ADIYAMAN HABERLERİ

Samsat’ta Bayram Taplaması Telaşı Başladı

IHA
10.07.2015 - 11:47Son Güncelleme :

ADIYAMAN'IN SAMAT İLÇESİNDE BAYRAM TAPLAMASI TELAŞI YAŞANMAYA BAŞLADI

IHA

Adıyaman’ın Samsat ilçesinde her yıl Ramazan ayının son haftasında yapılan bayram taplaması telaşı başladı.
Adıyaman il merkezi ve diğer ilçelerde de bayram taplaması yapılsa da Samsat ilçesine has bir yiyecek olan ve sadece Ramazan Bayramı öncesinde yapılan bayram taplaması yapımı için köylerde yaşayan vatandaşlar el yapımı fırınları tercih ederken, ilçe merkezindeki vatandaşlar pide fırınlarını tercih ediyor. Vatandaşların Ramazan ayının son ayını tercih etmeleri nedeni ile fırıncılar randevu usulü ile çalışıyorlar.
Son zamanlarda "Samsat Gevreği" de denilen bayram taplaması un, yağ, susam ve çörek otunun karışımı ile yapılmakta ve yaz aylarında bölgede doğal olarak yetişen sarı renk veren bir otun sürülmesiyle yapılıyor.
Ramazan bayramının habercisi durumunda olan ve bayrama has olan bu yiyecek doğal ortamda aylarca bozulmadan kaldığından vatandaşlar ortalama 50 kilogram un kullanıyor ve Ramazan bayramı sonrasında sıcak ve soğuk içeceklerle birlikte tüketiliyor.
Bazen birkaç ailenin bir araya gelerek taplama yapmaları imece ruhunu yeniden canlandırırken, sosyal dayanışma ve kaynaşmayı da sağlıyor. Yorucu bir iş olmasına karşılık eğlenceli geçen bu çalışmanın nesillerden beri süre geldiği belirtiliyor.

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Adıyaman haberleri Hürriyet yerel haberler sayfasında. Haber ajanslarının Adıyaman ilinden Samsat’ta Bayram Taplaması Telaşı Başladı hakkında ilettiği tüm haberler hurriyet.com.tr farkı ile sizlere ulaştırılıyor. Bu haber ilk olarak 10 Temmuz 2015 tarihinde saat 11 47’de yayınlandı. Son dakika gelişmesi oldukça Samsat’ta Bayram Taplaması Telaşı Başladı haberi güncellenecektir.

    ADIYAMAN NAMAZ VAKİTLERİ
    20 Ekim 2017, Cuma
    • İmsak
      04:57
    • Guneş
      06:33
    • Öğle
      12:22
    • İkindi
      15:27
    • Akşam
      17:52
    • Yatsı
      19:16
    Diğer iller için Namaz Vakitleri »
    Sayfa Başı