Sahipsiz hayvanlara internetten yuva

Barınak Gönüllüleri Derneği’nin hazırladığı www.yuvaariyorum.blogspot.com adresli internet sitesi, hayvanseverlere yeni dostlar kazandırmak için seferber oldu.

Picasso, Siyam cinsi kediler, Dalmaçyalı, Cocker, Kangal hatta Pitbull cinsi köpekler ve cins olmayan sokak hayvanları bu sitede sahiplerini bekliyor. Fotoğrafını görüp, hikayesini okuduğunuz hayvanları, gönüllülerle mail yoluyla yapacağınız kısa bir mülakattan sonra sahiplenebiliyorsunuz.

"Sokakta terk edilmiş halde bulunan ve sürekli ağlayan Pitbull yuva arıyor. 1,5 yaşında, siyah, tasmalı, eğitimli olan bu sevimli köpek, otomobilde seyahat etmeyi seviyor, çok sakin ve uyumlu, kedilerle bile dost. Şimdi Bostancı’da, Müjde Köpek Pansiyonu’nda kalıyor. Sahiplenmek isteyenlerin dikkatine!" Bu yazı, www.yuvaariyorum.blogspot.com’dan bir alıntı. Sitedeki yazının yanında, adı olmayan bu sevimli köpeğin bir de fotoğrafı var. Amaç, sahipsiz hayvanlara yuvasını açmak isteyen gönüllülerin ilgisini çekmek ve işlerini kolaylaştırmak. Yardım elini uzatmak isteyen, ama barınak barınak gezmeye gücü olmayanların imdadına yetişen bu site sayesinde, sokakta ve barınaklarda kalan hayvanların yuva bulma umudu, artık daha fazla.

www.yuvaariyorum.blogspot.com, Barınak Gönüllüleri Derneği’nin (BDG) tasarladığı bir blog. Daha anlaşılır bir dille ifade etmek gerekirse, BDG’nin sitesini destekleyen bir sahiplendirme platformu. Öncelikle, BDG’nin tam olarak nasıl bir işleyişi olduğunu, derneğin Genel Başkanı Jale Güven’den öğreniyoruz:

"2006 yılında resmen dernek statüsüne geçen BDG, iki yıldır hayvan hakları için çalışıyor. Kaza geçirmiş, şiddet görmüş hayvanların tedavisine destek veriyor, onların kısırlaştırılmasını sağlıyor, barınak ve rehabilitasyon merkezlerine yardım yapıyor. Bunun yanında Türkiye’deki sahipsiz hayvan sorununun çözümüne yönelik projeler geliştiriyor."

HAYVANLARI ORGANİK ATIK OLARAK GÖRENLER VAR

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, sokak hayvanlarının kısırlaştırılıp, alındıkları yere bırakılmalarını ve özgürce yaşamalarına hak tanınmasını öngörüyor. Jale Güven’e göre ise; kimi yerel yönetimler, sokak hayvanları sorunun çözmek adına, insani olmayan bazı yöntemlere başvuruyor; "Onları birer organik atık gibi görüyor ve sahipsiz hayvanlar sorununu, onları yok ederek çözmeye çalışıyorlar" diyor ve ekliyor, "Onlar zararlı değil, zavallı canlılar."

BDG’nin amacı, "sokak hayvanları için yaşam hakkı" kavramının herkesin kafasında yer etmesini sağlamak. Bunun kolay ulaşılacak bir hedef olmadığının bilincindeler. Derneğin tüm çağrılarına rağmen, barınaklara yapılan yardımlar yok denecek kadar az; "BDG’nin sitesi olan www.barinak.gen.tr ve www.yuvaariyorum.blogspot.com’da elimizden geldiğince barınakların ve hayvanların ne kadar yardıma muhtaç olduğunu göstermeye çalışıyoruz ama çok az kişi bu çağrının ciddiyetinin farkında" diyor.

AÇLIKTAN TECAVÜZE BİNBİR DERTLERİ VAR

Sokaklarda yaşayan hayvanların sahiplenilmesi, dernek üyeleri için çok önemli. Onlar, hayvanların ne kadar ciddi tehlikeler altında olduklarının bilincinde olan sayılı kişilerden. Jale Güven, sahipsiz hayvanların gün içinde karşılaştığı en büyük sorunların açlık, zehirlenme, öldürülme tehlikesi ve daha da kötüsü cinsel istismar olduğunu vurguluyor. Bu gibi olumsuzlukları ortadan kaldırmak için, hayvanların sahiplenilmesini ve sıcak bir yuvada tehlikelerden uzakta yaşamalarını sağlamak, BDG’nin birincil görevleri arasında.

www.yuvaariyorum.blogspot.com, sokaklarda ve barınaklarda yaşayan hayvanları ve onları sahiplenmek isteyen hayvanseverleri bir araya getiriyor. Sitenin tasarım ve güncellenmesinden sorumlu olan kişi, derneğin kurucu üyelerinden Müjde Türkmen. Aynı zamanda sitenin fikir sahibi ve uygulayıcısı. Sahiplendirme konusunda da Türkmen ile birlikte, Duygu Ekşi, Kebire Bozkurt ve Aslı Pelit özveriyle çalışıyorlar.

ONLINE MÜLAKAT YAPILIYOR

"Yuvaarıyorum" sayesinde hayvan sahibi olmak çok kolay. Tek yapmanız gereken, yuva arayan hayvanların fotoğraf ve bilgilerinin yer aldığı sayfaya göz atmak ve kendinize yakın hissettiğiniz birini seçmek. Daha sonra site yönetiminin hazırladığı birkaç soruya mail yoluyla cevap veriyorsunuz; "Daha önce bir hayvanınız oldu mu? Edindiğiniz hayvana, siz evde yokken kim bakacak? Uzun vadede böyle bir sorumluluğu üstlenmeye hazır mısınız?" gibi... Bunun gibi birkaç soruya cevap verdikten sonra sahip olmak istediğiniz hayvanın ilan başlığını belirterek mail atıyorsunuz. Uygun görüldüğünüz takdirde, artık yeni bir dostunuz var demektir.

Zaten hayvan edinme konusunda kararlı ve sorumluluk sahibi biriyseniz, sorulara vereceğiniz cevaplar site yöneticilerini tatmin edecektir. Jale Güven, bu soruların sahiplenilen hayvanları tekrar mağdur etmemek adına olduğuna dikkat çekiyor: "İnsanlar cins cins hayvanları, çocuklarının ısrarına dayanamayıp alıyorlar. Ama bir süre sonra çocuklar sıkılıyor ve severek aldıkları dostlarını sokağa bırakıyorlar. Ev ortamına alışmış o hayvanlar da, sokak koşullarına uyum sağlayamıyor ve ölüyor. Sitemiz aracılığıyla sahiplenilen hayvanların başına bunun gelmemesi çok önemli."

SON 5 AYDA 30 SOKAK HAYVANINI YUVA SAHİBİ YAPTILAR

Sitedeki yuva arayan hayvanlar arasında, cins olanların sayısı hiç de az değil. Siyam kedileri, Dalmaçyalı, Pitbull ve Cocker cinsi köpekler, barınaklarda ve sokakta kendilerini sahiplenmek isteyen müstakbel sahiplerini bekliyorlar. Site son beş ayda, 30 sokak hayvanını yuva sahibi yapmış. Ancak yuva bekleyenlerle kıyaslandığında, bu çok küçük bir rakam. Jale Güven, hayvan dükkanlarından yüzlerce euro vererek alabileceğiniz cins hayvanları, hiçbir ödeme yapmadan ve bir canlıya yardım elini uzatmış olmanın verdiği vicdani rahatlıkla sahiplenebileceğinizi söylüyor ve ekliyor: "Cins olmayan hayvanlarımız da, en az ötekiler kadar güzel ve tatlı. İnsan yeter ki yardım etmek istesin, içinde hayvan sevgisi olsun..." Sezen MUTLU

Kedilerde ısı vurması

Kedilerde ısı vurması, vücut ısısının dış ortamdaki aşırı yüksek sıcaklıklara bağlı olarak yükselmesi. İnsanlara göre vücutlarını soğutma sistemleri yetersiz olan kediler, kolaylıkla yüksek ortam sıcaklıklarında ısı vurması ile ilgili sağlık sorunları yaşayabilirler. Özellikle bugünlerde yüksek seyreden hava sıcaklığı, kediler için de risk oluşturuyor.

BELİRTİLERİ NELER

Hızlı soluma

Dilde kızarma

Diş etleri ve mukozaların kızarması

Yoğun ve yapışkan bir salya

Depresyon

Halsizlik

Baş dönmesi

Kusma (bazen kanlı)

İshal

Şok

Koma

NE YAPACAKSINIZ

Isı vurması ile ilgili belirtileri gördüğünüzde, kedinizi hemen sıcak ortamdan uzaklaştırın ve veterinere gidin. Oraya gidene kadar kedinizi ılık suyla ıslatarak serinletin. Kesinlikle soğuk su kullanmayın, daha tehlikeli sorunlara yol açabilirsiniz! Daha sonra vantilatör ya da fan kullanarak kedinin etrafındaki hava akımını artırın.

Eğer ısı vurması şiddetli değilse ve kedi kendi başına su içebiliyorsa, hemen taze içme suyu verin. Kendi başına su içemeyecek kadar bitkin veya şok durumundaysa, asla zorla soğuk su içirmeyin.

Veteriner hekiminiz ısı vurması durumunda, klinik tedavi yöntemleri uygulayacaktır. Belirtiler ortadan kalkana kadar, sürekli vücut ısısı kontrolü, sıvı ve oksijen takviyesi yapılması gerekiyor. Ayrıca kalp, böbrek ve solunum sistemi ile ilgili sorunlar oluştuysa, bunların da tedavi edilmesi gerekecek.

ÖNLEM ALIN

Şiddetli ısı vurmalarından sonra bazı organlarda kalıcı hasarlar meydana gelebilir. Isı vurması geçiren kedilerde bu problemin tekrarlama ihtimali yüksek. Kedinizi korumak için bunları uygulayabilirsiniz:

Kalp hastası, şişman, yaşlı veya solunum sistemi sorunları olan kedileri sıcak havalarda serin ve gölge bir ortamda tutun.

Su kaplarında her zaman serin ve taze içme suyu bulunmasını sağlayın.

Kedinizi asla park ettiğiniz otomobilin içinde bırakmayın. Gölgede ve camlar açık bile olsa, otomobil içindeki sıcaklık çok yüksek.

Bahçede beslediğiniz kedileriniz için gölge ve serin bir yer hazırlayın.

Aşırı sıcak havalarda kedinizin evdeki daha serin alanlara veya klima kullandığınız odalara girmesine izin verin.

Köpeğiniz mis gibi koksun

Kendiniz için parfüm seçerken büyük özen gösteriyorsunuz. Peki ya köpeğiniz için? Şimdi bu da nereden çıktı demeyin. Tropikal A.Ş. tarafından Fransa’dan ithal edilen ICC Family Dog köpek parfümleriyle sevimli dostunuzun misler gibi kokmasını sağlayabilirsiniz. Ada Esintisi, Kolonya ve Vanilya olarak üç farklı çeşidi bulunan ICC Familiy Dog parfümleri, sevimli dostunuz için özel olarak üretiliyor ve alerjiye neden olmuyor. Bu parfümler, köpeğinizin güzel kokmasını sağlarken, onlar için çok önemli olan koku alma duyusuna da zarar vermiyor. Artık can dostunuza nefesinizi tutmanıza gerek kalmadan sarılabilir, onunla eskisinden çok daha büyük bir keyifle oynayabilirsiniz. ICC Family Dog parfümleri 50 ml.’lik şişeler halinde 30 YTL’den başlayan fiyatlarla pet shop’larda ve veteriner kliniklerinde satılıyor.

Pako pano

Evde büyüttüğümüz erkek yavru kediler için yuva arıyoruz. İnsancıl, sevimli ve sevgi dolular. denizthecat@hotmail.com

1,5 yaşında Kurt-Rottweiler kırması Paşa, sahip bulamazsa barınağa gidecek. 0546 240 42 56.

Dört aylık iki kız kardeşin aşıları yapıldı; çok sağlıklı, uyumlu, sevecenler ve acilen sahiplendirilmeleri gerek. 0543 254 65 77

Bir yaşında, çok iyi huylu. Bahçede veya evde yaşayabilir. Bulunduğu mahallede istenmiyor, yoksa barınağa götürülecek. 0532 434 74 74.

Üç haftalık bu bebekler çöpün yanında bulundu, şimdi çok sağlıklılar ama acil yuva ve sorumluluklarını taşıyabilecek sahipler arıyorlar. 0555 422 88 95.

Altı aylık,simsiyah iki kardeşeacil ev arıyoruz.İkisi de erkek ve çok iyi huylu. Aşılarıtamamlandı.

0532 434 74 74.

Cami avlusuna terk edildi; arka ayakları tutmuyor. Ona yardım eder misiniz? 0536 639 33 23.

10 aylık kırma köpeğimin 8 yavrusu oldu Eğer köpeklerime iyi bakacağınızı düşünüyorsanız lütfen bana mesaj atın. purple_butterfly1905@hotmail.com.

Üç ayını dolduran, iki dişi Labrador ev arıyor. didemotmar@hotmail.com

Anneleri onları birer ikişer bahçeye taşıdı, dokuz kardeşler. Komşular istemiyor, barınakların durumu da çok kötü, sahiplendirmek zorundayız. 0536 220 01 95.

Kimba 4,5 aylık erkek tekir, Maya üç aylık dişi. Üç aydır birlikte yaşıyorlar. Birbirlerine çok bağlılar. İkisini birden sahiplenmek ister misiniz? 0505 825 73 98.

Bu küçük ve akıllı kedi, oturduğumuz pastanede çantamıza saklanarak bizimle eve kadar geldi. Onun yeni ailesi olmak ister misiniz? 0555 360 45 69.
Yazarın Tüm Yazıları