerin sayısı her geçen gün artıyor. Bölgede oturanlar sahipsiz köpeklerin kamyonlarla, hatta otobüslerle bölgeye taşınarak bırakıldıklarını anlatıyor. Ormandaki hayvanları ayakta tutan ise bir avuç gönüllünün çabaları.

Silivri’nin Büyükkılıçlı köyünde yaşayan çiftçi Abdülkerim Kutlu da onlardan biri. Kamyonetiyle her gün yüzlerce kilometre yol kat ederek, ormandaki köpeklere yaklaşık 4 ton yemek dağıtıyor. Abdülkerim Kutlu yemekleri fabrikalardan, yemek şirketlerinden ve büyük şantiyelerin artıklarından topluyor. Her gün Arnavutköy’den başlayan yolculuğu Silivri’nin merkezinde son buluyor.

Sarıyer, Eyüp ve Arnavutköy’de köpeklerin terk edildiği çok fazla dillendirilince, Silivri köpekleri yeni terk etme noktası olmuş. Bu nedenle ilçedeki köpek sayısı son bir yılda binleri bulmuş durumda. Abdülkerim Kutlu sadece yoldaki köpekleri beslemiyor, aynı zamanda tedaviye muhtaç olanları da geçici olarak evinde bakıyor. Evindeki köpekler arasında arabanın altında kalarak ayaklarını kaybetmiş, dövüştürüldüğü için ağır yara almış hatta tecavüze uğramış köpekler var. Kutlu’ya göre sahipsiz hayvan sorununu çözmek için belediyeler ve gönüllüler işbirliği yapmalı. Köpeklerin rehabilitasyon merkezlerine ya da hayvan barınaklarına kapatılmasına şiddetle karşı çıkıyor. Köpeklerin kontrol altında doğal ortamlarında yaşamaları gerektiğini savunuyor. “Belediyeler topladıkları hayvanları başka belediyelerin bölgesine bırakıyor ya da öldürüyor” diyen Abdülkerim Kutlu, kendisi gibi tüm mesaisini hayvanlar için harcayan insanların, belediyelerden bir an önce adım atmasını beklediğini söyledi. 

300 BİN SAHİPSİZ KÖPEK VAR
Silivri Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Burçin Sarısaltıkoğlu, İstanbul’da 200-300 bin arasında başıboş köpek olduğunu belirterek şunları söyledi, “Petshoplardan hayvan satışını ve yurt dışından hayvan girişini engelleyerek, büyükşehir belediyeleri öncülüğünde sahiplenmeyi yasallaştırırsak sokağa atılan sahipsiz köpeklerle ilgili sorun çözülebilir. 15 milyonu geçen nüfusuyla İstanbul’da yüzde bir sahiplenme yapılırsa, sokak hayvanları ile ilgili sorunun tamamen ortadan kalkacağına inanıyoruz” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!