Saray mutfağından bugüne

Hürriyet Haber
06 Ekim 2005 - 00:01:00

Osmanlı Padişahlarımızın sofralarına olan düşkünlüğü hep yazılır, çizilir, anlatılır. Özellikle 15. ve 16. yüzyıl saray mutfağında pişirilen yemekler o kadar çeşitli olurmuş ki, bir davete katılan yabancı ülke temsilcileri ne yiyeceklerini şaşırırlarmış. Sebzeli pilav, etli pilav, köfteli pilav, perde pilavı, üzümlü pilav, nohutlu pilav gibi birçok pilav çeşidini birlikte ikram ederlermiş. Bunların yanı sıra ayva dolması, soğan dolması gibi dolma çeşitleri, koyun, kuzu yahnileri, her çeşit börek, pide çeşnileri, şerbetli ve sütlü tatlılar, helvalar şeklinde daha da uzayıp giden bir listeden bahsetmek mümkün. Bu arada hemen hemen her padişahımızın özel spesiyalitesi, favori yemeği de sofralardan eksik olmazmış. Soğanlı yumurtaya bayılan Sultan Abdülmecit, balık yiyen Fatih Sultan Mehmet gibi. Sizler de bu Ramazan’da iftar sofralarınıza lezzet ve renk katmak için burada sizinle paylaştığımız Osmanlı mutfağından seçkin tarifleri deneyebilir, torunları olduğumuz bu tarih ve kültürün tatlarını bugünlere taşıyabilirsiniz. Afiyet olsun.Beşiktaşlı fasulye piyazı8 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı kuru fasulye 5 su bardağı ılık su2 adet orta boy kırmızı kuru soğanYarım demet kıvırcık salata 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber1 çay kaşığı tuz1 çay bardağı sızma zeytinyağı 1 adet limonun suyuBu yemek için benim tavsiyem siyah beyaz kuru fasulye kullanmanızdır. Kuru fasulyeyi bir gece önceden ıslanmaya bırakın. Ertesi gün yıkayıp süzdükten sonra, 5 su bardağı ılık suyla haşlayın. Diğer taraftan, kırmızı soğanları soyup yarım halka şeklinde ve incecik doğrayın. Yıkayıp süzdüğünüz kıvırcık salatayı ince ince doğrayıp çukur bir kaba aktarın. Üzerine kırmızı pul biberi, tuzu ve doğradığınız soğanları ekleyerek hafifçe yoğurun. Şimdi de sızma zeytinyağı ve limon suyunu ilave edip karıştırın. Haşladığınız fasülyeyi süzüp ılınmasını bekleyin ve hazırladığınız kıvırcık salatayla karıştırın. Piyazı servis tabağına aktarıp zeytin ve limon dilimleriyle süsleyerek servise sunun. Tulumbacı tatlısı8 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi1 su bardağı tel şehriye1 yemek kaşığı tereyağı5,5 su bardağı süt1,5 su bardağı toz şeker4 yemek kaşığı mısır unu nişastası1 paket vanilya 1 su bardağı fındık içi (dövülmüş)3 yemek kaşığı Hindistan cevizi tozu Öncelikle, şehriyeleri tereyağında sararıncaya kadar kavurun. Derin bir kasede sütü, toz şekeri, mısır nişastasını ve vanilyayı iyice çırparak karıştırın. Sonra, bu karışımı, kavrulan şehriyelerin üzerine azar azar ekleyin. Sürekli karıştırmaya devam ederek, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Tatlı kaynmaya başlayınca, dövülmüş fındıkları ilave ederek, 1-2 dakika daha pişirin ve ocaktan alıp ılınmaya bırakın. Öte yandan, yüksek kenarlı cam kabın içini suyla ıslatın. Ilınan tatlıyı ıslattığınız kabın içine yavaş yavaş dökerek, üzerini kaşıkla düzeltin. Son olarak, üzerine Hindistan cevizi tozunu serpişttirdikten sonra bozdalabına koyarak, 3-4 saat bekletin. Buzdolabından çıkarıp dilimleyerek servise sunun.

Yayınlanma Tarihi : 06 Ekim 2005 - 00:00:00
Etiketler:

    EN ÇOK OKUNANLAR

      Koç Burcu
      21 Mart - 20 Nisan

      Kişisel farkındalığınızı arttıracak, bilgi kazanmanızı sağlayacak, ama bu esnada bütçenize çok fazla zarar vermeyecek şeyler planlamalısınız. Tüm...Koç Burcu - Bugün

      Boğa Burcu
      21 Nisan - 20 Mayıs

      Başarınızı diğerleriyle de kutlayabilirsiniz. Bilgi toplamalı, bilgilerin gerçekliğinden emin olmalı ve başladığınız işleri bitirmelisiniz. Fark yaratmak istiyorsanız,...Boğa Burcu - Bugün

      İkizler Burcu
      21 Mayıs - 20 Haziran

      Evinizde ve özel ilişkilerinizde yapacağınız değişiklikler duygusal anlamda istikararı sağlayabilir. İş birliğine açık olmanız durumunda, evinizi veya yaşadığınız yeri...İkizler Burcu - Bugün

      Yengeç Burcu
      21 Haziran - 22 Temmuz

      Önemli detayları atlamadığınızdan emin olun. İstediğinizi açık açık ortaya koymak işe yarar çözümler üretmenizde size yardım edebilir....Yengeç Burcu - Bugün

      Aslan Burcu
      23 Temmuz - 23 Ağustos

      Duygusal anlamda motive bir gündesiniz. Yanlış nedenlere dayalı değişiklikler yapmak doğru olmayabilir. Olayları doğru değerlendirmeli, daha alçak...Aslan Burcu - Bugün

      Başak Burcu
      24 Ağustos - 23 Eylül

      Sahip olduğunuzdan daha fazla paranız varmış hissine kapılmayın ve aşırı harcamalardan kaçının. Sizi motive eden kişilerle görüşebileceğiniz bir hafta...Başak Burcu - Bugün

      Terazi Burcu
      24 Eylül - 23 Ekim

      Bu hafta sonu, önemli kişisel değişiklikler yapmanız durumunda kendinizi çok iyi hissedebilirsiniz. Sizi bekleyen güzel bir gelecek varken lüzumsuz...Terazi Burcu - Bugün

      Akrep Burcu
      24 Ekim - 22 Kasım

      Dış etkilere bağlı duygusal durumlarla uğraşabileceğiniz bir hafta sonundasınız. Bazı kişilerin yapacağı son dakika değişiklikleri sizi asıl uğraşmanız gereken işlerden...Akrep Burcu - Bugün

      Yay Burcu
      23 Kasım - 21 Aralık

      Duyduğunuz her şeye inanmamalısınız. Belli anlaşmalar yapmadan ya da bazı sözler vermeden önce, kendi araştırmanızı bizzat yapmanızda fayda var. Bu hafta sonu, elinize...Yay Burcu - Bugün

      Oğlak Burcu
      22 Aralık - 20 Ocak

      Endişelerinizi dile getirerek olaylara netlik kazandırabilir ve doğru kararlar alabilirsiniz. Eviniz ve ailenizle bağlantılı konularla ilgilenirken daha sorumlu davranmalısınız....Oğlak Burcu - Bugün

      Kova Burcu
      21 Ocak - 18 Şubat

      Çok fazla bilgi paylaşımı size ters şekilde geri dönebilir ve size bazı bedeller ödetebilir. Bu hafta sonu, sevdiğiniz kişilerle ilişkilerinizi...Kova Burcu - Bugün

      Balık Burcu
      19 Şubat - 20 Mart

      Bu hafta sonu, bazı işleri ele alış veya uygulayış biçiminizi ya da bilgi edinme ev haber alma yöntemlerinizi gözden geçirebilirsiniz. Bu sayede kendinizi...Balık Burcu - Bugün