Sanal dünyada 6.7 milyon YTL’lik ’click-brick’ yarattı

Güncelleme Tarihi:

Sanal dünyada 6.7 milyon YTL’lik ’click-brick’ yarattı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2007 00:00

Uşaklı Halil Erdoğmuş, zengin bir babanın oğlu olarak doğdu ama babasının yanında çalışmayı reddedince, pılısını pırtısını toplayıp İstanbul’da iş aramak zorunda kaldı.

Bir süre Benkar’da çalışan Erdoğmuş, tek gayrimenkulünü satarak, 2000 yılında, sanal dünyada www.ebebek.com sitesini kurdu. Geçen yıl 6.7 milyon YTL ciro yapan firma şimdi fiziki mağazalar açarak da yayılıyor.

TÜRKİYE’nin ilk ’click and brick’ (önce internetten sonra fiziki mağazalarla perakende satış) firmalarından biri olan www.ebebek.com geçen yıl 6.7 milyon YTL ciro yaptı. 2007 için Diyarbakır dahil üç bölgede büyük fiziki mağazalar açarak 14 milyon YTL ciro hedefi koyan firmaya uluslararası bir yatırım fonu da ortak olacak. www.ebebek.com’un kurucusu ve sahibi Halil Erdoğmuş, Uşak’ta zengin bir babanın oğlu olarak dünyaya geldiğini ve liseyi bitirince babasının yanında çalışmak üzere programlandığını belirtiyor ve daha sonra babasından uzak geçen girişimcilik öyküsünü şöyle anlatıyor: "Annem üniversiteyi okumamı istiyordu ama babam bir an önce yanında çalışmamı bekliyordu. Bu nedenle üniversite için dershaneye bile gidemedim. Sınava gizlice girdim ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni kazandım. Üniversite bittikten sonra Mitsui Bank’a girdim ve 1 yıl çalıştım. Uşak’a döndüm ama mutlu olmadım ve İstanbul’da yüksek lisansa başladım."

CEM BOYNER ÇOK ÖNEMLİ: İstanbul’daki bir İktisatçılar Kongresi’nde Cem Boyner ile tanıştığını söyleyen Halil Erdoğmuş, Cem Boyner’den çok etkilendiğini ve kendisini Uşak’a davet ettiğini, ardından da Yeni Demokrasi Hareketi’ne (YDH) katıldığını belirtiyor. Erdoğmuş, "1996’da, askerliğimi yaptım, evlendim ve Uşak’tan, babamın işlerinden ayrılma kararı aldım. Pılımı pırtımı toplayıp, ’kendim başaracağım’ diye İstanbul’a geldim. Gençliğin verdiği bir heyecandı ve babamla da doğal olarak gerginlik oldu."

BABAN ZENGİN DİYE İŞE ALMADILAR: İstanbul’a geldiğinde uzun süre iş bulamadığını söyleyen Halil Erdoğmuş, "Kimse beni işe almıyordu. ’Şirketi olan bir ailedensin, yarın canın sıkılır gidersin’ diyorlardı. Adamlar haklıydı ama benim gömlek alacak param bile yoktu. Ben de YDH sırasında tanıştığım Cem Boyner’den iş istedim. ’Hemen üstüme atlayacaklar’ diye düşünüyordum ama Boyner Grubu tam kurumsallaşmış, ’randevu verelim; kendin ikna et’ dediler. Önce dönemin Beymen Genel Müdürü Nur Akgerman ile görüştüm planlamada iş teklif etti. Sonra Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet İnal ’bir şirkete daha gideceksin’ dedi ve Benkar’a gönderdi. Orada işe başladım. İlk gün bir projeyle ilgili toplantı yapılıyordu ve beni de aldılar. Ben de ’projeye teşvik alabiliriz’ dedim. Bana ’Herhalde tekstille karıştırdın, bu kredi kartı şirketi. Teşvik verilmez’ dediler. Sonra araştırdım. Daha önce bir banka bu konuda teşvik almış. 3 aylık çalışma sonunda teşvik aldım. Beni Planlama ve Yeni Projeler Müdürü yaptılar. Bir süre sonra ailemde sorunlar çıktı ve Benkar’dan ayrıldım. Sigorta acenteliği olan küçük bir şirket kurmuştum oraya gittim oturdum."

Sanal áleme yatırım için tek evimi sattım

HALİL Erdoğmuş, sigorta acenteliği yapan şirketine iki gencin ’internet projemiz var’ diye geldiklerini ve önce ’ne nerede en ucuza satılıyor’ sorusuna yanıt olacak bir internet sitesi kurma kararı aldıklarını söylüyor. Erdoğmuş, şöyle konuşuyor: "Ama ODTÜ bize enucuz.com.tr’yi 4 sene sonra verdi. Bu arada ’başka bir site yapalım’ dedik ki o sırada benim bir çocuğum olmuştu. Baktım bebeklerin ihtiyaçları için hiç internet sitesi yok. ’Bir bebek sitesi yapalım’ dedim. Proje yapıp, sunum hazırladık, ixir’e sunduk. Ixir önce kabul etti sonra vazgeçti. İsmimiz www.bebeksitesi.com idi. Bir genç geldi ve ’www.bebek.com veya www.ebebek.com’u almanız gerekir’ dedi. ’Ne kadar’ dedik, ’100 bin dolar’ dedi. ’Paramız yok’ deyince www.ebebek.com’u daha ucuza verdi. ’www.bebeksitesi.com Sultanbeyli’deki arsadır, www.ebebek.com ise ise Taksim’deki arsadır’ dedi. www.ebebek.com’u bizim siteye yönlendirdi ve ziyaretçi sayısı iki katına çıktı. 2000 yılı kasım ayında üzerime tapulu tek evimi satıp 65 bin marka 5 domain aldım. O dönemde domain’e para veren yoktu ve bana enayi diyenler çoktu."

ebebek.com, fiziki mağazaya nasıl geçti

www.ebebek.com önce bilgilendirme sitesi olarak düşünüldü, 2001 krizi olunca reklam alınamadı ve elektronik satış yatırımı yapıldı.

Bebek ve anne ile ilgili tüm ürünleri satan bir site olarak tasarlandı ve 20 bin dolarlık yazılım yatırımı ile 2001 Eylül’ünde satışa başlandı.

Halil Erdoğmuş’a ’bir akıllı sen misin’, ’git babanın yanına’ diyenler çok oldu. Erdoğmuş direndi ve site kısa sürede bebek ihtiyaçları için önemli adres olmaya başladı.

Bir süre sonra ürünleri bir depoda toplamaya başlayınca tüketiciden ziyaretler ve fiziki alışveriş başladı. Bunun üzerine 50 metrekarelik ilk mağaza açıldı.

Bir anda firmaların bakışı değişti ve daha çok ürün teklifi alındı, iskontolar büyüdü. Halk Bank kredi verdi ve 2004’te Kızıltoprak’ta 700 metrekarelik büyük bir mağaza daha açıldı.

Hem internet hem de mağazalardan satış yükseldi, telefonla sipariş, havaleyle satış devreye girdi ve hastanelere, kadın doğum doktorlarına dönük pazarlama başladı.

500 metrekareden küçük olmamak kaydıyla franchising kararı alındı. ABD’den bir yatırım fonu ile ortaklık için masaya oturuldu.

www.ebebek.com’da 57 kişi çalışıyor, 2006 cirosu yüzde 53’ü internetten 6.7 milyon YTL oldu. 2007’de 5 milyon YTL’si internetten 14 milyon YTL ciro bekleniyor.

www.ebebek.com’u ayda 650 bin anne baba ziyaret ediyor. 180 firmadan 14 bin farklı ürün temin ediliyor ve satılıyor. 6 firma kanalıyla ithalat yapılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!