'Saldırıyı koordine eden Türkiye'de'

Güncelleme Tarihi:

Saldırıyı koordine eden Türkiyede
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2016 01:05

KIRGISİZTAN’ın geçtiğimiz hafta Çin Büyükelçiliği’ne yönelik intihar saldırısının emrinin Suriye’de savaşan Uygurlar tarafından verildiğini ve saldırıyı koordine eden kişinin Türkiye’de yaşayan bir Kırgız vatandaşı olduğunu iddia etti.

Haberin Devamı

İSTANBUL’A KAÇTI İDDİASI
Reuters’in haberine göre, Kırgızistan Ulusal Güvenlik Konseyi’nin hazırladığı raporda, saldırıyı düzenleyen kişinin Uygur kökenli olduğu ve ‘Zoir Halilov’ adına düzenlenen Tacikistan pasaportu taşıdığı kaydedildi. Rapora göre, saldırının emrini Suriye’de Esad yönetimine karşı savaşan Doğu Türkistan İslami Hareketi (DTİH) verdi. Saldırı, Türkiye’de yaşayan bir Kırgız vatandaşı tarafından koordine edilirken, Halilov’a yardım eden ‘bomba uzmanın’ da Suriye’de eğitim gördüğü ve Tacikisitan pasaportuna sahip olduğu kaydedildi. Kırgız yetkililere göre bu kişi, saldırıya yardımcı olduktan sonra İstanbul’a uçtu. Kırgız yetkililer, saldırıyla ilgili beş kişiyi tutuklarken, Türkiye’de olduğu iddia edilen iki kişi hakkında da yakalama kararı çıkarıldı.

5 BİN MİLİTANLARI VAR
El Kaide bağlantılı bir grup olan DTİH, Suriye’de daha sonra adını ‘Şam Fetih Cephesi’ olarak değiştiren Nusra Cephesi’yle bağlantılı hareket ediyor. Grubun bu ülkede, 5 bin militanının bulunduğu tahmin ediliyor. Tayland’da 17 Ağustos 2015’te düzenlenen ve 22 kişinin hayatını kaybettiği ‘Tapınak Saldırısı’ da sahte Türk pasaportuna sahip bir Uygur tarafından düzenlenmişti.

Atatürk Havalimanı’nda 42 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyı düzenlenen 3 IŞİD’liden birinin Özbek diğerinin de Kırgızistan uyruklu olduğu belirlenmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!