Sakatlar dışarı!

Güncelleme Tarihi:

Sakatlar dışarı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 1997 00:00

Yavuz GÖKMEN
Haberin Devamı

"Futbol bir hastalıktır" denebilir, ama bu cümlenin doğrusu, Futbol bir aşktır." şeklinde olacaktır.

Bizler birer futbol aşığıyız çünkü aşkın her türlüsünü futbolda yaşarız.

Aşk, mutluluğu ve acıyı birlikte tattığımız sonsuz bir süreçtir. Futbol da bize mutluluk ve acıyı birlikte verir. Ve en büyük acıyı tattığımız haftanın arkasından, en büyük mutluluğu tatmayı özleriz. Bunun için stadlara koşar, TV ve radyo tuşlarına basarız. Eğer çok büyük bir mutluluk duymuşsak, arkasından ona benzer bir acının geleceğini mutlaka biliriz.

Benim bir futbol maçı sırasında duyduğum en büyük acı, Okan Buruk'un bacağının kırıldığı gündü.

Okan Buruk, sağ çizgiden amansızca dalıyordu. O anda sağ bacağına çift taban daldılar. Gencecik delikanlı, havada bir takla attı. TV başında yerimden fırladım. Başımı gayri ihtiyari ellerimin arasına aldım. ‘‘Gitti çocuk’’ diye bağırdım. Maçı umursamazca yöneten ve Buruk'a o ana kadar atılan tekmelere ses çıkarmayan Erman Toroğlu, Buruk'a doğru aheste-beste yol alıyordu. Ama Galatasaraylı arkadaşları çevresini çoktan almışlardı. Bülent Korkmaz, panik halinde sedye çağırınca gerçeği anladım. İçimde tarifsiz bir acı duydum. Futbol bu. Önlenebilir acıları yaşamamak elinizdedir. Ama bu tür acılar hastalar değil, ‘‘sakatlar’’ tarafından yaratılırlar.

Sakatlar, futbol hastaları ya da aşıklarını anlamazlar; çünkü sakattırlar. Bu türleri daha çok basın tribününde bulabilirsiniz. Bunlar aşık ya da hasta değil sakat olduklarında, düşmanlık duyguları içindedirler. Maçı değil, çevrelerini izlerler. Kendilerinden daha zeki, daha yetenekli, daha kültürlü ve ufukları sonsuz olanları geçmek için yeni fikirler üretmeye çalışacaklarına onlara küfretmeyi tercih ederler.

Bunun adına en azından ‘‘futbol nörotizmi’’, biraz daha ilerisinden ‘‘futbol paranoyası’’ denir. Temelinde ‘‘değersizlik duyguları’’ yatmaktadır, Bunlar yıllarca didinmiş ama şöhret olamamış ilkel insanlardır. Aczlerini küfürle ifade ederler. Ellerinden başka bir şey gelmemektedir. Futbol sahalarında sakatlanananlar sedye ile dışarı alınırlar. Sıra tribündekilere de gelmelidir. Futbolun kurtuluş koşullarından biri de budur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!