Sakın hız yapmayın!

Güncelleme Tarihi:

Sakın hız yapmayın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2015 00:00

Hırvatistan Sıla Yolu’nun ortasındaki bir ülke... Hırvatistan’ın dümdüz ve geniş otoyolları, sürücüleri hız yapmaya davetiye çıkarıyor. Ama siz siz olun, sakın sürat yapmayın.

Haberin Devamı

Hırvatistan'da dümdüz ve geniş otoyollar, hız yapmaya adeta davetiye çıkarıyor. Sakın sürat yapmayın. Otoyollarda hız sınırı 130 kilometre. Polisler sabit veya seyyar radarlarla hız kontrolü yapıyor.
Sivil plakalı araçlar seyir halinde hızınızı ölçüyor. Hırvatistan’da cezalar ağır. Seyir halinde 24 saat farlarınız açık olmak zorunda. Arabada herkesin emniyet kemerini takması zorunlu. Aksi halde ceza ödersiniz.

KAHVE MOLASI VERİN

Hırvatistan, Sıla Yolu’nun ortasında. Her 5 kilometrede dinlenme tesisleri var. Tesislerin geniş otoparkı bulunuyor. Bu tesislerden birine girip bir kahve molası verin. Hırvatistan’da kahve çok iyi ve ucuz. Yorgun araba kullanarak, kendinizin ve ailenizin güvenliğini tehlikeye atmayın.

Sakın hız yapmayın

Zagreb Büyükelçiliğinde görüştüğümüz Müsteşar Selcan Şanlı ve diğer yetkililer Dündar Evliyaoğlu ve Rukiye Demir Kılıç, “Hırvat yetkililer AB kriterlerinin uygulanması konusunda bazen aşırı titiz davranabiliyorlar. Bu nedenle vatandaşlarımızın görevlilerin uyarı ve ikazlarına uyma konusunda hassasiyet göstermeleri gerekmektedir” dediler.

Sakın hız yapmayın


FAZLA UZAKLAŞMAYIN

Ülke genelde güvenli. Otoyollar bakımlı. Otoyol üstünde geniş ve güzel dinlenme tesislerine sahip bir çok benzin istasyonu var. Burada arabanızı park ederek dinlenebilirsiniz. Gene de emniyeti elden bırakmayın. Arabanızdan fazla uzaklaşmayın. Arabanızın görünür kısımlarında değerli eşya veya çanta bırakmayın.

Sakın hız yapmayın


SIKI KONTROL

AB üyesi Hırvatistan’da sınır ve gümrük kontrolleri sıkı. Ülkeye giriş ve çıkışlarda 10 bin Euro üstü nakit paranın beyan
Sakın hız yapmayın
edilmesi gerekiyor. Zagreb Büyükelçilik yetkilileri Hırvatistan güzergahı ve otoyol ücretleri konusunda şu bilgileri verdi:
“İzincilerin Hırvatistan içinde kullanabilecekleri iki ana güzergah bulunmakta. Güney Avrupa, Fransa, Villach, Slovenya istikametinden gelen vatandaşlarımızın Ljubljana’dan sonra Bregana sınır kapısından Hırvatistan’a giriş yapmaları gerekmektedir. Daha sonra Zagreb-Slavonski Brod-Bajokovo (Sırbistan sınırı) yolu takip edilecektir.Maribor’dan sonra Hırvatistan’a Macelj sınır kapısından giriş yapmaları ve Macelj-Krapina-Zagreb-Slavonski Brod-Bajakovo (Sırbistan sınırı) güzergahını izlemek gerekmektedir.”

Hırvatça sözlük (Türkçe okunuşuyla)

Dobar dan:
İyi günler
Dobro yutro: Günaydın
Dovicenya: Hoşçakalın
Hvala: Teşekkürler
Voda: Su
Kruh: Ekmek
Kava: Kahve
Yedan: Bir
Pomoç: İmdat
Meso: Et
Teleçe meso: Dana eti
Govece meso: Sığır eti
Yaneçe meso: Kuzu eti
Pileçe meso: Piliç

Sakın hız yapmayın

Sıla Yolu 1. Bölüm

Haberin Devamı

Sıla Yolu 2. Bölüm


Sakın hız yapmayın



Sakın hız yapmayın


E-mail adresimiz: silayolu@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!