Şantiye şeflerinin yetkisi az sorumluluğu çok

Güncelleme Tarihi:

Şantiye şeflerinin yetkisi az sorumluluğu çok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2017 13:55

İnşaat sektörü, Türkiye’de son yıllarda yıldızı parlayan sektörlerin başında geliyor. İnşaat projelerinde görevlendirilmesi zorunlu olan şantiye şeflerinin ise bir dizi sıkıntı yaşadıkları belirtiliyor.

Haberin Devamı

Şantiye şeflerinin ağır yasal yükümlülükler altında olduğuna işaret eden Av. Esin Kılıç, “Şantiye şefliği; hukuki, idari, cezai ve mesleki yetki ve sorumlulukları haiz, kimi sorumlulukların yapının tamamlanmasından sonraki 15 yıl süre ile devam edeceği, son derece ağır ve riskli bir görevdir” hatırlatması yapıyor.

Oldukça ağır sorumlulukları bulunan şantiye şeflerinin, kendilerini koruyabilecek yetki ve donanıma sahip olmadıklarına işaret ediliyor.
Av. Kılıç konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “İşsizlik gerçeği, sektör patronlarının yasaları dolanan sessiz mutabakatı, ekonomik şartlar, genç mimar ve mühendisleri, bu çarka dahil ediyor” dedi.

YETKİLERİ ÇOK SINIRLI
Bir kısım şantiye şefinin olup bitenden dahi haberdar olmadıklarına işaret eden Av. Kılıç “Yetkileri, istenen belgelerin altını imzalamak ve yöneticilerin talimatlarına uymakla sınırlıdır. Fiilen görev yapan şantiye şefine ise, bu görevi tüm yasal ve idari şartlara uygun şekilde yerine getirecek tam yetki ve donanım sağlanıp sağlanmadığı, uyarılarının dikkate alınıp alınmadığı ise son derece tartışmalı. Yetkisi sınırlı şantiye şefliğinin karşı karşıya kaldığı yasal, idari, cezai ve mesleki müeyyideler ise son derece ağır” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı


İMZA ATTIĞI ANDAN İTİBAREN...
Av. Kılıç açıklamasının devamında “Şantiye Şefliği Sözleşmesi, yasal düzenlemeler gereği imzalanması ve idareye ibrazı zorunlu bir sözleşmedir. Çalışan, bu sözleşmeye imza attığı andan itibaren, fiilen bu grevi yapsın yapmasın, şantiye şefliğinin hukuk, cezai, idari ve mesleki yükümlülükleri altına girmiş sayılır. Ne var ki, işverenler, bilindik deyişle, bir kürkten iki post çıkarmakta, bir çalışanı iki ayrı iş sözleşmesi ile, aynı anda hem merkez ofiste ve hem de şantiyede çalıştırmakta. Çalışanlar, mimar, mühendis, teknik sorumlu… gibi temel bir iş tanımının yanı sıra, şantiye şefi iş tanımının gereklerini de yerine getirmekte, merkez ofis ve şantiye arasında mekik dokuyor” dedi.


2017 YILI ASGARİ ÜCRETLERİ 3 BİN 500 TL

Yeni yasal düzenleme gereğinde şantiye şefine, TMMOB’un belirlediği asgari ücret ödenmesinin zorunlu olduğuna işaret eden Kılıç “Mühendis, mimar, şehir plancılarının 2017 yılı asgari ücreti 3.500 TL brüt olarak belirlenmiş durumda. Sektör patronları, ‘Şantiye Şefliği Sözleşmesi’ imzalatmak ve sözleşmede zorunlu şantiye şefliği ücretini belirtmek sureti ile yasal yükümlülükleri yerine getirmekte ancak bu yasal düzenlemenin, şantiye şefliği için ayrıca ‘ücret ödeme’ ve ‘bu ücret üzerinden ilave sigorta primi yatırma’ gerekliliklerini fiilen gerçekleştirmemektedir. İdare ise, bu sözleşmelerin imzalanması ve ibrazını zorunlu kıldığı halde, sözleşmenin gereklerinin yerine getirilip getirilmediği kısmını denetimsiz bırakmaktadır” şeklinde konuştu.

 

BAKMADAN GEÇME!