Samanlıkta bulunan iğne krizden çıkarır mı?

Güncelleme Tarihi:

Samanlıkta bulunan iğne krizden çıkarır mı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2016 14:05

Her geçen dijitalleşen dünyada artık veri havuzunda yaşıyoruz. Üretimden perakendeye kadar tüm şirketler, müşterilerinin ve üretim hatlarından elde edilen verilerle boğuşuyor.

Haberin Devamı

Toplanan bu verilerden çıkarılacak en küçük bir anlam bile verimlilik ve kârlılık olarak geri dönüyor. Deyim yerindeyse şirketler artık samanlıkta iğne arıyor. Bunun adı ise veri madenciliği. Basit bir tanım yapmak gerekirse veri madenciliği, büyük ölçekli veriler arasından bilgiye ulaşma, bu bilgileri da anlamandırma işi. Bu anlamların içinden ise yapay zeka teknolojilerinin yardımıyla gelecekle ilgili tahminde bulunabilmek veri madenciliğinin en kritik noktası oluyor.

Peki şirketler bu karışık gibi gönen işin içinden nasıl çıkıyor? Özellikle de sanayi şirketleri için.

Cevabın en başında sensörler var. Üretim hatlarına entegre edilecek sensörler, veriler topluyor. Toplanan veriler, şirketlerin veri ambarlarında toplanıyor. En kritik nokta ise toplanan bu verilerin analizi. Veri madenciliği bu noktada başlıyor. Üretime ilişkin verilerin yazılımla analiz edilmesi, şirketlerin üretim süreçlerinde yaşadığı sorunları ortadan kaldırarak üretim süreçlerini verimli hale getiriyor. Yapılacak doğru analizler sayesinde de üretimin yüzde 1 bile daha verimli hale getirilmesi şirketlerin kârlılığını yükseltiyor, kaynaklarının doğru kullanılmasını sağlıyor ve hatta krizden bile çıkmasını sağlıyor.

Samanlıkta bulunan iğne krizden çıkarır mı


KRİZDEN KURTARDI

Haberin Devamı

Güney Afrikalı platin madeni işletmecisi Lonmin'in yaşadıkları bunun somut örneklerinden birisini oluşturuyor. Güney Afrika'da bulunan en önemli madenlerden biri platin. Geçtiğimiz dönemlerde de emtia pazarında değer kaybetmeye başlayan platin, maden şirketlerini oldukça zorlamaya başladı. Buna Güney Afrika'nın para birimi Rand'taki düşüş de eklenince maden şirketleri ciddi bir krizle karşı karşıya kaldı. Lonmin ise dünyanın üçüncü büyük platin işetmecisi olarak en çok etkilenen şirketlerin başında geldi. Lonmin, çıkış yolunu platinin işleme sürecinde elde ettiği veri madenciliğinde buldu.

Madenden çıkarılan platin, diğer materyellerden temizlenmesi için önce kırılarak toz haline getiriliyor. Daha sonra 1500 derece ısıtılıyor ve havayla temizleniyor. Platin içinden demir ve sülfür parçaları ayrılıyor. Özel kimyasallar sayesinde ise saf platine ulaşılıyor. Bu platin de egzozların katalitik konvertörü, mücevher ve bilgisayar harddisklerinde kullanılmak üzere hazır hale getiriliyor. Bu işlem kolay gibi görülebilir, ancak yaklaşık 6 ay süren işlemden sonrasında 7 ton madenden sadece 31.1 gram platin elde ediliyor. Değeri ise 930 dolar.

Haberin Devamı

Samanlıkta bulunan iğne krizden çıkarır mı

YÜZDE 1.5 İYİLEŞME

Kriz döneminde Lonmin, platin işleme sürecini iyileştirmek için sensörler ve yapay zeka teknolojisine sahip yazılımları kullanmaya başladı. Bunun için GE'nin dijital madencilik çözümleri işleme sürecine entegre edildi. Sensörlerden toplanan veriler GE'nin endüstriyel internet bulut platformu Predix'te işlenmeye başladı. Bu sayede Lonmin'in elde ettiği madenin işleme sürecindeki öngörü raporları değerlendirilerek üretim için kritik ekipmanlar optimize edildi. Platini ayrıştırma işleminde kullanılan fanlarda beklenmeyen sorunların önüne geçildi. Kullanılan kimyasallar çıkarılan ayrıştılmamış madenlere göre kullanıldı.

Haberin Devamı

Sonuç ise Lonmin şirketini kriz döneminde daha verimli hale getirdi. Şirketten paylaşılan bilgilere göre Lonmin'in operasyonları yüzde 1.5 artış gösterdi. Bu da her 7 tonluk madende 80 dolarlık daha fazla saf platin elde edilmesini sağladı.

Bu sadece Lonmin şirketi için bir örnek. Dünyanın en büyük 40 platin üreticisinin cirosu yıllık 531 milyar dolar civarında. Bu pazarda elde edilecek yüzde 1'lik bir iyileştime şirketlerin yıllık gelirlerini en az 5 milyar dolar artırmaya yetecek. Büyük tabloya bakıldığında ise birçok endüstri de kullanılacak veri madenciliği çözümlerinin verimlilik yolunda önemli adımlar atmasını sağlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!