Sarıkahraman: “Rekolte 650 Bin Ton Olsa, Fiyatlar 20 TL Olmaz”

Güncelleme Tarihi:

Sarıkahraman: “Rekolte 650 Bin Ton Olsa, Fiyatlar 20 TL Olmaz”
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2015 13:03

ÜNYE ZİRAAT ODASI BAŞKANI OSMAN SARIKAHRAMAN

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, yapılan rekolte tahminlerine ilişkin eleştirilerde bulundu.
Gerçek rekolte tahminlerinin Haziran sonunda yapıldığına işaret eden Sarıkahraman, söylendiği gibi 650 bin ton rekolte olması halinde fındık fiyatlarının 20 TL seviyelerinde olamayacağını belirtti.
Mayıs ayı içerisinde yapılan fındık rekolte tahminlerinde 2015 sezonunda 650 bin ton fındık olacağı yönünde beyanlar verildi. Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman ise gerçek rekolte tahminlerinin Haziran ayı sonunda yapılabileceğini belirterek duruma tepki gösterdi.
Sarıkahraman yaptığı açıklamada, “Bildiğiniz gibi daha önce yasak olmasına rağmen karanfil sayımına göre bir rekolte tanımı yapılmıştı. Orada da rekolte tahmini 650bin ton çıkmıştı. Mayıs ayında çotanak sayımıyla ilgili rekolte tahmini açıkladılar. Her iki tahminde birbirine eşitti. Her zaman söylediğim gibi karanfil tahmininden sonra bu coğrafyada iki kez -4 dereceyi gördük. O zaman don olayları olduğunda hiç mi zarar görmedi fındıklar da Mayıs ayında yine aynı tahmini yapıyorsunuz?” dedi.
“FINDIĞIN BAŞINDA BİRÇOK SIKINTI VAR”
“Evet, fındık bu sene güzel, her alanda fındık var” diyen Kahraman şöyle konuştu: “Fakat bunun derecesi ne? Ne kadarı harmana girecek, ne kadarı çuvala girecek, ne kadarı tüccara gidecek? Sizin Mayıs ayı için yaptığınız çotanak Haziran ayına doğru zaten dalda durması mümkün değil. Bu sene 2.sini yaşadığımız bir küllenme hastalığı var. Biz bununla ilgili ne yapılabilir konusunda üzerinde duruyoruz. Üreticilerimizi bilgilendirmeye çalışıyoruz. Bu durum yüzünden de fındıkta kayıplar veriyoruz. Kuraklık, fırtına ve daha birçok sıkıntımız var. Fındığın piyasadaki ekonomik durumu sayesinde üreticilerimizin bahçelerine ilgisi biraz daha arttı. Bunlar olumlu görüntüler ama fındığın başında birçok sıkıntı var. 650 bin ton rekolte olsa dahi bu elde kalmaz. Dünya 900 bin tonun üzerinde fındık tüketiyor. Tüketilen 5 fındıktan biri de Ordu fındığı. Ancak içerdeki harcadığınız fındık fiyatlar bu seviyede olunca düşüyor. Avrupa’da bu fiyatın karşılığı var bunu bu sene gördük. Fındığın fiyatı 10 lira olmalı. Geçen sene fındık olmayan yerlerde bu sene bol fındık var. Olan yerlerde ise yarı yarıya bir durum söz konusu. Bu rekolte tahminleri çok inandırıcı gelmiyor bana. Geçen sene fındık yanmasaydı 4 liraya satabilir miyiz acaba diye düşünüyorduk, fakat 20 liralara kadar çıkan fiyatlarda sattınız. Bence söylenilen tonda fındık olsaydı fiyat bu seviyede olmazdı.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!