Şarap şişelerini giydirdiler

Güncelleme Tarihi:

Şarap şişelerini giydirdiler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2008 00:00

Kayra şaraplarının Terra de France ve Terra İtalia adlı serileri tasarımcılara ilham kaynağı oldu. Moda Tasarımcıları Derneği’nin kurucu üyelerinden Bahar Korçan, Ümit Ünal, Özlem Süer, İdil Tarzi, Arzu Kaprol, Hatice Gökçe, Hakan Yıldırım bu şaraplar için özel giysiler tasarladı. Her biri ruhuna en yakın bulduğu şarabı seçti. Sonuçta ortaya şarap gibi farklı lezzet ve güzellikte tasarımlar çıktı. Sadece 50’şer adet üretilecek elbiseli şişeler bir tek Kayra Şarap Akademisi’nde ve tasarımcıların mağazalarında satılacak.

Bahar Korçan - Terra de France Cabernet Sauvignon

İpek parçasını şaraba yatırdım

Tasarımı yaparken ürünün özünden ilham aldım. Dünyanın ünlü şaraplarından biri olması ve uzun süre yıllandırılabilmesi benim için önemli bir özellikti. Uyumlu, güçlü, seyahat eden... Bu üç anahtar kelimeyi çok sevdim. Önce bir ipek parçasını şaraba yatırdım. Şarap kumaşın dokularına iyice işledikten sonra onu blucin ve eski bir kaftan parçası ile kombinledim. Ortaya aynı şarap gibi zamansız bir şişe elbisesi çıktı. Bu elbise, altındaki
sürprizi yıllar boyu en iyi şekilde muhafaza edebilir.

Hakan Yıldırım - Terra Italia Chianti

Maskulen bir şişe

Etkileyici, neşeli ve çılgın özellikleriyle bu şarap beni maskulen bir tasarım yapmaya yöneltti. Kadifemsi tadı bir resmiyet hissi uyandırdığı için, klasik ve ciddi bir tasarım hazırladım. Bu tasarım klasik bir tasarım. Geçmiş yıllarda da, bugün de, yıllar sonra da bu tasarıma baktığınızda aynı tadı ve heyecanı alacaksınız.

Arzu Kaprol -Terra Italia Pinot Grigio

Fosforlu yeşil ve pilise

Heyecan verici, canlı ve etkileyici aroması beni bu tasarıma yönlendirdi. Her zaman kullandığım pilise formunu ve en sevdiğim renk olan fosforlu yeşili tasarımımda kullandım. Modanın zamansızlık kısmı beni çok ilgilendiriyor. Bu şişenin giysisi beni yıllar sonra da heyecanlandıracak.

Hatice Gökçe - Terra İtalia Barolo

Şarap sayesinde kargaları ölümsüzleştirdi

Franz Kafka’nın yazılarının çoğuna "kavka" diye imza attığını biliyor musunuz? "Kavka" alakarga demekmiş... Ve Orta Avrupa mitolojisinde savaşın ve uğursuzluğun sembolüymüş. Yaşamla kavgası olan Franz Kafka’nın adını kavka olarak seçmesi tanımlanması zor bir ironiyi içeriyor. Bu beni her zaman çok etkilemiştir. Karga çirkin sesi, fazla temiz olmayan beslenme alışkanlığı ve başka pek çok kötü özelliği ile aslında hak etmediği olumsuz bir şana sahip. Kargalar tuhaf sesleri, siyah renkleri, parlak cisimlere olan düşkünlükleri ile mitolojiye ve sanata sıklıkla konu olmuş ve değer bulmuş, hayvanlar aleminin delisi unvanına sahip. Böylesine etkileyici bir hayvanı şarapla ölümsüz hale getirmek, dokununca irkilten tüylü yüzüyle onu bu şişede canlandırmak ve bu uzun ömürlü bilge kuşun belki de bir yüzyıla tanıklık etmiş olma ihtimalini şarapla özdeşleştirerek anlatmak istedim. Barolo şarabının dayanıklı, akıllı ve soylu üzüm karakteri taşıyor olması da kargayla paralellik kurmam için yeterli sebep. Her ikisi de uzun ömürlü. Vintage giysili bir şarap benimkisi.

İdil Tarzi - Terra de France Chardonnay

Tadında fıstık ve elma olduğu için rengi yeşil

Tasarımım, üzümün özelliklerinden ilham alarak gelişti. Fıstık kokusu ve elma aroması nedeni ile yeşil rengi tercih ettim. Serinletici etkisinden yola çıkarak bunu en iyi ifade edecek olan serin tutumlu bir koton iplik kalitesini kullandım. Soylu bir üzüm olması sebebi ile kılıfın içini komple saten astar ile giydirdim. Tasarımı mükemmelleştirmek için de hoş ve kaliteli taşlar kullandım. Bu tasarımın yıllar sonra hálá aynı tadı taşıyacağından eminim. Tadı daha güzelleşen şarap gibi, bu tasarım da zaman geçtikçe daha çok beğenilecek.

Özlem Süer - Terra Italia Barbera D’Asti

İster assolist sahnede de ister artist beyazperdede

Bu şarabın birçok yemekle uyum gösteriyor olması, ama aynı zamanda çok şık ve sofistike bir şarap olması tasarım için bana ilham verdi. Çok günlük bir kumaş kullanarak çok şık bir kostüm yarattım. İster artist beyazperdede, ister assolist sahnede, isterseniz gelinlik olarak algılayın.

Ümit Ünal - Terra de France Pinot Noir

Temel malzeme 1906’dan kalma hatıra defteri

Terra de France Pinot Noir 2005’in tadından ve adından çok etkilendim. Bu şarap ağzımda adeta bir ipek parçasının elimden kaydığı gibi hafifçe kayıyor. Kendine özgü, seçkin ve kaprisli bir karakteri var. Tüm bu özellikler tasarımıma da yansıdı. 1906 yılından kalma bir hatıra defterinden yararlandım. Bu tasarım 1906’dan 2008’e uzanabiliyorsa bir 50 yıl daha aynı tadı ve heyecanı verecektir. Bu tasarım bir kadın olsaydı, nasıl bir kadın olurdu biliyor musunuz? Aşk mektupları almaya alışkın, güçlü, iletişim kurmaya izin veren fakat kendisine dokunulmasına izin vermeyecek kadar da mesafeli ve gizemli bir kadın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!