Sanayi casusluğunun yeni silahı ‘casus’ yazılımlar

BİLGİ teknolojileri sektörünün önde gelen araştırma şirketi IDC, son raporunu Tayvan’daki Computex’de açıkladı.

Rapora göre, spyware adı verilen casus yazılımlar bilgi teknolojileri sektörü için en büyük risklerden biri haline geldi. Spyware’ler, sanayi casusluğunun da yeni silahı oldu.

DÜNYANIN ikinci büyük bilgi teknolojileri fuarı olan Tayvan’daki Computex’de, spyware olarak adlandırılan casus programların bilgisayar sistemleri için en büyük tehlikelerden biri haline geldiği uyarısında bulunuldu. Bu casus yazılımlar, kullanıcılardan habersiz bilgisayar sistemlerindeki her türlü bilgiyi istenen yere gönderiyor.

DÖRDÜNCÜ BÜYÜK TEHLİKE: Dünyanın en önemli bilgi teknolojileri araştırma kuruluşlarından International Data Corp. (IDC) en son istatistiklerini Taipe’deki Computex’de açıkladı. Buna göre, spywara bilgisayar sistemleri için virüsler, insan hataları ve internet solucanlarından sonra dördüncü büyük tehlike haline geldi.IDC baş analistlerinden Alan Tsao, casus yazılımların internete bağlanan herkes ve her boyuttaki şirket için giderek güçlene bir risk olduğunu söyledi.

100 PC’NİN 67’SİNDE VAR: IDC’nin araştırmasına göre, her 100 bilgisayardan 67’sinde spyware adı verilen bu casus yazılımlar bulunuyor. Spyware’ler genelikle internetten indirilen bedava programlarla birlikte veya e-postalar ile bilgisayarlara yerleşiyor. Ve bilgisayarlara yerleştikten sonra, kendisini programlayanın istediği herşeyi yapabiliyor. Eğer bilgisayarınıza bir spyware yerleşmiş ise, internette yaptığınız tüm bankacılık işlemlerinin şifreleri, en gizli belgeleriniz, e-posta yazışmalarınız başkalarının eline geçebiliyor.

305 MİLYON DOLAR: IDC’nin yaptığı araştırmaya göre, casus yazılımlarla mücadele etmek için 2004 yılında dünyada 26 milyon dolarlık harcama yapıldı. Bu rakamın 2008’de hızla büyüyerek 305 milyon dolar seviyesine çıkacağı tahmin ediliyor. Casus yazılımlarla mücadele etmek için piyasada sayısız ücretli ve ücretsiz program bulunuyor. Ad-Aware, bu yazılımlar arasında en tanınanı. Bu programınkişisel kullanılan versiyonu ücretsiz olarak dağıtılırken, şirketlerde kullanılan versiyonu için düşük bir ücret ödemek gerekiyor.

SANAYİ CASUSLUĞU: Casus yazılımlar, şirketler arasındaki sanayi casusluğunun da önemli silahlarından biri haline geldi. Rakip firmalarda çalışan insanların birbirlerine gönderdikleri e-postalara yerleştirilen casus programlar, şirketlerin en gizli bilgilerininin, personel yazışmalarınının rakip firmaların eline geçmesine neden olabiliyor.

Voip artık cebe de girdi

KISACA
Voip olarak adlandırılan Voice Over IP yani internet üzerinden ses iletişimi teknolojisi mobil hale geldi. Gtek’in ürettiği bu cep telefonu, mobil bir kablosuz ağ telefonu özelliği taşıyor. Telefon, kablosuz ağ bağlantısı olan yerlerde internet üzerinden görüşme yapılabilmesine olanak sağlıyor. Eğer bulunulan ortamda kablosuz ağ erişimi yoksa, telefon standart bir cep telefonu gibi de kullanılabiliyor.

Toshiba I-Pod’a rakip oluyor

APPLE’
ın dünyada mobil müzik teknolojilerinde devrim olarak nitelendirilen i-Pod’una en ciddi rakip Toshiba’dan geldi. Toshiba’nın gigabeat adlı ürünü geniş yüksek çözünürlüklü ekranı ve özellikleri ile i-pod’a ek bazı özellikleri de kullanıcılarına sunabiliyor. Yakında Türkiye’de de satışa sunulacak olan gigabeat’in 20 ve 60 GB kapasiteli iki modeli bulunuyor.

Trekking’de kaybolmaya son veriyor

TAYVANLI
Lapiac Technology tarafından geliştirilen bu küçük cihaz, hem GPS, hem GSM hem de GPRS özelliğine sahip kişisel bir yer bulucu. S-911 adlı cihaz, özellikle trekking yapan doğa meraklıları ve görme özürlüler için tasarlandı. Cihaz belli aralıklarla gönderdiği sinyaller ile kullanıcısının yerini istenen yere bildirebiliyor. Ayrıca, acil durumlarda GSM şebekesi üzerinden acil servis ile sesli iletişim kurulmasına olanak sağlıyor.

Dünyanın ilk şişme jetski’si

ASTONE
adlı firma, dünyanın ilk şişme jetski’sini Tayvan’daki Computex’de vitrine çıkardı. Ocean FX Scooter adlı bu ürün 75 kilo ağırlığa kadar olan herkesi taşıyabiliyor. Saatte 4 kilometre hız yapabilen şişme jetski’nin üzerinde şarj edilebilir bir akü bulunuyor. Ağırlığı sadece 10 kilo olan bu ürünün satış fiyatı 300 dolar civarında.
Yazarın Tüm Yazıları