Sahnede nefes nefese kalan pop idol olur mu

Şişman ‘pop idol’ olur mu? Türkstar canlı yayınlarının başlamasından sonra alevlenen ve benim de taraf olduğum tartışma konusu bu.

Bence şişman, daha doğru bir ifadeyle obez bir pop idol olmaz. Bu fikrimi canlı yayında da söyledim zaten. Sırası gelmişken cumartesi akşamı canlı yayında tavrım ve tarzımdan dolayı dilediğim özrümü burada da tekrarlayayım. Ama bu özür sadece Simge’ye karşı ses tonumu ayarlayamamakla ilgilidir; yoksa hala Simge’den pop idol olmayacağını düşünüyorum.

Simge’den (bana göre) niye pop idol olmayacağını açıklamak isterim. Biz Türkstar yarışmasında sadece iyi şarkı söyleyen, doğru nota basan birisini aramıyoruz. Türkstar yarışmasında pop idol arıyoruz; yani on binleri peşinden koşturacak, konser yaptığında stadyumları dolduracak, dergilere kapak olacak birisini. Üstelik azimli ve kendi bedeniyle barışık birisini.

Her mesleği yaparken, onu yapmanın çeşitli bedelleri vardır. Eğer sporcuysanız ve başarılı olmak istiyorsanız, her gün düzenli olarak antrenmanınızı yapmak zorundasınız. Başarılı bir akademisyen olmak istiyorsanız düzenli olarak literatürü takip etmek zorundasınız. İyi bir avukat olmak istiyorsanız kanunları, yönetmelikleri, değişen yasaları takip etmek zorundasınız. Peki pop idol olmak için hiç mi yapmanız gereken bir şey yok? Sadece iyi bir ses ve doğru şarkı söylemek yeterli mi? Pop idol dans etmez mi? Pop idol sahnede haraket kabiliyetine sahip olmamalı mıdır? Pop idol sahnede hem şarkı söyleyip hem de iki adım attığında nefes nefese mi kalmalıdır?

***

Üstelik obezite insanın değiştiremeyeceği kaderi olmadığı gibi, bedensel bir kusur da değildir. Eğer bu kadar pop idol olmak istiyorsanız, kendinize dikkat etmek zorundasınız. Düzenli besleneceksiniz, sporunuzu yapacaksınız, kendinize özen göstereceksiniz. Simge sizce bu kriterlerden kaç tanesini uygulamış? Her sabah kalkıp sporunu yapan, hayatını sürekli olarak diyet yaparak sürdüren dünyadaki ve Türkiye’deki pop idoller boş yere mi kendi hayatlarını cehenneme çeviriyor? Tarkan’ın sesi çok mu çirkin de sürekli olarak diyette ve spor yapıyor? Ajda Pekkan çok mu kötü şarkı söylüyor da bunca yıla rağmen hala fiziği ve dış görünümüyle birçok kadın kendisine hayranlıkla bakıyor? Üstelik bu saydığım isimler artık müzik piyasasında kendisine sağlam bir yer edinmiş sanatçılar. Ama hala hayatlarından fedakarlık ediyorlar, bulundukları yerleri korumak için. Simge pop idol olacak ama hayatında hiçbir şeyden fedakarlık etmeyecek. Bu kadar kolay mı?

***

Eğer biz Türkstar yarışmasında sadece ses rengine ve doğru şarkı söylemeye bakarak oy veriyor ve birinciyi seçiyorsak, geçen serinin birincisi bence farklı olmalıydı. Sadece sese bakarak birinciyi seçtiğimizde geçen serinin birincisi bence Aydan, Barış, Evren’den bir tanesi olmalıydı. Ya da farklı yorumu ve tarzıyla Bayhan olmalıydı. Ama bu saydığım adaylardan hiçbiri ipi göğüsleyemedi. Oy verenler görselliği ve daha başka ölçütleri ön planda tuttukları için Abidin birinci oldu.

Bütün dünyada ve Türkiye’de zayıflamak bir endüstri haline geldi. Bütün kadın dergileri, erkek dergileri ve hatta Kelebek eki sürekli zayıflama tarifleri, reçeteleri, zayıflamanın püf noktaları diye yazı dizileri yayınlıyor. Bazı dergiler bunları ek olarak veriyorlar. Bu yazı dizilerinin yayınlandığı günlerde, gazeteler tiraj alıyorlar. Televizyondan biliyorum, bir diyetisyeni herhangi bir programa konuk olarak çıkarttığımızda, MedYapım’ın telefonları o doktorun telefon numaralarını almak isteyenler tarafından kilitlenir. E şimdi bu ne perhiz bu ne lahana turşusu... Madem şişman olmak güzel bir şey, niye zayıflamak ister insanlar?

Üstelik benim, şişman olanlarla hiçbir problemim yok. Olamaz da. Bu insanların kendi tercihidir. Şişmandır, mutludur, bedenini seviyordur. Beni hiç ama hiiiiç ilgilendirmez. Ama ‘Ben pop idol adayıyım’ diye ortaya çıkan birisinin kilolarıyla, bir jüri üyesi olarak sorunum var! Ayrıca ben sadece pop idol adayları üzerinde görüş bildirme yetkisine sahip bir jüri üyesiyim. Şişman olarak, piyasada kendine yer bulmuş, başarılı olmuş sanatçılarla benim ne sorunum olabilir?

Yazıyı bana göre dünyadan, pop idol olmuş isimlerle bitirmek istiyorum. Kıyaslamayı da size bırakıyorum. Madonna, Michael Jackson, Justin Timberlake, Britney Spears.

Unutmadan, Pazar günkü Hürriyet gazetesinde bana cevap veren Türk pop idolleri (!) Akrep Nalan (Nalan Hanım, unutmadan Pavarotti POP idol değildir), Işın Karaca ve Osman Yağmurdereli’ye de ayrıca teşekkür ediyorum...

NASIL BÜYÜDÜM

Ben büyürken televizyon tek kanallı ve siyah beyazdı. Haftanın 2 günü, sadece 3 saat yayın yapardı.

BUGÜN NE YAPMAYALIM

Duygusal tepkiyle oy vermeyelim.

Bir yılda 18 kilo verdim

Bundan iki yıl önce 1.78 boyumla, 85 kiloydum. Hiç unutmuyorum, pasaportum için vesikalık bir resim çektirdim. Resmi elime aldım. Ve gördüğüme inanamadım. Tombiş yanaklar, sarkmış bir gıdı... Akşam eve gittim, soyundum ve aynanın karşısına geçtim. Göbeğimden, belimden sarkan yağlardan çok mutsuz oldum. ‘Yapabilirim’ dedim... ‘Zayıflayabilirim.’

İlk iş olarak hemen bir sefer tası edindim. Her hafta pazara çıkarak, çeşit çeşit sebze aldım. Sebzeleri çok az, neredeyse bir tatlı kaşığı yağla pişirerek, her gün işyerine yemek taşıdım. Haftanın dört günü saat 06.00’da kalkarak, spor salonuna gittim. Ağırlık çalıştım, 50 dakika koştum.

Ve bir yılın sonunda 18 kilo vererek, 85 kilodan, 67 kiloya düştüm. Sadece işini yapan bir televizyoncuyum. Pop idol olmak istemiyorum.

Bir yıllık diyet serüvenimi de cuma günü yazacağım.
Yazarın Tüm Yazıları