Sarı Deniz'de tansiyon azalıyor

Güncelleme Tarihi:

Sarı Denizde tansiyon azalıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2010 14:19

Güney Kore Devlet Başkanı, Kuzey Kore’nin nükleer silahsızlanmasıyla ilgili açil diplomatik görüşmelere yeniden başlanması çağrısında bulundu. Bu açıklama, Seul’ün bir yıl süren kriz ve askeri çatışma döneminin ardından tavrını yumuşatması olarak değerlendirildi.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung Bak, bu sabah saatlerinde yaptığı açıklamalarda, “Kuzey Kore’nin nükleer programını altılı görüşmeler aracılığıyla sona erdirmekten başka seçeneğimiz yok. Kore Yarımadası’nda barışı sağlamak önemli bir amaç ancak bu sadece diplomasiyle olmaz. Güçlü savunma sistemleri ve insanlar arasındaki birlik bunun önkoşullarıdır” dedi.

 

Lee’nin sözleri Seul’ün Kuzey Kore’nin bu yıl içinde 50 Güneylinin hayatına mal olan saldırılarıyla başa çıkmaktaki yetersizliğini gösteriyor. Mart ayında bir donanma gemisi Seul’ün Kuzey Kore tarafından ateşlendiğini iddia ettiği bir torpido tarafından batırıldı. Geçen ay, Güney Kore sınırında bulunan bir adaya düzenlenen top ateşi dört kişinin ölümüyle sonuçlandı.

 

Haberin Devamı

Güney Kore, ABD askerleriyle birlikte kapsamlı askeri tatbikatlar düzenledi. Ancak hükümet savaşı kesin kazanacak olsa da, hem Seul üzerinde ağır hasar bırakacak hem de Güney Kore ekonomisini yerle bir edeceği korkusuyla böyle bir seçenekten uzak duruyor.

 

ALTILI GÖRÜŞMELERE GERİ Mİ DÖNÜLECEK?

Kuzey Kore’nin nükleer silahlarını imha etmesiyle ilgili Altılı Görüşmeler 2002 yılında Pekin’de başladı. Ev sahibi Çin dışında Japonya, Rusya, ABD ve iki Kore de görüşmelere katıldı. Ancak iki yıldır görüşmeler yapılmıyor. En son olarak Washington ve Seul, Kuzey Kore’nin iyi niyetli olduğunu göstermesini talep ederek bir tur daha sonuçsuz görüşmelere girmeyeceklerini ifade etti. Lee’nin bugünkü sözleri ise müzakerelere yeni bir şans vermeye hazır olduğu anlamına geliyor.

 

ABD’li eski savunma bakanlarından biri, bir Japon gazetesine yaptığı açıklamada Kuzey Kore’nin geçtiğimiz ay duyurduğu nükleer santraldeki uranyumu kullanarak bir yıl içinde nükleer silah geliştirebileceğini söyledi. William Perry de Obama yönetiminin eski Dışişleri Bakanı Madeline Albright ya da emekli Senatör Sam Nunn gibi bir ismi müzakereler içib Pyongyang’a göndermesi gerektiğini belirtti.

 

Haberin Devamı

Kuzey Kore’nin devlet denetimindeki gazetesi Rodong Sinmun uranyum tesislerinin herhangi bir askeri uygulaması olduğunu reddetti. Gazetede, “Barışçıl nükleer enerji gliştirmek bürün gelişmekte olan ülkelerin meşru hakkıdır; nükleer enerji kullanma hakkı sadece birkaç ülkeye verilmemiştir. ABD dahil bazı yanlış düşünen güçler birim barışçıl nükleer faaliyetlerimizi bir sorun haline getirerek üzerimizde baskı kurmak ve bize yaptırım uygulamak için planlar yapıyor” denildi.

 

Times gazetesinde yayımlanan "South Korean President urges nuclear talks with North" başlıklı haberden derlenmiştir.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Haberin Devamı

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!