Şanlıurfa'da 'Korsan Yayınla Mücadele' çalıştayı

Güncelleme Tarihi:

Şanlıurfada Korsan Yayınla Mücadele çalıştayı
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2018 15:12

Şanlıurfa'da 'Korsan Yayınla Mücadele' çalıştayı

Haberin Devamı

ŞANLIURFA, (DHA) - ŞANLIURFA'da bu yıl üçüncüsü düzenlenen 'Korsan Yayınla Mücadele Çalıştayı'nda konuşan Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, korsan yayıncılıkla ilgili ciddi bir boşluğun bulunduğunu belirterek, özellikle, yazarların, fikir insanlarımızın, sanat yapanların emeklerinin, fikirlerinin ve haklarının, onların izinleri olmaksızın bazen kullanıldığını söyledi.
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) ile Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği (DEKMEB) işbirliğiyle '3. Korsan Yayınla Mücadele Çalıştayı' yapıldı. Bir otelde gerçekleştirilen çalıştayda, 'Yerel Basılı Yayıncılıkta Korsan Yayınla Mücadele ve Telif Hakları' konuları görüşüldü. Çalıştay'da söz alan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, korsan yayıncılıkla ilgili ciddi bir boşluğun bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Kültür Bakanlığı bu konuda ciddi adımlar atıyor fakat, bunu sadece hukuk ile yapmak mümkün değil. Bu hakkın ihlal edilmemesi için bir kamuoyu oluşturmamamız gerekiyor. Bazı eserlerin maalesef çoğaltıldığını görüyoruz. Basında da bu geçerli. Bir gazetecinin çektiği fotoğraf, yaptığı röportajlar daha atıf yapılmaksızın kullanılırken şimdi artık kaynak belirtilerek kullanılıyor. Amacımız bir ortak fikir oluşturarak bu sorunu beraberce konuşup ilgili kurum ve kuruluşlarla bir çözüm bulmaktır. Bazı düzenlemeler olmakla beraber, bu konuda ciddi bir yasal boşluk olduğunu görüyoruz. Korsan yayına yönelmemesi noktasında bir yasal düzenlemenin yapılması gerekiyor. Yetkililerden beklediğimiz cezalandırmaktan ziyade, caydırıcılığı sağlamak adına yasal düzenlemelerin çok acil olarak gerçekleştirilmesini istiyoruz."
"Yerel Gazetelerin Geleceği, Yeni Yönelimler, Fırsatlar, Tehditler" başlığı ile bir sunum yapan Basın İlan Kurumu (BİK) Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Canbey ise "Kendi içimizde bazı sorunlar var, bunları bilmek lazım. Gazetecilik anlamında bazı eksiklerimiz var, onları iyi anlamak lazım. Ben önümüzdeki dönemde özellikle gazetecilik anlamında özgün içerik üreten, kendi okuyucusunu tutabilen, kendi okuyucusuyla ilgili özellikleri bilen gazetelerin öne çıkacağını ve okuyucu kazanacağını, kendi okuyucusunu oluşturabileceğini ve yeni okuyucu kazanacağını umuyorum. O yüzden bu yeni dönemde içerik, içerik, içerik diyorum. Siz ne kadar güzel içerik oluşturursanız ve bunu ne kadar iyi sunarsanız, önümüzdeki dönemde daha başarılı olacaksınız, bundan hiç şüphe yok. O yüzden gazetecilik yapan arkadaşlarımızın, bu alanla uğraşan arkadaşlarımızın kesinlikle içerik konusuna odaklanması gerektiğini düşünüyorum. Yine dijital tabi şu anda yeni bir durum, sadece gazetecilik sektörünü değil bütün sektörü ve bütün hayatı etkiliyor. Yeni boyutlar getiriyor. Bazı değişimleri beraberinde getiriyor ama dijitali sadece tehdit olarak görmemek lazım, dijital aynı zamanda çok sayıda fırsat sunuyor. Onu mutlaka gazetecilikle birlikte iyi bir şekilde anlayıp ve gerekli değişimleri yapıp, zamanın ruhuna uygun hareket edip gazeteleri güçlendirmek gerekiyor, gazetelerin dijital altyapısını mutlaka güçlendirmek gerekiyor" diye konuştu.
Çalıştaya, TYB Şeref Başkanı Mehmet Doğan, DEKMEB Başkanı Murat Köse, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın ile yerel gazeteciler, yayınevleri, bilim adamları, hukukçular ve akademisyenler katıldı.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!