"Sahte çürük raporu davası" yeniden başladı

Güncelleme Tarihi:

Sahte çürük raporu davası yeniden başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2016 13:10

"Sahte çürük raporu davası" yeniden başladı

Haberin Devamı

Serpil KIRKESER/İSTANBUL,(DHA) "Sahte çürük raporu" soruşturmasına ilişkin haklarında dava açılan emekli Askeri Savcı Ahmet Zeki Üçok'un da aralarında bulunduğu 17 sanığın, Yargıtay'ın bozma kararının ardından yargılanmalarına yeniden başlandı. İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Murat Tugay Tepe ile aralarında Ahmet Zeki Üçok'un da bulunduğu 9 tutuksuz sanık hazır bulundu. Duruşmada, sanıklara ve avukatlara Yargıtay 6. Ceza Dairesi'nin bozma kararına karşı diyecekleri soruldu. Söz alan sanıklar ve avukatlar bozma kararına uyulmasını istedi.

ÜÇOK: BİZ FETULLAHÇI TERÖR ÖRGÜTÜ MİLİTANLARI TARAFINDAN YARGILANDIK VE MAHKUM EDİLDİK
Bu davada aldığı 9 yıl 7 ay hapis cezası bozulan tutuksuz sanık Ahmet Zeki Üçok, "Bozma ilamına uyulmamasını talep ederim" diyerek sözlerine başladı. Yargılandığı davanın kumpas olduğunu belirten Üçok, davanın iddianamesini hazırlayan savcı Hikmet Usta'nın, davada mahkumiyet kararı veren Özel Yetkili 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Başkanı Metin Özçelik ve duruşma savcısı Celal Kara'nın şu an Fetullahçı Terör Örgütü soruşturmasının şüphelisi olduklarını anlattı. Hakim Özçelik'in tutuklu yargılandığını, Celal Kara'nın ise yurtdışına kaçtığını hatırlatan Üçok "Biz Fetullahçı Terör Örgütü militanları tarafından yargılandık ve mahkum edildik" dedi.

"DOSYA TEKRAR YARGITAY GENEL KURULUNA GÖNDERİLSİN"
Davanın soruşturma ve kovuşturma aşamasının tamamının usulsüzlüklerle geçtiğinin altını çizen Üçok, Yargıtay'ın bozma ilamında da bu usülsüzlüklere değinilmediğini söyleyerek, dosyanın tekrar Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gönderilerek, davanın usulden bozulmasını istedi. Üçok, "Ayrıca ben Hava Kuvvetleri Başsavcısı olarak görev yaptığım esnada Milli Savunma Bakanlığı'ndan izin alınmaksızın hakkımda soruşturma ve kovuşturma yürütülmüştür. Bu husus da usule aykırıdır. Kayseri'de yürütülen Işıkevleri Soruşturması'nı ben başlattım. Bu davanın da benim Işıkevleri Soruşturması'nıdan alınmam için uydurulmuş bir kumpas olduğunu diğer sanıklarında benden dolayı bu olayın mağdurları olduklarını, bu senaryoyu tamamlamak için sahte bir örgüt kurulduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

SAVCI SÜRE İSTEDİ
Duruşma savcısı Esat Faruk Benli de "Dosyanın ve bozma ilamının kapsamlı olması nedeni ile bozma ilamına uyulup uyulmayacağı hususunda görüşümüzü bildirmek üzere tarafımıza süre verilmesi talep olunur" dedi. Savcıya bozma ilamına karşı beyanda bulunması için süre veren mahkeme heyeti, duruşmayı Eylül ayına erteledi.

DAVANIN GEÇMİŞİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında Ahmet Zeki Üçok'un da bulunduğu 17 sanık hakkında "Sahte çürük raporu" soruşturması kapsamında iddianame hazırlamıştı. Yaklaşık 2,5 yıl süren dava 2013 yılının Nisan ayında İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlandı. Üçok "Örgüt üyesi olmak" ve "Dolandırıcılık' suçlarından 9 yıl 7 ay hapis cezasına, diğer sanıklarda değişik hapis cezalarına çarptırılmıştı. Ancak Yargıtay 6. Ceza Dairesi ise kararı usulden ve esastan bozdu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!