Sakin kentte örnek turizm

SEFERİHİSAR Sığacık’tayım. İki-üç hafta önce. Akşam, “Bir yerde, bir şeyler yiyelim” dedik ve oturduk marina yakınlarında bir yere.

Haberin Devamı

(Bu arada Sığacık’ta deri koltuklu lüks görünümlü yerlere gerek var mı? Hani daha basit, ‘Örneğin; mavi-beyaz sandalyeler’ daha mı iyi olurdu? Bu tamamen benim düşüncem.) Ve dikkatimizi çekiyor. Yemek yediğimiz yere yoğun yabancı turist var. İlgisiz, hafta ortası bir gün. Sordum garsona, “Neden buradalar” diye. “Haftada bir kaç gün kaldıkları tatil köyünde yemek verilmiyor, gelip istedikleri yerlerde yiyorlar” diyor. “Tatil köyü sizle anlaşmalı mı” diye soruyorum. “Yok, yemek paralarını kendileri veriyorlar” yanıtı alıyorum.

* * *

Aklıma, doğal olarak, çoğu turistik yörelerdeki, “Her şey dahil” sistemi uygulayanlarla yerel esnaf, işyerleri arasındaki görüş ayrılıkları, eleştiriler, tartışmalar geliyor. Yıllardır duyarız. “Turistleri tesislere sokuyorlar, dışarı çıkmadan ülkelerine dönüyorlar” dozuna varan eleştiriler var. Eee şimdi, şaşırmamak elde mi?

* * *

Haberin Devamı

Seferihisar’ın, Türkiye’nin, “Sakin Kent” başkenti olduğunu duymayan kalmadı. Herkesin ürettiğini sergilediği pazar... Daha yeni başlayan Sığacık-Samos karşılıklı seferleri. (Yakında Yunan ve oradaki yabancı turistleri karşılayacağız.) Ev pansiyonculuğuna destek. İlçeyle ilgili kararlarda dikkate alınacak çocuk meclisi... (Mutlaka devamı vardır.)

* * *

Ve ‘Sakin Kent’in heyecanlı Belediye Başkanı Tunç Soyer’le görüştüm. Adam, Samos’a ilk seferin izlerini taşıyor. Ve de dedim ya, ilk konuklar geliyor çok yakında. Telaş arasında özetliyor:
“Seferihisar, turizm alanında da Cittaslow ‘Sakin Kent’ felsefesini sürdürüyor. Cittaslow, ziyaretçilerin havaalanından doğrudan tatil köylerine veya büyük otellere getirildiği, açık büfede dünyanın her yerinde bulabileceği yemeklerin bulunduğu ve tatillerinin sonuna kadar dışarı çıkmadığı ‘kitle turizmi’ne seçenek getirmektedir. Ev pansiyonculuğunu canlandırmak için üniversitelerle eğitim programları düzenliyoruz. Kitle turizmine seçenek yaratma çalışmalarına Teos Tatil Köyü de katkıda bulunuyor.”

* * *

Neilson Grubu’nun olan Teos Tatil Köyü’nün genel müdürü Mesut Durateymur da turistlerin Seferihisar’ı, Sığacık’ı tanıması, halkla sosyalleşebilmesi ve yerel esnafa destek olması için haftanın üç günü yemek çıkarmadıklarını açıklıyor.

* * *

Haberin Devamı

Uygulamayı turistler de benimsemiş, esnafsa tabii ki, hoşnut. Yabancı turistin halkla ve esnafla tanışmasını sağlayan uygulama, umarım yaygınlaşır. ‘Her şey dahil’ uygulayanlar Seferihisar’ı örnek alabilir. Uygulama yayılırsa herkes hoşnut kalır, iş yapar. ‘Sakin Kent’e bir alkış daha.

Yazarın Tüm Yazıları