Şampiyon Berklee yolunda

Güncelleme Tarihi:

Şampiyon Berklee yolunda
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 1997 00:00

Haberin Devamı

Emir Işılay, HALICI-Midi '97 bilgisayarla beste yarışmasının bu yılki birincisi

Ahmet Bey bilgisayarında şirketinin muhasebe kayıtlarını tutar, Ayşe Hanım onu son romanı için daktilo niyetine kullanır. Emir Işılay ise beste yapıyor.

HALICI-Midi '97 bilgisayarla beste yarışmasının bu seneki birincisi 19 yaşındaki Emir Işılay. Emir, keman virtüözü Sadi Işılay'ın torunu, iflah olmaz caz tutkunu Cengiz Işılay'ın oğlu olarak, yaşına ve çağına yakışanı yaptı. Yarışmanın ödülü olan mixer'ı ve bilgisayarı da evine götürdü.

Liseden geçen sene mezun olan Emir'in hayatı müzik dinleyerek geçmiş. Daha ressam olan annesi Filiz Işılay'ın karnındayken yurtdışındaki konserlerde, dünyaca ünlü sesleri dinlemiş. Altı yaşında başladığı klasik piyano dersleri lise yıllarına kadar sürmüş. Ancak geçen yıllarla birlikte Emir'in ilgisi babasının da etkisiyle caza yönelmiş.

Emir'in ‘‘Hayatımın dönüm noktası’’ dediği olay Aydın Esen'le çalıştığı dönem. Esen'in workshop'unda müziğe profesyonel olarak devam etmek istediğini daha iyi anlamış. Önümüzdeki yıl Boston'daki dünyaca ünlü Berklee Müzik Okulu'nda burs olarak öğrenim görecek.

Emir müzik dinleyenleri ikiye ayırıyor: ‘‘Yüzde 90 müziği araç olarak dinliyor, geri kalanı amaç olarak. Ben o yüzde 10 arasındayım. Bu nedenle müzik zevkim çoğunlukla uyuşmuyor. Ben şarkı sözlerine de karşıyım. Sanki müzik zayıf olduğu için onu sözlerle tamamlamaya çalışıyorlar gibi geliyor.’’

TEK KİŞİLİK ORKESTRA

Katıldığı yarışma her ne kadar bilgisayarla beste yarışması olsa da, o cazın ve klasik müziğin canlı çalınmasından yana. Ama müziği kendi gibi hissetmeyen bir grupla çalmak yerine, bilgisayarın yardımıyla tek kişilik bir orkestra olmayı tercih ediyor.

10 yılda 200'den fazla beste yapan Emir'e sevdiği müzisyenleri sorduğumuzda ‘‘Tanınmamış insanlar’’ diyor. İsimlerini saymaya başlıyor. Hakikaten birçoğunu tanımıyoruz. Berklee'de caz kompozitörlüğü ve film müziği bölümünü aynı anda bitirmek istiyor: ‘‘Asıl uğraşmak istediğim alan caz. Ama buradan para kazanamayacağımı biliyorum. Film müziği yapmak aynı zamanda para da kazandırıyor.’’

Bir bilgisayar çocuğu olarak konuşmanın sonunda elekronik posta adresini eklemeyi de ihmal etmiyor.

Meraklısı için Emir'in e-mail adresi: emir@prizma.net.tr

home page: http://www.vol.com.tr/~emir

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!