Sahte alkol ölüme götürüyor

Güncelleme Tarihi:

Sahte alkol ölüme götürüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2009 12:33

Ucuz olduğu düşüncesiyle güvenilmeyen yerlerden alınan alkollü maddeler körlük olmak üzere, ölüme bile yol açabilir.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, yılbaşı gecesi, yeni yıla nasıl girilirse o yıl da bütünüyle öyle geçer düşüncesiyle bazı kurallara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Yılbaşı gecesini sağlığa uygun olmayan davranışlarla geçirmenin hem o gece, bazen de bütün bir ömür boyu sağlık sorunu ile yaşamak anlamına gelebileceğini ifade eden Yorulmaz, “Tersine yılbaşı gecesini doğru beslenmek,
zararlı alışkanlıkları bırakmak, dostlukları pekiştirmek, dünyaya daha olumlu bakmak gibi sağlıklı davranışlara başlamak için bir başlangıç günü seçerek dostlarımızla, yakınlarımızla sağlıklı biçimde eğlenmek daha doğru bir davranış olacaktır” diye konuştu.

Prof. Dr. Yorulmaz, yılbaşı gecelerinin geç vakitlere, hatta bazen sabaha kadar uykusuz kalmak, bütün gece bir şeyler atıştırmak, fazla miktarda alkol almak, sarhoşlukla birlikte kavga, araç kullanma gibi tehlikeli davranışlara sahne olabildiğini belirterek, uzun süre dışarıda soğukta dolaşmanın da en sık rastlanan sağlıksız davranışlar olduğunu vurguladı.

Bu davranışların ölümlere, yaralanmalara kadar varabilen pek çok sağlık sorununa yol açabildiğine dikkati çeken Yorulmaz, şunları kaydetti:
“Özellikle kalp, şeker, böbrek, karaciğer, tansiyon gibi sorunları olan kronik hastalarda yanlış beslenme, fazla hareket, alkol ve sigara, şeker koması, alkol koması, ani tansiyon yükselmelerine bağlı felçler gibi sağlık sorunlarına; havai fişek gibi yanıcı kıvılcım çıkaran ya da patlayıcı maddelerde ise ciddi yanık, yaralanma ile ölümcül sorunlara yol açabilmektedir. Sık görülen hatalardan biri olan alkol aldıktan sonra araç kullanmak ise kişinin hem kendisinin hem de başka insanların kaza sonucu zarar görmesine hatta bazen ölümüne yol açabilecektir.

Kötü beslenmeyle birlikte sigara dumanı, besin maddeleri ile alınan zararlı kimyasallar, hormonlar, katkı maddeleri kalp damar, karaciğer, böbrek, mide bağırsak hastalıklarına neden olabilmektedir. Yılbaşı gecesinde hamur işleri, yağlı yemekler, cips, hamburger gibi besinlerle aşırı kalori almak şişmanlığa ve buna bağlı kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, kemik erimesi, kas eklem hastalıkları, hatta kansere yol açabilmektedir. Abur cubur beslenmek, fazla yemek, saatlerce atıştırmak, fazla alkol almak, hazımsızlık, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi mide bağırsak sorunlarına neden olabilir. Tüm bu hatalı davranışlar; ertesi günü geç uyanmak, dinlenememiş olarak uyanmak, baş ağrısı, karın ağrısı, hazımsızlık, kusma, ishal ya da kabızlık gibi sorunlarla daha sık karşılaşmaya neden olabilmektedir.”

UCUZ ALINAN ALKOLLÜ MADDELERDE KÖRLÜK RİSKİ

Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, yılbaşı için alışverişlerin güvenilen yerlerden yapılması gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yılbaşı, bayram gibi alışverişlerin arttığı dönemlerde satılan maddelerin çok sıkı denetlenemediği akıldan çıkarılmamalıdır. Ucuz olduğu düşüncesiyle güvenilmeyen yerlerden yapılan alışverişte sahte alkollü maddelerin alınması başta körlük olmak üzere, ölüme bile yol açabilir.

Yılbaşı sofrasına çok aç oturulmamalı, çorba ya da salata ile hafif bir atıştırma sofrada ölçülü yemek yemeyi de beraberinde getirecektir. Yemekler yavaş yenilmeli, lokmalar iyi çiğnenmelidir. Mümkün olduğu kadar mevsim sebzeleri ile yapılan yemekler, zeytinyağlılar ve salatalar tercih edilmelidir. Et olarak beyaz et ya da hindi eti tercih edilmeli, kırmızı ete sofrada çok az yer verilebilir. Ev dışında eğlenmek ve yemek için güvenilir, iyi bilinen yerler tercih edilmelidir.

Alkollü içkiler sağlık için zararlıdır, ancak eğer içilecekse aşırıya kaçılmamalı, ölçülü içilmeli ve asla aç karnına içilmemelidir. Alkol ölçülü tüketilmeli, birden fazla çeşit alkol alınmamalı. Alkol alındıktan sonra araç kullanılmamalıdır.”

Yılbaşı gecesi giyilen giysilerin de oyun, dans gibi hareketli bir gece için uygun ve rahat olması gerektiğini belirten Yorulmaz, “Gece bittiğinde mutlaka güzel bir banyo yapılmalı. Günün yorgunluğundan kurtulmak için bu banyo çok iyi gelecek, böylece dinlendirici bir uyku uyumak mümkün olabilecektir” şeklinde sözlerini tamamladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!