Sarah Powers geliyor

Eminim, o da kim diyenleriniz olduğu gibi onun ününü bilip heyecanlananlarınız da vardır.

Sarah Powers, dünyanın en ünlü yoga eğitmenlerinden birisi. Ve 2007’nin sonuna kadar programı dolu! Mayısta İstanbul’da YogaŞala’da bir kurs verecek. Bu fırsatı kaçırmasak iyi olur!

Kim olursanız olun, gelin! Belki iddialı bir cümle oldu, ama söylemek istediğim tam da bu. Çünkü Sarah Powers’ın İstanbul’a geliyor olması ve onunla karşılıklı bir kurs alabilme imkanımızın olması, U2 elemanlarıyla sohbet etmek gibi bir şey! (Benim için tabii; sizin efsaneniz kimse artık onun ismini koyun U2 yerine)

YogaŞala’dan Can Malta, Sarah Powers’ın geleceğini haber verdiğinde çok heyecanlandım. Ne demek istediğimi www.sarahpowers.com adresini şöyle bir inceledikten sonra daha iyi anlarsınız. Eşi Ty ile spiritüelliğe adanmış bir hayat onunkisi... Kendini sürekli geliştiren, öğrendiklerini sürekli paylaşan, kendi kulvarının en ünlüsü, starı Sarah Powers... Dünyayı dolaşarak kurslar veren Sarah Powers’ın programı o kadar yoğun ki şimdiden 2007 sonuna kadar hayatı planlı, nereye gidip ne kursu vereceği belirli. Biz de YogaŞala sayesinde bu şansa sahip olup onun kursuna /images/100/0x0/55ea2702f018fbb8f86e6d20katılabileceğiz. Bu arada benden duymuş olmayın, ama olur da bu kursu kaçırırsanız Sarah Powers 2007 kasımında yine YogaŞala’da olacak, programında gördüm!

Neyse, uzun lafın kısası, Sarah Powers 12-13-14 Mayıs tarihlerinde YogaŞala- İstanbul’da "Introduction to Yin / Yang Yoga and Mindfulness Meditation" adlı bir kurs verecek. Katılım için YogaŞala’ya (0212) 241 00 67 numaralı telefonlarından veya info@yogasala.com e-mail adresinden ulaşabilirsiniz.

Yaz aylarına tamamen farklı bir şekilde girmek istiyorsanız, ayağınıza kadar gelmişken Sarah Powers’ın bu kursunu kaçırmayın derim ben.

Şimdi buyrunuz Sarah Powers röportajımıza...

- Yin Yoga nedir?

Yin Yoga, bazı yoga hareketlerine verilmeye çalışılan yeni bir isim veya marka değil, aksine Çinli yogiler tarafından paylaşılan çok daha geniş bir yoga anlayışının parçası. Yin Yoga, aktif yoga stillerini tamamlayıcı bir yapıda olup yin tarafımızı, başka bir deyişle kişiliğimizin daha algılayıcı tarafını ortaya çıkaran bir yoga şeklidir. Hatha Yoga’da uygulanan yer hareketlerinde uzun süre kalınarak yapılan Yin Yoga uygulaması sırasında Budist ve Taoist öğretiler de aktarılıyor. Hintli düşünürler gibi Çinli yogiler de her şeyin birbirini tamamlayıcı Yin ve Yang unsurlardan oluştuğuna inanıyorlar. Yin ve Yang, gezegenlerin hareketinden, mevsimlerin değişimine, nefes alış verişimizden düşüncelerimizin oluşumuna her şeyi anlatmak için kullanılabilir.

- Yin / Yang Yoga nedir?

Dengeli bir yoga uygulaması, vücuttaki Yin ve Yang dokuların farklarını ön plana çıkartmalıdır. Örneğin adeleler ve kan Yang, bağ dokular ve eklemler Yin’dir. Yin ve Yang dokular egzersizlere aynı şekilde cevap vermezler. Yoga yapan kişinin yoga uygulaması, ancak güçlendirici egzersizlerin yanı sıra hareketlerde uzun süre kalınarak iskeletin yavaş yavaş açılmasına izin verilen egzersizleri de yaptığı ve vücuttaki meridyen sistemini dokular aracılığı ile beslediği zaman efektif hale gelir. Günümüzde uygulanmakta olan çoğu yoga tarzı Yang olup adele hareketleri ve kasılmalarını ön plana çıkartmaktadır. Buna karşıt olarak Yin Yoga kalçalar, leğen kemiği ve omurganın alt kısmındaki bağ dokuyu hedeflemekte. Yin hareketler üç, beş veya on dakika aynı harekette kalınarak yapılmakta. Bu tip bir çalışma daha kas odaklı yoga stillerini tamamlayıcı bir özellik taşıdığı gibi meditasyona da hazırlayıcı özellik taşır.

- Meditasyon nedir?

Bence meditasyon bir ruh hali olmanın yanı sıra aynı zamanda bir egzersizdir. Yani meditasyon kişinin kendisini istemli olarak eğitmesine ve bunun sonucunda tecrübelerini daha az reaksiyonel ve daha fazla özümseyerek yaşayabilmesine yardımcı olmakta. Meditasyon, dikkatin dağılmasını engellemek için çoklukla hareketsiz oturma içeren ve bu yolla etraftan gelen uyaranları gözardı etmeye değil, organizmamızın bu uyaranlara verdiği tepkileri duyumsamaya çalıştığımız bir uygulamadır. Meditasyon, farklı anlayışlara göre farklılık göstermesine rağmen tüm bu anlayışlarda ortak olarak bizi aynı zamanda hem sükunete hem de tetikte olma haline getirir. Bu ruh halinde, kişi algılarının ve önyargılarının altında yatanları araştırabilir. Bu ruh halindeyken arayışlarımız bildiklerimiz çerçevesinde değil bilinmeyenlere açık bir şekilde gerçekleşir. Kısacası böylesi bir çalışma, kişiyi belli bir oturma şekli veya inanıştan bağımsız olarak bir varoluş şekli olan "meditatif farkındalığa" doğru ilerletir.

- Meditasyon yoga hareketlerinin yapılması ile eşdeğerde önemli midir?

Genel manada evet, hatta meditasyon daha fazla önem bile kazanabilir. Esasında bunları sağlıklı bir ağacın eşdeğer dalları olarak görüyorum. En derin amaç zihni eğitmek ve serbest kılmak olmakla birlikte, zihin nefese ihitiyaç duymakta ve nefes de vücuttan etkilenmektedir. Ancak bedenimiz ve enerjimiz dengede olduğunda zihnimizin dinginleşmesi ve gerçek doğamıza dönebilmesi söz konusu. Bütünleşik bir çalışma kanımca beden, enerji ve zihnin birbirine ilintili olduğu 3 boyutlu bir anlayış içinde olmalı. Deneyimlerimizi zenginleştirmemiz mümkün, ama benim için her zaman daha önemlisi özgür ve güzel bir zihne sahip olabilme ihtimalidir.

1980’ler civarında lisansüstü psikoloji eğitimim sırasında ruhsal temelleri olan fiziksel bir disiplinle ilgilenmemizi ödev olarak vermişlerdi.

19 yıllık yoga hocası

İlk yıllarda bu çok geniş konuda eğitim vermeden önce her şeyi bilmem gerektiğini düşünürdüm, bu da çok yorucu olurdu. Şimdi bu konuda daha rahat davranabiliyorum. Uzun zaman içimde yaşamışlığın verdiği bir konfor var. Diğer bir yandan da yoganın transformatif yolunda tutkuyla ilerlemek isteyen insanlarla paylaşabildiklerimin verdiği açık kalpli bir mutluluk var.
Yazarın Tüm Yazıları