Şair Nabi'nin izinde bir gazelhan

Güncelleme Tarihi:

Şair Nabinin izinde bir gazelhan
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2016 11:43

- Osmanlı Devletinde dönemin başkenti İstanbul'da söylediği gazellerle ün kazanan Şair Nabi'yi örnek alarak çalışmalarını sürdüren Şanlıurfalı gazelhan Çiçek, Bursa'da yeni albümü için çalışmalarına devam ediyor- Merhum Kazancı Bedih'in bir dergiye verdiği röportajda veliahtı olarak gösterdiği Çiçek, gazelhanlık geleneğini sürdürmeyi ve bu alanda öğrenciler yetiştirmeyi hedefliyor- Gazelhan Bekir Çiçek:- "Bu teveccühe layık olmaya çalışıyorum. Benden sonra bu bayrağı taşıyacak genç nesillere bayrağı aktarma peşindeyim"

Haberin Devamı

BURSA (AA) - Divan edebiyatında gazelleriyle ün kazanmış Şair Nabi'nin izinden giden Şanlıurfalı Bekir Çiçek (38), Osmanlı payitahtı Bursa'da musiki çalışmalarını sürdürüyor.

Ünlü gazelhan (gazel söyleyen kişi) Kazancı Bedih'in, vefatından birkaç sene önce bir dergiye verdiği röportajda veliahtı olarak gösterdiği Çiçek, bu geleneği sürdürmek ve bu alanda öğrenciler yetiştirmek istiyor.

Çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gazelhanlık geleneğinin büyük ustalarına yetişemediğini ancak bu işin piri olarak bilinen Kazancı Bedih'ten doğruları ve yanlışları öğrendiğini söyledi.

Şanlıurfa'da tekke ve dergahlarda katıldığı meşklerde gazellere gönül verdiğini beliren Çiçek, "İmam Hatip kökenli olduğum için Kur'an-ı Kerim'e, Arapça ve Farsçaya meyilim vardı, eğitimini almıştım. Dergahlardaki meşklerde dikkatimi gazeller çekti çünkü onlar, divan edebiyatının zirvesidir" dedi.

Haberin Devamı

Bir şevkle başladığı gazelhanlıkta öncelikle bu işin ustalarının ses kayıtlarından gazelleri dinlediğini aktaran Çiçek, Kazancı Bedih'in gazel söylediği, kendisinin de ilahi okuduğu bir albüm çıkardıklarını ifade etti.

Musiki ile divan edebiyatını birleştirme aşkıyla gazele merak sarıp bu yolda ilerlediğini dile getiren Çiçek, şöyle konuştu:

"Hala bir şey bildiğimi iddia etmiyorum çünkü gazeller ve musiki çok derin bir ilim. O yüzden 'ben gazelhanım' demeye bile utanıyorum çünkü o da ayrı bir özellik. Bedih amca daha önce Urfa'da yerel mecralarda gazelleri icra ediyordu, memleketimizin çok önemli büyüklerinden İbrahim Tatlıses'in programına konuk olunca gazeller bir nevi yeniden gündeme geldi. Unutulmak üzere olan gazelhanlık da gündeme gelmiş oldu. Bedih amcadan sonra gazellere en meraklı kişi ben olduğum için tahmin ediyorum 2000'li yıllarda bir dergiye verdiği röportajda kendisinden sonra yetişen biri sorulduğunda, 'Benden sonra gazellerin bayrağını taşıyacak Bekir Çiçek' diyerek, bugünkü tabirle veliaht gibi bir tanım kullanıp acizane benim ismimi vermiş. Allah nur içinde yatırsın. Ben de buna istinaden, bu teveccühe layık olmaya çalışıyorum. Benden sonra bu bayrağı taşıyacak genç nesillere bayrağı aktarma peşindeyim. Sesi müsait ve oktavlı olan öğrenciler veya Bedih amcanın tarzında pes bölgelerden gazelleri icra edecek gençler olursa inşallah onlara öğretme gayreti içindeyim."

Haberin Devamı

Çiçek, divan edebiyatının ustalarından Şair Nabi'nin, memleketi Şanlıurfa'dan söylediği gazeller sayesinde Osmanlı Devleti'nin o dönemki başkenti İstanbul'a davet edildiğini belirtti.

Kendisinin de "peygamberler şehri" Şanlıurfa'dan Osmanlı payitahtı Bursa'ya göç ettiğini kaydeden Çiçek, "Bursa'ya gelişim, gazelleri ayrı bir platforma taşımak, bu işi kaynağında araştırmak ve yapmak maksadıyla olmuştur" ifadesini kullandı.

Sanatçının menajeri Ebubekir Yüce de Bekir Çiçek'in Bursa ve Anadolu ile ilgili derlediği gazellerinden oluşan albümünü mart veya nisan ayında çıkarmayı planladıklarını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!