Sanat çok yakınınızda

Güncelleme Tarihi:

Sanat çok yakınınızda
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yılbaşı sergisine buyurun

Gülmine Sanat Merkezi'ni Ressam Mine Arasan ve Heykeltıraş Ayşe Gül Erbil açtı. Galeride şu günlerde Mustafa Plevneli, Ramis Aydın, Balaban, Ertuğrul Ateş, Güngör Tamer ve Devrim Erbil gibi birçok tanınmış sanatçının eserlerinin yeraldığı ‘‘Yılbaşı Sergisi’’ devam ediyor. Sergi 8 Ocak'a kadar sürecek.

1996 Mart ayında Bakırköy'de açılan Gülmine Sanat Merkezi, kuruluş amacına, yani ‘‘Nişantaşı ve Taksim civarına yayılmış olan etkinliklere uzak Bakırköy ve çevresindeki halkın ayağına sanatı getirmek’’ amacına adım adım yaklaşıyor. Ressam Mine Arasan ve Heykeltıraş Ayşe Gül Erbil tarafından açılan Gülmine, Bakırköy'ün ilk özel sanat galerisi. İki resim galerisi ve dört plastik sanat atölyesinden oluşuyor. Merkez'de pazar hariç hergün ders veriliyor. Yediden yetmişe her yaştan öğrencinin katıldığı atölye çalışmalarının yanısıra her ay profesyonel ressamların katıldığı bir de resim sergisi açılıyor Gülmine'de.

1972 yılında Mimar Sinan üniversitesi Mustafa Aslıer gravür atölyesinden mezun olan Mine Arasan'ın resim tutkusu çocukluğundan geliyor. 31 kişisel sergi açan Arasan'ın katıldığı karma sergiler ise yüzün üzerinde. Resimlerinde insanlara sevgiyi göstermeyi ve gülmeyi hatırlatmayı amaçlayan sanatçı, insanları sanata yönlendirmek de istiyor. Uzun yıllar Gazeteciler Cemiyeti'ne bağlı Basın Müzesi'ni yöneten Arasan, barış ödülü sahibi. Gülmine Sanat Merkezi'nin diğer ortağı Gül Erbil ise Fransa'da seramik eğitimi almış. İlk kez bu sanat merkezinde bilgilerini başkalarına aktarmaya başlamış. Her iki sanatçının da ileriye yönelik planı, sanat merkezini daha da büyüterek müziğiyle, plastik sanatıyla bir sanat okulu haline getirmek...

‘‘Biz Bakırköy halkını düşünerek böyle bir sanat etkinliği yapmayı amaçladık. İstesek Nişantaşı, Osmanbey veya Taksim'de de böyle bir yer açabilirdik. Sanata duyarlı insanlar, isteseler de uzaktaki etkinlikleri takip edemiyorlar. Biz sanatı onların ayaklarına getirelim dedik. İlgi çok yoğun oldu...’’ Arasan ve Erbil böyle diyor. Evde oturan ya da boş vakitlerini değerlendirmek isteyen her yaştan insanı birşeyler üretmeye yönlendirmek istiyorlar.

Üç ayrı katta faliyet gösteren sanatevine ‘Sanat Merkezi’ denmesinin sebebi ise burada hem iki resim galerisinin, hem de birçok plastik sanat atölyesinin bulunması. Resim, takı, seramik ve gravür atölyelerinden oluşan galeride cumartesi günleri de çocuklara resim ve seramik dersleri veriliyor. Resim derslerinde öncelikle karakalem öğretiliyor, ardından insan anatomisi çalışılıyor. Daha sonra yağlı boya eğitimine geçiliyor.

Takı atölyesinde ise sadece gümüş malzeme kullanılıyor. Resim sınıfında on kişi, diğer sınıflarda ise altışar kişi çalışıyor. Derslere yediden yetmişe herkes katılabiliyor. Arasan ve Erbil'in öğrencileri arasında emekli öğretmenler, bankacılar, çalışan kadınlar ve öğrenciler var. Ayrıca, üniversitelerin Güzel Sanatlar Bölümlerine girmek isteyen gençlere de özel hazırlık kursları veriliyor.

Bunların yanısıra, galerilerde ayda bir profesyonel sanatçılar sergi açıyor. Bu sergilerin yapılmasının nedeni ise öğrencileri hem sanatçılarla tanıştırma, hem de koleksiyonerliğe teşvik etme...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!