Şanlıurfa'da alternatif ürün yetiştiriliyor

Güncelleme Tarihi:

Şanlıurfada alternatif ürün yetiştiriliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2017 12:09

Şanlıurfa'da alternatif ürün yetiştiriliyor

Haberin Devamı

ŞANLIURFA, (DHA) - ŞANLIURFA'da GAP'la birlikte sulanan arazi sayısının artmasıyla birlikte bölgedeki çiftçilerde üretim alışkanlıklarını da değiştirdi. Çiftçiler, bölgede pamuk, buğday ve isotta alternatif olarak marul, karnıbahar, kara lahana ve brokolin yetiştirmeye başladı.

Dünyanın sayılı Türkiye'nin ise en büyük projesi arasında yer alan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile birlikte gelen suyla bölgede ürün çeşitliliği arttı. Yeni alternatif ürünler, bölge çiftçileri için yeni gelir kapısına dönüştü. Verimli toprakların bulunduğu Şanlıurfa'da yıllardır yetiştirilen ürünlerin, başında yer alan pamuk, mısır, isot, buğday, mercimek gibi ürünlere karşı alternatif ürünler yetiştirilmeye çalışılıyor. Bölgede yetişmeyen çok sayıda sebze türü diğer illerden karşılanıyordu ancak GAP'la birlikte sulama imkanları gelişen Şanlıurfa'da alternatif ürün sayısı arttı. Şanlıurfa'da yer fıstığı, marul, kara lahana, brokolin ve karnıbahar, üretimine başlandı. Ürün çeşitliliğinin artması bölge çiftçisini yüzünü güldürürken, tonlarca  alternatif ürün başka illerde satışa sunuluyor.
Şanlıurfa-Mardin karayolu üzerinde kara lahana ve brokolin yetiştiren Mahmut Göregen, "Şanlıurfa'da sürekli aynı ürünleri yetiştiriyorduk. Bölgede sulanabilir arazi sayısının aratmasıyla birlikte bizlerde araştırma yaparak alternatif ürün yetiştirmeye başladık. Bizim topraklarda her şey yetişiyor. Hatta organik olarak yetişiyor. Bu ürünler sayesinde emeğimizin karşılığını alabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.
Şanlıurfa'da yetişen sebzeler, tarlada hasadı işçiler tarafından yapılarak kamyonlara yüklenip çevre illere de gönderiliyor.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!