ADANA HABERLERİ MERKEZ HABERLERİ

Şahbaz: Yetiştiriciyi küstürürsek paramızla da protein bulamayız

DHA
02.11.2017 - 11:08Son Güncelleme :
DHA


ADANA,(DHA) -TÜRKİYE Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Üyesi, Adana Ticaret Odası (ATO) Başkan Vekili Mehmet Şahbaz, hayvancılık sektörünün önündeki en önemli sorunun karkas et ithalatı olduğunu söyledi.
Uygulanan yanlış politikalar nedeniyle yetiştiricilerin sektörden çekildiğini belirten Şahbaz, "Böyle devam ederse paramızla da olsa protein bulamayız" dedi.
Tarık Tezel başkanlığındaki SETBİR Yönetim Kurulu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'yı ziyaret ederek, sektörde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini içeren bir rapor sundu. Süt ve kırmızı et sektörünün temel sorunlarının görüşüldüğü ziyaretle ilgili değerlendirmelerde bulunan ATO Başkan Vekili Mehmet Şahbaz, Bakan Fakıbaba'ya karkas et ithalatından kaynaklı hayvancılık sektöründe yaşanan sıkıntıları aktardıklarını söyledi.
Yurt dışından gelen dondurulmuş etin 2 yıldır 21 TL'den satışa sunulduğunu, 24 TL'ye mal edilen yerli etin ise 23 TL'den satıldığına dikkat çektiklerini belirten Şahbaz, hayvancılık sektörünün devam edebilmesi için karkas etin 26-27 lira fiyat bandında olması gerektiğini, bu konuda ihtiyaç duyulan düzenlemelerin yapılmasını talep ettiklerini dile getirdi.
Türkiye'de hayvancılık sektörünün önündeki en önemli sorunun karkas et ithalatı ve uygulanan yanlış politikalar olduğunu belirten Şahbaz, "Bakın şimdi ülkemizde müteahhitlik, kuyumculuk, beyaz eşya tedarikçiliği gibi meslekler babadan oğula geçiyor. Ama hayvancılık sektörü babadan oğula geçmiyor. Çünkü para kazanılmıyor. Çocuk bakıyor babasının 30 danası var,  20-25 yıldır bu işi yapıyor ama bir şey kazanamıyor, o zaman ben çoban olmak istemiyorum diyerek büyükşehirlere gidiyor. Böylece köylerde insan kalmıyor. Hayvancılığın kuşaktan kuşağa sürmesi için köylünün para kazanması lazım"dedi.
Hayvancılığın oldukça zor bir sektör olduğuna işaret eden Mehmet Şahbaz, "Bir hayvanı 9-10 ay besliyorsun. 10 ay içerisinde arpayı, buğdayı, mısırı, kepeği kaça alacağını bilmiyorsun. Yine 10 ayın sonunda ise hayvanı kaç liraya kestireceğini tahmin bile edemiyorsunuz. Her yıl devlet, arpa, buğday ve mısıra enflasyon oranında yüzde 9-10 bandında zam yapıyor. Ama ithal gelen karkas ete 2 yıldır zam yapılmadı. Yerli üreticinin maliyeti artarken, ithal ete zam yapılmaması rekabet gücünü kırarak, yetiştiriciye yaşama şansı bırakmıyor" diye konuştu.
Türkiye'nin, Avrupa başta olmak üzere dünyanın her tarafından karkas et ithalatı yaptığına dikkat çeken Şahbaz şunları söyledi:
"Biz karkas et gelmesin demiyoruz. Yine gelsin ama buradaki yetiştirici de mağdur edilmesin. Sayın bakanımız haklı olarak 'vatandaşa bizim protein yedirmemiz lazım' diyor. Biz bunu canı gönülden destekliyoruz. Sayın bakanım 10 bine yakın markette et sattırmak istiyor. Ama bunun karşısında bizim de üretmemiz lazım. Sayın Cumhurbaşkanımız, 'paramızla silah bulamıyoruz' diyor. Biz de diyoruz ki, hayvan üreticisini küstürürsek, onları batırırsak yarın paramızla bile protein bulamayız. Bu sektörden çıkan üretici, bir daha sektöre girmiyor."

FOTOĞRAFLI

 

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Hurriyet.com.tr’nin Merkez haberleri bölümünde, DHA’nın abonelerine gönderdiği Merkez haberleri otomatik olarak derlenmektedir. hurriyet.com.tr editörleri otomatik akış içinde Şahbaz: Yetiştiriciyi küstürürsek paramızla da protein bulamayız haberine editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajanslar sorumludur.

ADANA NAMAZ VAKİTLERİ

13 Aralık 2017, Çarşamba
  • İmsak
    05:54
  • Guneş
    07:37
  • Öğle
    12:43
  • İkindi
    15:15
  • Akşam
    17:30
  • Yatsı
    19:01
Sayfa Başı