Şantiyenin elektriği güneşten

Güncelleme Tarihi:

Şantiyenin elektriği güneşten
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2016 15:04

İnşaat Mühendisi Şükrü Gündoğan, şantiye şefliğini yaptığı Susuz’daki inşaatın elektrik ihtiyaçlarını güneş enerjisinden sağlıyor. 35 bin TL’ye mâl ettiği sistemin saatte 15 kilowatt elektrik ürettiğini belirten Gündoğan, “Ayda 4 bin TL kâr elde etmiş olacağız” dedi.

Haberin Devamı

İnşaat Mühendisi Şükrü Gündoğan (60), inşaatlardaki elektrik giderlerini azaltmak amacıyla güneşten elektrik üretmeye başladı. Yenimahalle Susuz Mahallesi’nde, şehir şebekesinin olmadığı arazide 10 gün önce başlayan 66 dairenin yer alacağı 18 katlı apartman inşaatının şantiye şefliğini yapan Gündoğan, şantiye alanına 15 adet güneş paneli ve enerjiyi elektriğe dönüştürmeye yarayan 15 kWh kapasiteli 3 invertörden oluşan bir sistem kurdu. Saatte 15 kilowatt elektrik üreten sisteme bağlanan prizler de şantiyedeki elektrikli aletlere monte edildi. Şantiyeye kurduğu güneş enerjisi sistemi hakkında bilgi veren Gündoğan, hedeflerinin elektriğe hiç para harcamadan inşaatı tamamlamak olduğu belirterek şunları söyledi:
“34 yıllık inşaat mühendisliğim döneminde inşaatlarda en sıkıntılı şeyin su ve elektrik olduğunu gördüm. Şehir şebekesinin olmadığı bölgelere bunları bağlatamazsınız. Mecburen jeneratörlerle bu işleri görmeye çalışırsınız. Jeneratör ile elektrik ihtiyacını karşıladığınızda aylık yaklaşık 4 bin TL yakıt gideriniz olur. Bu inşaata başlamadan önce elektrik alanında hizmet veren arkadaşlarla bir araya gelip, bu sistemi kurduk.

Haberin Devamı

AYDA 4 BİN TL KÂR

Güneş enerjisini elektriğe çevirdiğimiz bu sistemi 35 bin TL’ye mâl ettik. Aylık 4 bin TL’lik yakıt giderine oranladığımızda kurulum için harcadığımız parayı 10 ayda amorti edeceğiz. Devamında ise her ay 4 bin TL kâr elde etmiş olacağız. 2018’de tamamlanmasını planladığımız inşaatın iskan ruhsatını alana kadar sistemi kullanacağız. Sonrasında da çevre aydınlatması ve apartmanın ortak kullanım alanlarındaki elektrik giderlerini aynı sistemle sağlayacağız.

SAATTE 15 KİLOWATT

1-1.5 metre büyüklüğünde 15 tane güneş paneli, 3 invektör ile saatte 15 kilowatt elektrik üretiyoruz. Ayrıca depolama için de 4.8 kilowatt kapasiteli 4 tane akümüz var. Güneş olduğu sürece sıkıntı yok. Şantiyenin aydınlatması, inşaatta kullanılan demir bükme aleti, giyotin, ahşap kesmeye yarayan hisar, el hisarı gibi elektrikli aletlerin tamamını sistem sayesinde çalıştırıyoruz. Daha sonra kullanacağımız yük taşımaya yaran ve gırgır adını verdiğimiz asansörlü sistemin elektriğini de bundan sağlayacağız. Şu an için kapasitemiz 15 kWh, ancak ihtiyaç olursa artırabiliriz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!