Sarışın, mavi gözlü, uzun boylu... İşte o zanlı

Güncelleme Tarihi:

Sarışın, mavi gözlü, uzun boylu... İşte o zanlı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2011 00:00

Norveç'te dün yaşanan ve toplam en az 93 kişinin hayatını kaybettiği bombalı ve silahlı saldırılarla ilgili bir kişi gözaltına alındı. Yerel basın organları, aşırı sağcı, radikal Hıristiyan eğilimleri olan bir Norveçli olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

Norveç polisi, Utoya adasında bulunan gençlik kampına düzenlenen silahlı saldırıda ölenlerin sayısının 93'e yükseldiğini açıkladı.

DÜNYANIN EN SAKİN ÜLKESİNDE KAOS

Saldırganın polis memuru kılığında adaya geldiği, anakaradan feribota bindiğinde “Oslo saldırısı sonrası kontroller yapacağını söylediği” ifade edildi. Adada bulunan görgü tanıkları saldırganı, "Sarışın, mavi gözlü, uzun boylu" olarak tanımladı.

 

Norveç televizyonu TV2, zanlının Anders Behring Breivik isimli, 32 yaşındaki bir Norveçli olduğunu bildirdi. Haber ajansları da Breivik'in Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinde bulunan fotoğraflarından bir derleme geçti.

 

AJANSLAR BREIVIK'İN FACEBOOK FOTOĞRAFLARINI GEÇTİ / FOTO GALERİ

Haberin Devamı

Oslo Emniyet Genel Müdürü Sveinung Sponheim devlet radyosu NRK’ye yaptığı açıklamada zanlının kimliğini doğrulamadı internette yazdığı yazıların “sağa ve Müslüman karşıtlığına eğilimli olduğuna işaret ettiğini ancak faaliyete geçme yönünde henüz bir motivasyon tespit edilemediğini” söyledi.

Breivik'in Norveççe yazdığı blogu Minerva'da Müslüman karşıtı Hollandalı siyasetçi Geert Wilders'ın hayranı olduğunu belirtmesi Sponheim'ın sözleriyle paralel bir durum olarak yorumlandı.

NEO-NAZİ Mİ?

Associated Press'in haberine göre Norveç haber ajansı NTB Breivik'in birçok silahının olduğunu ve silah sahiplerinin buluştuğu bir kulübe üye olduğunu ancak ülkedeki bilinen aşırı sağcı grupların herhangi birine dahil olmadığı ve suç sicilinin de temiz olduğun bildirdi.

Polis yetkilileri AP'ye yaptıkları açıklamada, "Eğer Norveç'teki Neo-Nazi gruplara dahil olsaydı kendisini izliyor olurduk" dedi.

 Neo-Nazi gruplar 1990’larda İskandinavya’da birçok cinayet ve soygun gerçekleştirmişti.

 AP’ye konuşan ancak adının açıklanmasını istemeyen polis yetkilisi “Artık liderleri kalmadı. Bu grupları büyük oranda kontrol altına aldık” dedi.

Breivik'in adına açılmış Facebook sayfası dün gece kapatılırken, aynı isimdeki şahsa ait Twitter hesabından sadece John Stuart Mill’in “İnancı olan bir insan, sadece çıkarları olan 100 bin kişiye eşittir” sözünün tweet olarak gönderildiği belirtildi.

MAYIS'TA 6 TON GÜBRE ALMIŞ

Sebze üreten bir çiftliğin sahibi olan Breivik'in dolayısıyla bomba malzemesi olarak kullanılabilecek suni gübreye çok rahat ulaşabildiği de ifade edildi.

Norveçli yetkililer Breivik'in Mayıs ayında şirketi üzerinden 6 ton gübre satın aldığını tespit etti. Bunun normal Breivik standartlarında bir tarım üreticisi için çok küçük bir miktar olduğu da belirtildi.

Breivik’in yaşadığı Oslo’nun batısındaki dört katlı apartman dairesinin polis kontrolünde olduğu da ifade edildi.

BAŞBAKAN: ÇOCUKLUK CENNETİM CEHENNEME DÖNDÜ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!