Sandık öncesi güvenli liman

Güncelleme Tarihi:

Sandık öncesi güvenli liman
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2017 21:56

Piyasa ‘sandık’ öncesi son işlem gününde heyecana kapılmadı ve güvenli limana yönelerek haftayı bitirdi. Hem ABD-Kuzey Kore geriliminin tırmanması hem de referandum belirsizliği nedeniyle gram altın serbest piyasada 152.90 liraya kadar çıktı ve rekor kırdı. Dolar, Türk Lirası’na karşı yüzde 1’e yakın değer kazandı, borsa haftayı kazançla bitirdi.

Haberin Devamı

REFERANDUM öncesi piyasalarda son işlem günü ‘güvenli liman’da geçti. Sonuçların belirsizliğine karşı piyasa riske girmedi ve Türkiye serbest piyasasında gram altının fiyatı 152.90 liraya kadar yükselerek tarihi zirvesini gördü. Çeyrek altın 251 liraya, Cumhuriyet altını ise 1.023 liraya kadar çıktı. Gram altın, Kapalıçarşı’da haftayı 152.60 liradan tamamladı. Altında referandum belirsizliği kadar ABD - Kuzey Kore gerilimi de etkili oldu. Amerikan uçak gemisinin Kuzey Kore’nin bulunduğu bölgeye doğru ilerlemesi ve Kuzey Kore’nin altıncı kez nükleer silah denemesi yapabilecek olması kaygıları arttırdı. Uluslararası piyasalarda da altının ons fiyatı 1288 doları aştı. Paskalya bayramı nedeniyle yurtdışında bir çok piyasanın kapalı iken Borsa İstanbul yüzde 0.21 yükselişle, 90 bin 63 puandan kapandı. Dolar, dalgalı bir seyir izlerken bir ara 3.70 lira sınırına geldi. Dolarda bankalararası piyasada son işlemler 3.6931 liradan yapıldı.

Haberin Devamı

Sandık öncesi güvenli liman

YERELLER ETKİLİ

Gedik Portföy Portföy Yatırım Müdürü Eral Karayazıcı, Paskalya nedeniyle dış piyasaların önemli bir bölümünün kapalı olduğunu dile getirerek “Türkiye’de işlem yapan yabancılar ağırlıkla Londra ofisleri olduğu için son fiyatlamayı yerel yatırımcılar gerçekleştiriyor. Haftanın ilk bölümünde bir belirsizlik kaynağı olan referandum geride kalacak refleksi ile pozitif seyreden yurtiçi marketler önceki gün ve dün hele bir geride kalsın ruh haline bürünmüş görünüyor. Altın ise restleşmeye dönüşmesinden endişe edilen ABD - K.Kore gerilimden besleniyor. Ons haftalık bazda yüzde 2.7 getiriye imza attı” diye konuştu.

RİSKTEN KAÇIŞ

DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu Araştırma Yönetmeni Orkun Gödek, referandum öncesi son haftada yerel varlıkların fiyatlama eğilimi yurtdışı emsallerinden kısmen olumlu ayrışma şeklinde gerçekleştiğini hatırlatarak şöyle konuştu: “Suriye ve Kuzey Kore eksenli politik haber akışının fiyatlaması sanıldığı ölçekte sert olmazken, Asya ve ABD seanslarına kıyasla ayrışma gözlendiğini söylemek mümkün. . Son işlem günündeki genel eğilim bir miktar Türk Lirası’ndan dövize geçiş isteğinin olduğu. Bunu da normal karşılamak gerekiyor. Yatırımcılar arasında hafta sonu riskini almak istemeyenler ve/veya kârlı pozisyonlarını realize etmek isteyenler olabilir. Küresel risk algısının bozulmasıyla Japon yeni ve ons altındaki yükselişin de devam ettiğini görüyoruz. Bugün Kuzey Kore’de ülke kurucusunun doğum günü kutlamalarında füze testi yapılabileceği spekülasyonu riskli varlıklardan çıkış kararında etkili oluyor. Yeni haftada haber akışına göre fiyatlamalar yeniden gözden geçirilebilir. Kur için 3.6400 seviyesi aşağısındaki kapanışlar takip edilmeli.”

Haberin Devamı

Sandık öncesi güvenli liman

PİYASALAR NEFES ALACAK

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, referandum belirsizliği ile geçen işlem haftasından sonra piyasaların artık sonuçları değerlendirecek ve sonraki fasıllara ilişkin ihtimalleri de göz önünde bulunduracağını belirterek “Pazar akşamı ile beraber başlayacak fiyatlamalar söz konusu olacak, hatta şunu diyebiliriz ki; ortadan kalkacak belirsizlik belki piyasaların bir süre için nefes almasına da yarayacak. Ancak piyasanın her iki sonuçta da ekonominin gerçeklerine dönmesi uzun zaman almayacaktır. Ortaya çıkacak sonuç ‘bıçak sırtı’ görünüyordu anketlere göre, bu yüzden piyasa öncesinde belli bir ihtimale ağırlık veremedi. Dün de Kuzey Kore haberlerinden negatif etkilenen Güney Kore Wonu ile birlikte negatif bölgede yer alan tek gelişmekte olan ülke para birimi olarak Türk Lirası öne çıktı” dedi. 

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!