Şahin-Sabancı-Şahenk sayesinde Türkiye en çalışkan

DÜNYA Ekonomik Forumu’nun gündeminde bu yıl “kadın” diğer yıllara oranla çok daha fazla konuşuluyor.

Haberin Devamı

Türkiye’den başlarsak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin danışmanı Şafak Müderrisgil ile birlikte Davos’daydı.
DEF’in “Cinsiyet Uçurumu” raporundaki bazı ülkelerin durumunu düzeltmek için oluşturduğu “Görev Gücü” deki 3 ülkeden biri Türkiye.
Diğer ikisi Meksika ve Japonya.
“Görev Gücü”nde yardımcıları Güler Sabancı ile Ferit Şahenk olan Fatma Şahin ile iki toplantı arası konuştuk.
Yüzü gülüyordu.
Sabancı ve Şahenk ile birlikte girdikleri toplantıda, Türkiye’nin ev ödevini Meksika ve Japonya’nın çok önünde bitirdiği ortaya çıkmış.
Fatma Şahin “Kadın istihdamıyla ilgili 55 şirket nezdinde yaptığımız anketi aktardık. Kadın konusunun artık erkeklerin gündemine girdiğini söyledik” diye anlatıyor.
Şahin, Davos’ta ayrıca “Cinsiyet Uçurumu”ndaki Türkiye’nin skorunu etkileyen rakamları da başta İLO Başkanı Guy Ryder olmak üzere yetkilerle tartışıyor.
Elindeki yeni verileri paylaşıyor.
Bunları duyunca mutluluğum büyük.
Zira yıllardan beri usanmadan yazdığım DEF’in “Cinsiyet Raporu”nda, Türkiye’nin 135 ülke arasında hep en sonlarda olmasını sorgulayan bir bakanımız var.
“Görev Gücü”nün hedeflediği yüzde 10’luk düzelme olmasa bile önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin “Cinsiyet Uçurumu” Raporu’nda daha iyi sonuçlarla yer alacağında eminim.
Gelelim, Davos’taki diğer kadın tartışmalarına.
İMF Başkanı Lagarde, Avrupa Komisyonu Viviane Reding, Facebook CEO’su Sheryl Sandberg, Harvard Üniversitesi Başkanı Drew Gilpin Faust gibi dünyanın en güçlü kadınlarının olduğu paneldeyiz.

Haberin Devamı

BABAM GİBİ ZEKİ, ANNEM GİBİ GÜZEL

Tabii ki konu kadın-erkek eşitsizliği.
ABD’de eğitimli insanların yüzde 60’ı kadın olduğu halde kadın CEO’ların oranı sadece yüzde 3.
Lagarde’ın tüm kardeşleri erkekmiş ve kendisini küçükken “azınlık” olarak hissetmiş./images/100/0x0/55eb4252f018fbb8f8b59721
“Bu yüzden azınlıkların haklarına daha dikkatli oldum. Kaldı ki, kadının her alan erkeklerle eşit oranda faaliyet göstermesi ekonomi için iyidir” diyor.
Reding “kotaları sevmiyorum ama sonuçlarını seviyorum” diye ünlü cümlesini tekrarlarken, Avrupa’da bazı ülkelerde uygulanan yönetim kurullarında daha çok kadın kotasının başarısına değiniyor.
“Bir hesap yaptım kota olmasaydı ancak 2060 yılında istenilen sonuca ulaşabiliriz” diyor.
Fransa kota uygulamaya başladıktan sonra yönetim kurullarında yüzde 12 olan kadın oranı yüzde 25’e fırlamış.
Viviane Reding’e göre, erkeklerin pek azı kotaya inanıyor.
Facebook CEO’su Sandberg ise önyargıları sorguluyor.
Günümüzde çocuklara “Babam kadar zeki”, kızlara ise “Annem kadar güzel” tişörtler giydirildiği dikkatini çekmiş.
“Erkek başarılı ise olumlu, kadın başarılı ise olumsuz tepki alıyor” tespitinde bulunuyor.
Düşündüğünüzde gerçekten doğru.
Batı’da, Doğu’da ve bizim gibi aradaki ülkelerin önünde kadın deyince alınacak uzun bir yol var.
Enseyi karartmayalım

Haberin Devamı

BRİC’in yıldızı sönüyor mü?

BU yıl Davos’da çeşitli oturumlarda gündeme gelen bir başka konuda da gelişmekte ülkeleri nasıl bir geleceğin beklediği.
Coca Cola CEO’su Muhtar Kent ile Renault-Nisan CEO’su Carlos Ghosn ile birlikte Meksika Merkez Bankası Başkanı Cartens, Brezilya Merkez Bankası Başkanı Tombini ve Nijerya Merkez Bankası Sanusi’nin de katıldığı panelde önce BRİC sorgulandı.
Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in oluşturduğu BRİC’i önümüzdeki yıllarda
dağılabilir.
Zira Brezilya ile Hindistan büyüme açısından Çin’in çok gerisinde kaldı.
Çin aldı başını gidiyor ve ABD ile birlikte G2 diye bir oluşumun içinde.
Bu ülkelerden ziyade Türkiye, Filipinler, Meksika, Nijerya gibi ülkeler artık ekonomi dünyasının daha çok ilgisini çekiyor.
Hatta BRİC’in yerini alacakları konuşuluyor.

Haberin Devamı


Zapsu, bakanlarla iş dünyasını Rixos’ta bir araya getirdi


DAVOS’un müdavimlerinden Cüneyd Zapsu, Dünya Ekonomik Forumu için buraya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başcı’yı iş dünyasıyla buluşturdu.
Zapsu’nun, Fettah Tamince’nin satın alarak yeni restore ettiği Rixos Oteli’ndeki sabah kahvaltısında Davutoğlu ile bir araya gelen isimler şöyle:
Arzuhan Doğan Yalçındağ, Mehmet Ali Yalçındağ. Begümhan Doğan Faralyalı, Ali Kibar, Ebru Özdemir, Tuncay Özilhan, Hasan Arat, Ahmet Bozer, Aclan Acar, Turgay Durak, Agah Uğur, Hakan Binbaşgil.
Tamince’nin otelindeki pastırmalı-sucuklu kahvaltıya katılan aynı isimler akşam yemeğinde de bu kez Artshaus Lokantası’nda Ali Babacan ile bir araya geldiler.

Yazarın Tüm Yazıları