Şampiyon şeytan üçgeninden çıkacak

Güncelleme Tarihi:

Şampiyon şeytan üçgeninden çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2016 22:53

Devler Ligi’nde de mücadele eden Beşiktaş, üst üste oynayacağı Medipol Başakşehir, Fenerbahçe ve Bursaspor maçlarından hasarsız çıkarsa ligde ‘mutlu sonu’ görür. Aksi halde F.Bahçe’ye gün doğar. Güneş, “endişelendim” dedi. endişenin kaynağı nedir? Futbol Konseyi açıkladı...

Haberin Devamı

1- Derbi futbol olarak beklentinizi karşıladı mı? En büyük esprisi neydi?

2- F.Bahçe, ilk devreyi lider bitirebilir mi? G.Saray, yarışta kalabilir mi?

3- Van PersIe için “Şimdi bana kaybolan Fener günlerimi verseler” mi demeli? 

4- G.Saray, ceza sahasına dahi giremedi. Fatura RIekerInk’e mi, SneIjder’E mİ kesilmeli?

5- Aziz Yıldırım, maç öncesi “Bu seri 18, 19, 20” diye gider dedi... Haklı mı?

6-Beşiktaş, Adana’da kazandı, ama Güneş, “endişelendim” dedi. endişenin kaynağı NEDİR?

7- Seyirci ortalaması 9 binken ve güven TÖRPÜLENİRKEN lig NASIL 600 milyon dolara SATILDI?

8- Derbiye gitmeyen Türkiye Futbol Direktörü’nün yayın ihalesine katılması normal mi?

MEHMET Y. YILMAZ

1- DERBiYi 17 YILLIK SERi YÜZÜNDEN iZLEDiK

DERBi, beklentilerimi karşılamadı. Ligin en pahalı iki takımından daha güzel bir oyun beklerdim. Adı kadar büyük bir maç olmadı. Maçın esprisi de buydu zaten, rekabetin büyük olması, Kadıköy’den G.Saray’ın 18 yıldır galibiyetle dönememesi... Biz bu maçı bunlar yüzünden seyrettik.

Haberin Devamı

2- F.BAHÇE, ŞAMPiYONLUĞUN İKİ ADAYINDAN BiRi

G.Saray, bu teknik yönetimiyle ve takımın bu dağınık haliyle yarışta zor kalır gibi görünüyor. Belli ki takım içinde takımlar var, oyuncular huzursuz. Takımı toplayacak bir kaptana ihtiyaçları var. Hem sahada, hem sahanın dışında kaptanlık yapacak iki kişi gerekli. F.Bahçe’nin ilk yarıyı lider bitirebilmesi mümkün değil. Ama ligin sonu için farklı konuşabiliriz. 5 hafta önce yarışta olmadığını düşündüğümüz F.Bahçe şampiyonluğun iki adayından biri olabilir.

3- VAN PERSIE, GEÇEN SEZON YETERiNCE GÜÇLÜ DEĞiLDi

Van Persıe, sakatlıktan çıkarak geldi ve burada iyi bir hazırlık dönemi geçiremedi. Sonra Pereira ile sorunlar yaşadı. Pereira, kendisi küçük zihniyetli oluğu için, büyük bir oyuncuyu nasıl yöneteceğini bilemedi. Ancak asıl tartışılmasının nedeni kendisidir, yeterince güçlü değildi.

4- G.SARAY YENiLGiYi KABULLENiP ÇIKMIŞTI

Faturayı ödeyecek kuşkusuz ki öncelikle Riekerink. Ama bir altyapı hocasını, yarışmacı bir takımın başına koyan yönetim de bir fatura ödemeli. Oyunculara gelince: Yönetici sahaya yanlış ekip çıkardı, kulübede oyunu değiştirebilecek bir kişi; Selçuk vardı, o da şans bulamadı. Oyuncular sanki sahaya yenilgiyi kabul ederek çıkmış gibiydiler.

Haberin Devamı

5- ELBET HER iSTATiSTiĞiN BiR SONU VARDIR...

Böyle devam edip gidebilir elbette. Ama unutmayın ki Manchester United, 40 yıl Avrupa’da evinde maç kaybetmezken, ilk kez F.Bahçe’ye yenildi. Her istatistiğin bir sonu vardır

6- BEŞiKTAŞ’IN BiR KAPTANA iHTiYACI VAR

Endişenin kaynağı Beşiktaş’ı sahada yönetecek bir karakterin olmaması bence. Ama bu G.Saray’ın durumundan farklı. G.Saray’ın takımı derleyip toplayacak, kendine güvenini geliştirecek bir kaptana ihtiyacı var, Beşiktaş’ın ise oyunu kişisel gösteriye çevirmek isteyen oyuncuları kendine getirecek bir kaptana ihtiyacı bulunuyor.

7- 600 MiLYON DOLAR GELECEKLE AÇIKLANIR

Bu verilen rakam, sadece iyi bir gelecek beklentisiyle açıklanabilir, umarım ki beklentiler gerçek olsun.

Haberin Devamı

8- NORMAL OLAN NE KALDI Kİ ARTIK

Hayatımızda artık normal olan ne kaldı ki?

UĞUR VARDAN

1- ‘GELENEK’ ARTIK OY KULLANACAK YAŞA GELDi!

2. yarıda nispeten futbola benzer bir oyuna rastladık. F.Bahçe kazanırken daha iyi oynayan ve hak eden taraftı. G.Saray’ın önce rakibi bozmak ve ikinci 45’te de hamleye dayalı planını Van Persie’nin golü yıktı. Esprisi ise şuydu: ‘Gelenek 18 yaşına bastı ve artık oy kullanabilecek yaşa geldi!’

2- FENERBAHÇE, DEVREYi LiDER BiTiREMEZ

Beşiktaş için kilit maç Başakşehir ile. Üç sonucuyla Beşiktaş için farklı motivasyona neden olacak. Keza netice F.Bahçe’nin ilk yarıdaki konumuna da direkt etki edecek gibi görünüyor. F.Bahçe’nin maratonun ilk bölümünü lider bitirmesi ise, zor gibi.

Haberin Devamı

3- ADVOCAAT KRiTERLERiYLE KENDiSiNE GELDi

Pereıra kaynaklı Fernandao’yla olan gereksiz rekabet, Van Persie’yi küstürmüştü. Arsenal ve M.United serüvenlerinin ardından yeni bir gelecek ararken adını ilk kez duyduğu biriyle rekabet ve adaptasyon vs. derken, yaşadığımız tablo ortaya çıktı. ‘Advocaat kriterleri’ de sanırım motivasyonuna katkı yaptı.

4- ÜÇ iSTANBULLU VE TRABZON’DAN 1 PUAN

Öncelikle Sinan, koca bir hayal kırıklığı: Hâlâ umut vaat eden kimliğinden bir adım öteye gidemedi. İki hafta önce “G.Saray, Sneijder’siz bir gelecek düşünmeli” demiştim. Bu maç, geleceği günümüze taşıdı adeta. Artık frikikleri bile doğru dürüst kullanamıyor. Serdar Aziz’i hiçbir zaman güvenilir görmedim. Bruma dışında heyecan veren bir isim yok. Ama ‘modern futbol’da elbette sorumlu Riekerink’tir. Beşiktaş, F.Bahçe, Başakşehir ve Trabzon’dan alınan toplam puan 1!

5- GiDiŞAT AZiZ YILDIRIM’I HAKLI ÇIKARIYOR

Haberin Devamı

Futbolda, hiçbir maç oynanmadan sonuç ‘resmi’leşmiyor. Ama gidişat Yıldırım’ı haklı çıkarıyor. Geride kalan seriye bakıldığında G.Saray, henüz 21. yüzyıla giremedi! Ne zaman girecek, bekleyip görelim!

6- 10 KiŞiLiK ADANA ZORLARSA ENDiŞE OLUR

Beşiktaş, oyun olarak farka gidecek görüntü veriyor, ancak golcülerin kalitesi, oyunun sonuca yansımasını engelliyor. 10 kişi kalmış ligin en zayıf ekiplerinden biri karşısında bile beraberlik tehlikesi yaşıyorsun. Bunu Güneş de görüyor; endişesi de bundan. Yine de Beşiktaş, bu virajları aşabilecek bir kadroya sahip.

7- LiGE VERiLEN PARAYI BEN DE ANLAYAMIYORUM

Bu dinamiği ben de çözemiyorum. İşim olmasa bu ligi para verip izler miydim, sanmıyorum. Lig estetik ve mücadele açısından bir şey vaat etmiyor. Bu sezonki Başakşehir örneği çıkışlara çok nadir izin veriyor vs vs.

8- RIEKERINK NEDENiYLE GiTMEMiŞ OLABiLiR

‘Dünya derbisi’ni (ben öyle düşünmüyorum) elbette futbolumuzun en üst direktörü tribünde izlemeliydi. Lakin, ‘birtakım çevreler’ bunu “Terim, ‘Riekerink giderse ben gelirim’ mesajı vermeye çalıştı” şeklinde okur ve okuturdu. Fakat ben olsam yine de giderdim.

MEHMET ARSLAN

1- DERBiNiN KÜÇÜK BiR ESPRİSİ DAHİ YOKTU
Futbol olarak değil, ama heyecan olarak bir parça beklentimi karşıladı diyebilirim. F.Bahçe’nin 18’e çıkan serisi dışında büyük değil, küçük bir esprisi dahi yoktu.

2- FENERBAHÇE, SEZONU ŞAMPİYON BİTİREBİLİR
1) Beşiktaş’ın, şeytan üçgeni diye tanımladığım bu maçlardan hasarsız çıkması zor. Çıkarsa mutlu son yakın. Çıkamazsa...
2) İşte o zaman F.Bahçe’ye gün doğar. Sarı lacivertliler, devreyi lider bitiremez, ama sezonu şampiyon bitirir.
3) İki hafta önce Futbol Konseyi, “F.Bahçe, bu G.Saray’ı geçer” manşeti atmıştı. Gelinen noktada artık bu G.Saray, seneye de Avrupa’ya gidemeyebilir. Ligi 7. veya 8. sırada bitirebilir.

3- GEÇEN SEZONUN BİRİNCİ SORUMLUSU, VAN PERSIE’DİR
Bir futbolcunun ortaya koyduğu performans, önce kendisine sonra da teknik direktörüne bağlıdır. Van Persie’nin geçen sezon şahit olduğumuz kötü performansının sorumlusu Vitor Pereira ise şayet, o zaman bu sezon ortaya koymakta olduğu iyi performansının sorumlusu da Dick Advocaat’tır.

4- FATURA ÖDEME SIRASINDA RIEKERINK EN SONDA GELİR
BİRİNCİ sırada yönetim, 2. sırada Sneijder, 3. sırada takım, en son sırada da Riekerink. At sahibine göre kişner. Riekerink’in hoca olamayacağını öngörebilen yönetim gerekli.

5- YILDIRIM, G.SARAY’IN SiNiRiYLE OYNADI
YILDIRIM, G.Saray’ın sinir uçlarıyla oynamayı o kadar iyi biliyor ki... Tüm motivasyonunu alt üst ediyor. Ve bilerek yapıyor. 18 yılın tecrübe farkı bu olsa gerek. G.Saray’da bu yönetim anlayışı oldukça 20, 21, 22 diye gider...

6- BEN DE GÜNEŞ GiBi ENDiŞELENiRDiM
G.Saray, Başakşehir ve F.Bahçe ile oynadı. Bursa ile de oynayacak. Şimdiden bu seriden çok hasarlı çıktı. Aynı seri Beşiktaş’ı bekliyor. Üstelik arada Benfica ve Kiev var. Sakatları da çok. Güneş’in yerinde olsanız endişelenmez misiniz?

7- BU, SADECE BÜYÜK BiR PAZARLAMA BAŞARISIDIR
KULÜPLER önce Göksel Gümüşdağ, sonra da Yıldırım Demirören’e teşekkür etmeli. Futbolumuz bu parayı üretmiyor. Bu rakam, pazarlamanın büyük bir başarısıdır.

8- 17 YERLİNİN OLDUĞU MAÇA DA GiTMEDi
İhaleye hiç bir sakınca yok. Ancak 17 yerli oyuncunun oynadığı Başakşehir-Konya maçında ve Türkiye’nin en büyük derbisinde Türkiye Futbol Direktörü’nü göremezseniz “İhalede ne işi vardı” diye sormak en doğal hakkınızdır.

UĞUR MELEKE

1 LiGi KURTARMAK iÇiN RADiKAL HAMLE ŞART

Maçın en büyük esprisi, bir esprisi olmaması! Bir yabancı futbolsever, Dortmund-Bayern, Manchester-Arsenal, Atletico-Real maçlarından sonra bir de İstanbul derbisine bakayım dediyse, pişman olmuştur herhalde. Bir daha da bakmaz bu lige. Koca 90 dakikada 3 korner var, kaleyi bulan sadece 3 şut var. Muslera’nın kurtarışı sıfır. Çalan faul sayısıysa tam 40! Bir maçta 40 faul, 8 sarı kart, 3 şut varsa o maç kötüdür. O maç, bir ligin en üst düzey maçıysa o lig kötüdür. Artık bu ligi kurtarmak için radikal hamleler yapmalıyız. Lig elden gidiyor.

2- F.BAHÇE SEZON SONUNA KADAR YARIŞTA KALIR

3 takım kaldı zaten... F.Bahçe, bunların içinde en iyi forvet hattına sahip takım: Van Persie, Sow, Fernandao, Emenike ve Aatif’tan her maç en az ikisini kulübede oturtacak lüksü var... Güneş, Aboubakar’la Cenk’in gözünün içine bakıyor bir tanecik gol atsınlar da keyifleri yerinde olsun diye. F.Bahçe’deyse forvetler Advocaat’ın gözünün içine bakıyor, gol attığım halde ilk 11’deki yerimi koruyabilecek miyim diye! F.Bahçe yüzdeli hücum performansıyla sezon sonuna kadar yarışın içinde kalır. Galatasaray ise, ilk yarıyı zirveyle 10 puanlık bir marj içinde bitirebilirse başarılı sayılmalı.

3- VAN PERSIE KİMSEYLE EGO YARIŞINA GİRMEMELİ

Kamuoyunun genelinin kabahati Pereira’da bulacağını biliyorum. Bense suçun büyüğünü Van Persie’de görüyorum. Bir büyük oyuncu, kenardaki antrenöre bakmaksızın büyük oynamalı. Bir Premier Lig efsanesi, kimseyle ego yarışına girmemeli. Van Persie’nin geçen sezonki çabası ve isteği bence yetersizdi. Gözünde o pırıltı yoktu Hollandalı’nın. Bu yıl yüzde yüzünü sahaya koyuyor, o yüzden de başarılı oluyor, keyif veriyor.   

4- SNEIJDER, HOLLYWOOD PLANLARI YAPIYOR

Faturanın büyüğünü Sneijder’e, küçüğünü Riekerink’e keserim ben. Sneijder, bence gelecek planlarını Hollywood’a, Beverly Hills’e, Sunset Bulvarı’na filan kurmuş; Türkiye’de son turlarını atıyor. LA Galaxy de bitik De Jong’u G.Saray’a satarak ‘maaş haddini aşan futbolcu kontenjanı’nı boşaltmış oldu. Gerrard’ın da sözleşmesi bitiyor, 2 kontenjanları da boşalıyor. Yaz transferinde Ibrahimovic-Rooney gibi devleri alamazlarsa Sneijder’e yönelebilirler. Herkes kârlı çıkar bu transferden. 

5- REAL DE DEPORTİVO’YU18 YIL YENEMEDİ

Real Madrid de 18 yıl Riazor’da Deportivo’yu yenememişti. Şampiyonlar Ligi şampiyonu oldular, La Liga’yı süpürdüler, Ronaldo’lar-Beckham’lar-Figo’lar-Raul’ler-Carlos’lar hepsi geldi geçti oradan. Kıramadılar şeytanın bacağını 18 sene. Statların da bir ruhu var, tarih bir yük yüklüyor sporcuların omuzlarına. Ve o genetik yükü yenemiyorlar bazen. Galatasaray da kurtulamıyor o genetik mirastan. Seri uzuyor, daha da uzayabilir.

6- HAKSIZLIK ETMESiN GÜNEŞ’iN TAKIMI TAŞ GiBi

Güneş’i anlıyorum; kaçan gollerin dönüşünde 10 kişilik bir takıma karşı açık alanda yakalanmak endişe verici. Ama Cenk’le Aboubakar biraz becerikli olsalar, Güneş kenarda sinirlenmeyi bir yana bırakın, keyif yapacak sadece. Şenol Hoca kendine haksızlık etmesin, santrforlarının beceriksizliğinin bedelini ödüyor sadece. Takımı taş gibi.  

7- ÇÜNKÜ PAZARTESi HERKES DERBi KONUŞUYORDU

Saf futbol sevgisi. Karşılıksız aşk. Türkiye’de gençlerin kendini bireysel olarak tanımlama sorunu ve kitlelere karışma arzusu. Enstrüman çalamıyorsun, resim yapamıyorsun, sarı saçlı-mavi gözlü değilsin, sınıftaki kalan 30 erkekle seni ayrıştıran hiçbir özelliğin yok. Hayatta hiçbir şey kazanmamışsın, o zaman kitlelere karışıyorsun, G.Saray’la Fener’le kazanma duygusunu arıyorsun. Pazartesi günü sokaklarda dolaştım; memleketin bir, iki ve üç numaralı gündem maddesi derbiydi... 

8- KEŞKE MAINZ’IN 19’LUK SERDARI’NI  iZLESEYDi
Yayın ihalesine katılabilir, sorun yok. Ama onu cumartesi Leipzig’de, pazar Paris’te, pazartesi Başakşehir’de maç izlerken görürsem işini layıkıyla yaptığına ikna olurum ancak. 19’luk Suat Serdar, önceki hafta Mainz’da ilk 11’deydi mesela. O gün keşke Terim de tribünde olup konuşsaydı o çocukla.

MEHMET Y. YILMAZ

Haftanın olayı: G.Saray’ın Kadıköy’de yine kaybetmesi.
Hocası: Advocaat
Takımı: Fenerbahçe
Futbolcusu:Van Persie
Hakemi: Ali Palabıyık

UĞUR VARDAN

Haftanın olayı:Volkan ve Sabri’nin ergence davranışları.
Hocası:Rıza Çalımbay
Takımı: Atiker Konya
Futbolcusu: Robin van Persie
Hakemi: Cüneyt Çakır

UĞUR MELEKE

Haftanın olayı: Serkan Çınar, penaltı çalıp sonra oynattı. Net kural hatası.
Hocası: Ümit Özat
Takımı: Osmanlıspor
Futbolcusu: Alper Potuk
Hakemi:Ali Palabıyık

MEHMET ARSLAN

Haftanın olayı: Futbol yayın ihalesinde ligin 590 milyon dolara satılması.
HOCASI: Advocaat
futbolcusu: Robin van Persie
Takımı: Fenerbahçe
HAKEMİ: Cüneyt Çakır

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!