Sakin semt desteği

KAVAKLIDEREM 12 yıldır kentli duyarlılığı, sorumluluğu ile hem semtin, hem de Ankara’nın sorunları, hatta hayalleri için çaba gösteren bir kuruluş.

Derneğin ismindeki sahiplenme, içselleştirme bile beni kuruluşundan bu yana etkiler.

Kavaklıderem Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Şehir ve Bölge Plancısı Hale Bandik’ten aldığım iletiyi böylesi duygular içinde aktarmak istiyorum:

"Kentlilik bilinci, öncelikle kendini o kente ait hissetmekle başlıyor.

Aitlik ise kentin tarihini, kültürünü, ve kimliğini oluşturan mekanların kalıcılığı ile hissedilebiliyor.

Kavaklıdere gibi başkentimizin kentsel gelişim süreci içinde çok önemli bir yeri olan bir semte sahip çıkmaya çalışmanın ağır sorumluluğu ve boyumuzu aşan güçlüğü içindeyken, 16 ve 17 Ekim tarihli yazılarınızı okuyunca içimizi aydınlatan bir heyecanla sarsıldık.

Hafızası silinmeye çalışılan bir başkentte, tüm koşturmamız ve acelemizin, aslında kültürümüzü, geçmişimizi tüketmek, çocuklarımızın geleceğinden çalarak oradan oraya savrulmak olduğunu dile getirmişsiniz.

"Sakin Semt Hareketi" için hayalini kurduğunuz güzellikler, çok değil birkaç yıl önce Tunalı Hilmi Caddesi’ne adım attığınızda sizi sarıp sarmalayabilirdi.

Arabanızı otoparkına bıraktığınız andan itibaren bir diğerinden farkı kalmayan alışveriş merkezlerinin aksine, mevsimleri koklayabildiğimiz,

Ne kadar acelemiz olursa olsun mutlaka rastlayacağımız bir tanıdıkla ayaküstü sohbet edebildiğimiz,

Kuğulu Park’ın anılarımızı canlandıran güzelliğini içinize çekebildiğimiz,

Önünden geçerken kendimizi alamayıp yeni çıkan kitaplara bakmak için içeri girdiğimiz, yazın serinlediğimiz, kışın üşüdüğümüzde sıcacık bir şeyler yudumlayabildiğimiz,

Hiç niyetimiz olmasa da afişlerini ya da önündeki kuyruğu gördüğümüzde ilgimizi çeken bir film için ani bir kararla içeri dalabildiğimiz,

Balıkçımız, şarküterimiz, manavımız, ayakkabıcımız, temizleyicimiz, doktorumuz, hep tanıdık, bildik caddemizdi Tunalı.

Kentin, Kızılay ya da 7.Cadde gibi bir elin parmaklarını geçmeyen caddelerinden biri, kenti kent yapan, farklı yapan, önemli yapan, sakin yapan hafıza mekanlarından biri."

Gerçekten Kavaklıdere’nin üzeri örtülen, kuşatılan bu dokusu, anı olamayacak kadar taze belleğim(iz)de.

Yarın Kavaklıderem’in solmayan hayali ile devam edeceğim.
Yazarın Tüm Yazıları