Sakızcılara ‘Gıda Kodeksi’ne uyun tebliği

Hürriyet Haber
25.07.1999 - 00:00 | Son Güncelleme:

Şekerli ve şekersiz sakızların tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlamasını sağlamak üzere, bu ürünlerin özelliklerini belirleyen, ‘‘Sakız Tebliği’’ yayımlandı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın dünkü Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğine göre, sakızların hazırlanmasında şeker, tatlandırıcı veya şekerle birlikte tatlandırıcı kullanılabilecek. Sakız mayası oranı, tatlandırıcı içermeyen şekersiz sakızlarda ağırlıkça en az yüzde 80, diğerlerinde ağırlıkça en az yüzde 15 olacak.

Tebliğe göre, sakızda kullanımına izin verilen aroma ve katkı maddelerinin, ambalajda kullanılacak metaryellerin, etiketleme ve işaretlemenin, depolanması ve taşınmasının Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nin ilgili maddesine uygun olması gerekiyor.

Ayrıca sakızların üretim hattından ve muhafaza deposundan numune alınmasında, Türk Gıda Kodeksi'nin ilgili bölümündeki kurallara uyulması gerekirken, bu numunelerin analizi uluslararası kabul görmüş metodlarla yapılacak.

Sakız üreten ve satan işyerleri, Sakız Tebliği'ne, dünden itibaren 1 yıl içinde uymak zorundalar. Bu süre içinde gerekli düzenlemeleri yapmayan işyerleri ve satış yerlerinin faaliyetlerine izin verilmeyecek ve yasal işlem yapılacak.



Etiketler:


EN ÇOK OKUNANLAR

    Sayfa Başı