Sanal endoskopi tanıyı kolaylaştırdı

Güncelleme Tarihi:

Sanal endoskopi tanıyı kolaylaştırdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

İç organların görüntülenmesi için artık vücuda optik cihaz sokmak gerekmeyecek. Tomografi ile çalışan özel bilgisayarlı 'sanal endoskopi’ vücudun her noktasını görüntüleyebiliyor.

Tomogrofi cihazından elde edilen bilgilerin, özel programlı bilgisayarla endoskopik görüntülere dönüştürülmesi yani ‘sanal endoskopi’, tarama yöntemleri arasındaki yerini aldı. İstanbul'daki bir özel hastanede kullanılmaya başlanan üç boyutlu sanat endoskopiyle kolonoskopi, bronkoskopi ve anjiyografi yapılabilecek. Sanal endoskopun, özellikle kalın bağırsakta kansere dönüşme riski bulunan poliplerin ve kanserin erken dönemde yakalanması amacıyla kullanılması hedefleniyor.

Radyoloji uzmanı Dr. Kısmet Kuzucu, sanal kolonoskopinin 10-15 dakika sürdüğünü ve anestezi gerektirmediğini söyledi. Sanal kolonoskopiyle bağırsağın hemen hemen tümünün görüntülenebildiğini belirten Dr. Kuzucu, ‘‘Çekim yapılırken hasta rahatsızlık duymaz. Bu nedenle de testini geciktirmez. Zaman kazanır. Standart endoskopik incemelerde, organın sadece içini gözleyebiliyoruz. Ancak bu yeni yöntemde, patolojinin tüm boyutları, duvar içinde de ne kadar ilerlediği, komşu yapılarla (damarlar gibi) ilişkisi de gözlenebiliyor. Geniş bir bölge taranabildiği için daha önceden tanısı yapılmamış, gizli hastalıklar da ortaya çıkarılabiliyor’’ dedi.

Kolonoskopiden korkanlar için

Onkoloji uzmanı Prof. Dr. Faruk Aykan, kanser tedavisinin başarısının erken tanı, doğru tedavi ve bilinçli korunmadan geçtiğini söyledi. Birinci dereceden akrabasında (kardeş, ana-baba, çocuk) kalın bağırsak kanseri bulunanların kanser olsa riskinin yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Aykan, ‘‘Riskli bireylerin yılda bir kez dışkada gizli kan tetkiki, 5 yılda bir kolonoskopi yaptırması gerekiyor. Riskli grupta olmayanlar bile 50 yaşından sonra yılda 1 kez dışkıda gizli kan, 5 yılda bir de fleksibl sigmoidoskopiyi ihmal etmemeli. Ancak birçok kişi kolonoskopiden çekindiği için gerektiği halde yaptırmıyor. Sanal endoskopi bunlar için iyi bir yöntem olacak’’ dedi. Gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Güngör Boztaş, bazı poliplerin 10-12 yıl içinde kansere dönüştüğünü belirterek, bunların erken yakalanıp çıkarılmasının erken tanı ve tedavi açısından önem taşıdığını söyledi. Sanal endoskopi için kullanılan özel programlı bilgisayarın maliyeti 250 bin mark (90 milyar lira). Sistemin çalışabilmesi için tomografi cihazı da gerekiyor. Sanal kolonoskopi 400 milyon lira, sanal bronkoskopi ve anjiyografi ise 350 milyon liraya çekiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!