Şampiyonu hakemler belirliyor

Hakemler, federasyon başkanının listesinden seçime girerlerse ve maaşlarını da MHK Başkanı Bülent Yavuz gibi federasyondan alırlarsa, o başkanın dediğini yapacak. Boşuna transfer yapıp, kimse ağlamasın.

* Fenerbahçeli yöneticilerin hakemlere ve Futbol Federasyonu'na tepkileri var. Hakemler, Fenerbahçe'nin sahada alacağı sonuçlarda etkili oluyor mu?

Hakemler, F.Bahçe'nin sonuçları üzerinde mutlaka etkili oluyorlar. Örneğin Tuncay'a 18 içinde yapılan gibi bir şarj olmaz. İkincisi gol pozisyonundaki Semih, rakibin ayaklarını makas gibi birleştirerek çelmesiyle yere indiriliyor. Şimdi bu iki pozisyona bakıp, verilmeyen penaltılarla, nasıl hakem maça tesir etmiyor diyebilirsiniz?

F.Bahçe'ye kötü davrandıkları kesin. Ama bu bu kötü davranışlarına rağmen, F.Bahçe'nin penaltısı verilmemiş de olsa, iyi oynayıp bu hakemleri susturması gerekir. Hakemler, federasyon başkanının listesinden seçime girerlerse ve maaşlarını da Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Bülent Yavuz gibi federasyondan alırlarsa, o başkanın dediğini yapacak. Türkiye'de bunlar olacak, bu 2+2=4. Bir yerde ekmek parası.

Kimse ortaya çıkıp palavra atmasın. İşleyiş düzeltilmediği müddetçe, bu işler Türkiye'de böyle devam edecek. Federasyonun başındaki başkan taraflı yönetirse bu saydıklarım olacak. Bugüne kadar bu konularda konuşmadım, ama artık ben de dayanamıyorum. Boşuna transfer yapıp, kimse ağlamasın. Türkiye'de şampiyonu hakemler belirliyor.

Beşiktaş için dezavantaj

* Beşiktaş, Chelsea deplasmanında bir sürpriz yapmıştı. Aynı şeyi Sparta Prag karşısında da gerçekleştirebilir mi?

Beşiktaş, Chelsea'yi evinde yenebiliyorsa, Sparta Prag karşısında da neden yapamasın? Ayrıca Sparta Prag, Chelsea ayarında değil. Tabii gönülden istediğimiz bu deplasmandan da galibiyetle dönmesi, ama orta Avrupa futbolunda kısa paslarla çabuk oynanır. Macarlar ve Çekler de bunu iyi yapar.

Şimdi Ronaldo'nun ağırlığı dezavantaj olabilir, çünkü rakip aradan atılan toplarla çabuk gidiyor. Katı İtalyan defansına bile 2 gol attılar. Zago, Ronaldo ve Cordoba Beşiktaş'ın sert savunmasının güvenilen oyuncuları. Ronaldo zamanlama konusunda çok iyi, ama hamleyi kaçırırsa bir futbolcunun peşinden kovalayıp yakalayamaz. Tabii Beşiktaş defans yapılması gerekiyorsa yarın defans yapacak. Lucescu, nasıl oynatacağını iyi bilir, 9 yıllık bir İtalya deneyimi var. Kötü oynayan takıma bile kazanacak pozisyon ürettiriyor. Kendi kalesinde de gol görmüyor. İnşallah bu Prag'da da böyle olur.

Daum, o kadroyla ne bekliyordu?

* Daum, Bursaspor karşısındaki beraberlik sonrası ‘‘Hayal kırıklığı yaşıyoruz’’ dedi. Peki Alman teknik adam kazanmak için herşeyi yaptı ve silahlarını kullandı mı?

Daum
neden hayal kırıklığı yaşıyor, esasında yaşamaması lazım. Çünkü çıkardığı kadro bu sonucu getirecek takımdı. Futbol oynayamayan, topu kullanamayan bir takım vardı sahada. Alman çalıştırıcı, ne kadar topu kullanamayan adam varsa takıma koymuş, sonra da çıkmış ne diyor. Ne bekliyordu yani, farklı mı olacaktı?

Stoper Ümit'ten orta saha yapıyorsun. Kendini toparlayamayan Selçuk'u, hiç birşey yapmayan Rebrov'u koyuyorsun o mevkiiye. 61 dakika böyle oynuyor, sonra da yine hayal kırıklığı diyorsun. Demek ki Daum bu 3 futbolcuya çok güvenmiş ve onu hayal kırıklığına uğratanlar da onlarmış. Esas hayal kırıklığını, seyirci ve yönetim yaşıyor. Daum'unki o kadar önemli değil.

F.Bahçe'nin ileride oynayan 3 oyuncusu vardı Bursa'da; Van Hooijdonk, Serhat ve Tuncay. Ancak Tuncay ile Serhat kanatlarda o kadar çakılı futbolcular ki, Van Hooijdonk kafayla indirdiğinde, yanına gidip topu da almıyorlar, bakıyorlar. İkisi de top ayaklarına gelecek ve hareketlenecekler, bunu bekliyorlar. Hem Tuncay hem de Serhat öyle çok becerili, karşılarındaki adamları kolay geçecek futbolcular değil. İkisi de süratleriyle ve önlerine atılacak toplarla birşeyler yapar.

Kaleci acemilik yapıyor

Bursaspor maçında Serhat, Tuncay, Selçuk, Ümit, Rebrov'un katkıları yok. Bir tek Tomas çalışan adamdı. Luciano'nun durumu da entresan, hiçbirşeye karışmıyor. Kendi mıntıkasından sorumlu gibi. Sol bek Petkov, yerinde yok. Kaleci acemilik yapıyor. Bu F.Bahçe takımı sahada ne yapacak?

Takımı yanlış kurmuş. Bu oyuncularla başlamış bir takımın alacağı netice de bu olacak tabii. Yenilmediğine şükretsin. Şunu da gözardı etmemek lazım. F.Bahçe kaybetmek istemiyor, çalışıyor doğru, ama yeteneksiz bir takım hüviyetinde. Bursaspor karşısında sonuna kadar mücadele etti ve 88'de de golü buldu. Serhat maç boyunca tek doğru hareketini, bu dakikadaki ortayla yaptı. Bu arada maç 1-1'ken Tuncay'ın kaçırdığı bir gol pozisyonu var, F.Bahçe'nin ileri ucunda oynayan onu golle sonuçlandırmalı. O bu pozisyonu bir kez yakaladı. F.Bahçeli bir oyuncu bu pozisyonları 1 değil, 2-3 kez yakalamalı. Birisi olmazsa diğeri olur.

Bambaşka bir G.Saray olacak

* Terim sakatlıklar nedeniyle kadro kurmakta sıkıntı yaşadığını belirtiyor. G.Saray'ı Olympiakos karşısında nasıl bir maç bekliyor. Sarı kırmızılıların bundan sonrası için Avrupa'da şansı nedir?

G.Saray, istenilen G.Saray değil, bu gerçek. Fakat Olympiakos maçı da alalade bir maç değil. Oyuncular bu tip maçlarda farklı koşar, farklı mücadele eder, farklı randıman verir. Ama Fatih Terim'in az parayla star yaratma çabası başına problem oldu. Burada hata yaptı, alınanlar star olmadı, paralar da sokağa gitti.

İstenilen güçte bir takım yaratmak, mali güçle alakalı bir şey. Terim'in rahatsızlığı, istediği oyunu oynatamaması, istediği oyuncuları bulamaması. Tabii kötü sonuçlarla da takım içinde çalkantılar oldu. Normal olarak bu durum Fatih'e de yansır ve tabii sıkıntı yapar. Bu yüzden G.Saray istenilen seviyede değil, ama kimse zannetmesin ki G.Saray çıkacak Olympiakos karşısında da Ç.Rize maçındaki oyunu oynayacak. Bu maç bambaşka olacak. Seyirci de farklı, futbolcu da farklı olacak.
Yazarın Tüm Yazıları