Sakarya’nın caddede kitap okuyan gençleri

Trenin konferans vagonunda Adapazarı Valisi Hüseyin Atak, Belediye Başkanı Aziz Duran, şehrin 63 yıllık gazetecisi Abdullah Çelik ve Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur ve şehrin diğer ileri gelenleriyle yaptığımız sohbetin konusu, deprem.

Haberin Devamı

Çok sevimli bir konu değil, ama 1999 Marmara Depremi’nden en çok etkilenen yerlerden biri olan Sakarya’da söz dönüp dolaşıp bu konuya geliyor. Cemiyet Başkanı Matur, Vali ve Belediye Başkanı’nın üzerine çok gidiyor. Şehirde bütün yüksek katlı binaların bir sonraki depremde yıkılacağını, bu konuda çalışma yapılmadığını söylüyor. Başkana göreyse, orta hasarlı olup güçlendirilmedikleri için dava açtıkları, sadece 60-70 bina varmış. Verilen süre dolana kadar güçlendirilmezlerse yıkma kararı alabileceklermiş.

Depremde, ihmaller nedeniyle ölmek, trenimizin temasıyla birebir bağlantılı: Yaşama hakkını gasp ediyor çünkü. Yeni depremi bilemem ama Sakarya, 1999 depreminin yaralarını büyük ölçüde sarmış gibi görünüyor. Bu nüfusunun son birkaç yılda yüz bin artmasından da belli. Artık daha iyi konularla gündeme gelmek istiyor. Bir yandan altyapının yenilenmesi, bir yandan sosyal kültürel faaliyetler, yapılmakta olan yeni okullar, belediyenin daha yakın zamanda açtığı Sosyal Gelişim Merkezi, Kent Park Eğitim Merkezi ve Kadın Konuk Evi...

Ne varsa gençlerde

Bense Sakarya’nın en çok "caddede kitap okuyan" gençlerini sevdim. Sakarya Üniversitesi Toplum Gönüllüleri, gencecik, pırıl pırıl çocuklar, bir "ulusal atak" projesi başlatmışlar. Akyazı’nın Sukenarı Köyü Anaokulu’nun yenilenmesinden il kütüphanesinin daha cazip hale getirilmesine, engelli sorunlarından "hayalini anlat" çalışmasına kadar, pek çok şey yapıyorlar. En ilgimi çeken, işlek caddelerde oturup bir saat boyunca kitap okumaları oldu. "Gençler kitap okuyor" dedirtmek ve kitap okumayı sevdirmek için...

Nasıl yaptıklarını göstermelerini istedim; garda hemen gösterdiler. Ben de size gösteriyorum.

Sakarya’da bir ilke de tanık oldum. Yine Sakarya Üniversitesi, Rektör Prof. Mehmet Durman’ın girşimiyle bir Yaşlı Bakımı Hizmetleri önlisans programı açmış. Bölümün hoca ve öğrencileri garda yapacakları işin kutsallığının farkında, gururla dolaşıyorlardı.

Sakarya’ya dair son not: Burası, 41 gündür içinde Türkiye’yi dolaştığımız lüks vagonların da yapıldığı yer. Türkiye Vagon Sanayi (TÜVASAŞ) burada. Şimdi hızlı tren vagonlarını yapmaya da başlıyorlar, dolayısıyla onlar da gururlu. Biz de etkinliklerimizi Sakaryalılarla da paylaştığımız için öyleyiz.

Yazarın Tüm Yazıları