"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Salep ikramı

Küçük bir kızken bile babamla olmayı çok severdim. Mesleği dolayısıyla gittiğimiz yerlerde annemle alışveriş yapmaktansa, babamın peşine takılmayı, şehrin neyi meşhursa onu keşfetmeyi tercih ederdim.

Babamla birlikte olmak, onun yaptıklarını yapmak, takdirini, övgüsünü hak etmek benim için her şeyden daha değerliydi. Onu kaybettiğimiz yakın zamana kadar da bu durum hiç değişmedi.
Kaç yaşındaydım bilmiyorum ama sobanın üzerinde duran bakır tencereye ancak alçak tahta taburemize çıkarak yetişebiliyordum. Kış aylarıydı. Sobanın üzerindeki tencerede salep vardı. Babam salebi çok sevdiği için ona uzun bir çalışma gününden sonra salep ikram etmek istedim. Alçak tabureyi ilk kez sobanın önüne çekip üzerine çıktım.
Sol elimde maşrapa, sağ elimde kepçe, tabureye çıkıp kepçeyi tencereye daldırdım. Salepten bir kepçe alıp maşrapaya koydum. Daha fazlasını dökmeden indiremeyeceğimi anlayıp maşrapayla birlikte dikkatlice yere indim.
Babama doğru dikkatlice ilerleyip salebi babama uzattım. Gülümseyerek aldı babam maşrapayı. Yanağımı okşadı ve “Teşekkür ederim kızım” dedi. Dünyalar benim olmuştu işte. Babam salebi içip dışarıya çıkmaya hazırlanırken henüz küçük olduğumu, bir daha böyle tehlikeli şeyler yapmamamı söyledi.
Kapıda onu yolcu ederken dünyalar onun olmuş küçük bir kız çocuğuydum.

TURŞULU SIKMA KÖFTE

8 Kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişme süresi 25 dakika

MALZEME LİSTESİ
* 2 su bardağı ince köftelik bulgur
* 1 su bardağı ılık su
* 1 çay kaşığı tuz
* ½ çay kaşığı karabiber, kimyon
* ½ yemek kaşığı domates salçası
* ½ yemek kaşığı tatlı biber salçası
* 1 su bardağı un
* 1 adet yumurta
Sosu için;
* 4 yemek kaşığı zeytinyağı
* 4-5 diş sarmısak
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* köftelerin haşlama suyundan 1 su bardağı kadar
* ayrıca 4-5 adet patlıcan turşusu
(veya salatalık turşusu)

YAPILIŞI
İnce bulguru orta boy çelik bir tencereye koyun. Üzerine ılık suyu gezdirip tencerenin kapağını kapatın. Yaklaşık 2-3 dakika bulgurun ıslanıp yumuşamasını bekleyin. Üzerine tuz, karabiber ve kimyonu serpip domates ve biber salçasını ekleyin. Malzemeleri yaklaşık 1-2 dakika yoğurup unu ekledikten sonra 5 dakika daha yoğurmaya devam edin.
Son olarak, yumurtayı katıp birkaç dakika daha, hamur macun kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Diğer taraftan, küçük bir kaseye su doldurup elinizi suya batırın ve köfte hamurundan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın. Sonra da tıpkı çiğköfte gibi parmaklarınızın arasında sıkarak uzun köfteler hazırlayın.
Hazırladığınız uzun sıkma köfteleri, hafifçe un serptiğiniz bir tepside biriktirin. Büyükçe bir tencereye bol miktarda sıcak su koyup 2 çay kaşığı da tuz atın. Su kaynamaya başlayınca köfteleri tencereye aktarın. Yaklaşık 10 dakika kadar haşladığınız köfteler yavaş yavaş suyun üzerine çıkmaya başlayacaktır. Köfteleri ocaktan alıp suyunu süzün. Ancak köfteleri haşladığınız sudan 1 su bardağı kadar ayırmayı unutmayın. Suyunu süzdüğünüz köfteleri tekrar aynı tencereye aktarın.
Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; zeytinyağını derin bir tavaya koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Pirinç tanesi büyüklüğünde doğradığınız sarımsakları kızgın yağa aktarın. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun. Üzerine domates salçasını, ayırdığınız haşlama suyunu ilave edin.
Sık sık karıştırarak sos kaynamaya başlayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra ocaktan alıp sosu köftelerin üzerine gezdirerek karıştırın. Sonra da köfteleri bir servis tabağına dizip aralarına dilimlenmiş turşuları yerleştirin. Ilık olarak servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI