GeriMutfak Tüyoları Sarımsak nasıl saklanır? Sarımsağın bozulduğu nasıl anlaşılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sarımsak nasıl saklanır? Sarımsağın bozulduğu nasıl anlaşılır?

Sarımsak nasıl saklanır? Sarımsağın bozulduğu nasıl anlaşılır?

Doğal bir antibiyotik olan sarımsak, lezzetiyle de mutfaklarımızın vazgeçilmezlerinden. Peki ama sarımsaklarınızı nasıl saklamanız gerektiğini, sarımsağın ne kadar süreyle taze kaldığını biliyor musunuz?

Bir baş kabuklu sarımsağı, doğru koşullarda sakladığınızda 6 aya kadar dayanır. Bir diş kabuklu sarımsağın saklama ömrü ise 3 hafta kadardır.

Ancak kabuğu soyulmuş sarımsak, hızla bozulmaya başlar. Soyulmuş ancak bütün haldeki sarımsak dişleri, buzdolabında bir hafta kadar dayanır. Ancak bu doğranmış ya da dövülmüş sarımsak için geçerli değildir. Sarımsağı doğradıktan sonra bir gün içinde tüketmeniz doğru olur.

Eğer doğranmış sarımsağı saklayacaksanız da küçük bir kabın içine koyup üzerine zeytinyağı ekleyerek hava almasına engel olmalısınız. Bu koşullarda doğranmış sarımsağın ömrünü iki, hatta üç güne uzatabilirsiniz. Tabii doğru koşullarda saklarsanız...

Sarımsak nasıl saklanır Sarımsağın bozulduğu nasıl anlaşılır

Özetle sarımsağın uzun ömürlü olması için yapmanız gereken, her zaman soyulmamış başlar halinde alıp, her seferinde ihtiyacınız olan kadarını soyup doğramaktır.

Öte yandan satın aldığınız sarımsağın daha uzun ömürlü olmasını doğru saklama koşullarını oluşturarak da sağlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken, kabuklu sarımsaklarınızı, kuru, serin, iyi hava alan karanlık bir yerde saklamaktır.

Bu durumda ilk akla gelen saklama yeri buzdolabı olsa da, sarımsak buzdolabına konmaz. Oda sıcaklığında ve fırın, ocak gibi ısı kaynaklarından uzakta tutulmalıdır. Dolayısıyla sarımsağın ömrünün en uzun olacağı yer kilerdir.

Peki sarımsağın bozulduğunu nasıl anlarsınız? Öncelikle kabukların üzerinde, yüzeyinde koyulaşmalar, renk değişiklikleri varsa o sarımsak bozulmuş demektir. Yeşil filizler de o sarımsağı tercih etmemeniz gerektiğine işaret eder. Filizlenmiş sarımsağın sağlık açısından bir zararı yoktur ancak tadı taze sarımsaktan farklıdır.

Sarımsağı elinizde hafifçe sıktığınızda yumuşak geliyorsa, bu da bozulduğu anlamına gelir. İyi sarımsak diri, çıtır çıtır olmalıdır.

Son olarak sarımsağı soyduktan sonra da tazelik durumunu anlayabilirsiniz. Taze ve lezzetli sarımsak beyaz olur. Rengi sararmış bir sarımsağı mümkünse kullanmayın.

DOĞRADIĞINIZ SARIMSAKLARLA MİS GİBİ BİR FALAFEL YAPMAYA NE DERSİNİZ?

False