Saldırıyla ilgili rapor hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Saldırıyla ilgili rapor hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2017 12:51

Almanya Adalet Bakanı Maas, Noel pazarına yapılan terör saldırısında güvenlik birimlerinin hatası olduğunu kabul etti. Maas, saldırıyla ilgili rapor hazırlandığını söyledi.

Haberin Devamı

19 Aralık’ta Berlin’de Noel pazarına yapılan terör saldırısında 12 kişiyi öldüren Tunuslu terörist Anis Amri, polisin takibi altındayken saldırıyı nasıl gerçekleştirdi? Adalet Bakanı Maas, Alman televizyon kanalı ZDF’te katıldığı ‘Maybrit Illner’ adlı programdı, güvenlik birimlerinin hatası olduğunu kabul etti. Bakan Maas, “Olup bitenlere ve eldeki bilgilere baktıktan sonra, kimse hata yok diyemez” dedi. Terör saldırısından sonra Belçika, Hollanda ve Fransa üzerinden İtalya’ya geçen Anis Amri, Milano’da polisle girdiği çatışmada hayatını kaybetti. Yapılan incelemeler sonucunda Amri’nin 14 farklı kimlikle Almanya’da dolaştığı, terör örgütü DEAŞ’la bağlantısı olduğu şüpheleriyle polisin takibi altında bulunduğu belirlenmişti.

RAPORU AÇIKLAYACAK

Haberin Devamı

Buna rağmen Anis Amri’nin polis gözetiminden nasıl kurtulduğu, hakkında sınır dışı kararı bulunduğu halde niçin gözaltında tutulmadığı soruları kamuoyunda yoğun tartışmalara yol açtı. Açık oturuma katılan Adalet Bakanı Maas, hatanın nereden kaynaklandığı ve hangi dairenin hangi hatayı yaptığı konusunda rapor hazırladıklarını açıkladı. Maas, raporu gelecek hafta kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi.

TAZMİNAT DAVASI AÇILABİLİR

Öte yandan mağdurlar tarafından devlete tazminat davası açılabileceği belirtildi. Mağdur avukatlarından Andreas Schulz, Tagesspiegel gazetesine yaptığı açıklamada, Alman makamlarından, Noel pazarlarına olası bir saldırı yapılacağına ilişkin güvenlik birimlerinde herhangi bir bilgi bulunup bulunmadığını öğrenmek istediğini ifade etti. “Eğer böyle bir bilgi varsa, pazarı organize edenlerin veya buna izin veren belediyenin ihmali olup olmadığını sormak lazım” diyen Schulz, terör saldırısı olacağına ilişkin uyarıların bulunması durumunda federal hükümetin de sorumluluk taşıdığını aktardı.
Bir tazminat davası açıp açmayacağının henüz belli olmadığını ifade eden Schulz, Noel pazarının çevresinde beton blokların neden saldırıdan önce değil de daha sonra konulduğunun da sorulması gerektiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!