Sancho'nun 'Erotik Doğa'sı

Güncelleme Tarihi:

Sanchonun Erotik Doğası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2017 11:30

Pera Müzesi, ‘Çiftdüşün Çiftgörü’ sergisine eşzamanlı olarak Kosta Rika sanatının önemli ismi heykeltıraş José Sancho’nun 'Erotik Doğa' başlıklı sergisine ev sahipliği yapıyor.

Haberin Devamı

Pera Müzesi, ‘Çiftdüşün Çiftgörü’ sergisine eşzamanlı olarak Kosta Rika sanatının önemli ismi heykeltıraş José Sancho’nun da sergisine ev sahipliği yapıyor. María Enriqueta Guardia-Yglesias’ın küratörlüğündeki ‘José Sancho: Erotik Doğa’ isimli sergi, sanatçının kariyerinin başında yaptığı 1974 tarihli ‘Akrep’ isimli heykelden günümüze uzanan üretimlerini içermesi bakımından önem taşıyor.
Guardia-Yglesias, dünyanın önemli müzelerinde eserleri sergilenmiş, anıtsal projelerde de imzası olan José Sancho’yu, “Bitmeyen azmi sayesinde Kosta Rika sanatında kendine özgü bir yer edinmiş duyarlı, duygusal, cesur, isyankâr, oyuncu ve deneyci bir sanatçı” olarak tanımlıyor. Küratör ayrıca, sanatçının ahşap, granit, mermer, bronz ve çelik gibi malzemelerde oluşturduğu heykellerin, mekânla diyalog içerisinde olmasına dikkat çekiyor. Bu diyalog, Pera Müzesi’nin üçüncü katında gerçekleştirilen sergi yerleşiminde de ön plana çıkıyor. Büyük boyutlu kırmızı levhalarla bölünmüş sergi alanı, doğa görüntüsü verilmiş zemin üzerinde sergilenen heykeller ile ‘Erotik Doğa’ izlenimine bürünmüş.
Sancho’nun doğaya duyduğu ilgiyi, çok çeşitli hayvan ve bitki türlerinden ilham alarak heykellerine verdiği form üzerinden izleyebiliyoruz. Doğanın yanı sıra, kadın bedenini de konu edinen sanatçının pürüzsüz ve canlı etkisi yaratan mermer yorumu, malzemeyle olan usta ilişkisinin bir sonucu.
José Sancho Vakfı işbirliği, Kosta Rika Büyükelçiliği himayesi ile gerçekleştirilen sergi, 6 Ağustos’a kadar görülebilir.

Haberin Devamı

Sanchonun Erotik Doğası

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!