Sahalarda iktidar benim

TİMUR Ordusu karşısında saf değiştiren Yıldırım Beyazıt’ın sipahileri gibi. Anlı şanlı kulüpler, anlı şanlı desteklerinden bir anda vazgeçiyor.

6 Ocak günü "Bizim oyumuz Haluk Ulusoy’a" diye açıklamada bulunan onyedi kulüpten dokuzu, Başbakanlık’tan esen rüzgarla, aniden dümen kırıyor. Dün bu satırların yazıldığı saatte, saf değiştiren kulüp sayısı dokuz. Bu sabah kim bilir kaç?..

Futbol Federasyonu Başkanlığı seçimleri tam bir vodvil. 32 kısım, tekmili birden. Siyasetin, sporun içinde böylesine cirit attığı bir başka dönem yok. Genel olarak sporu, kendi siyasal iradesine bağlamak isteyen bir başka siyasal iktidar yok. Federasyonlar tek tek AKP’ye düşüyor. Sıra şimdi Futbol Federasyonu’nda.

TEK TİP İNSAN

AKP, iktidara geldiği günden bu yana, devlet içinde en ciddi biçimde kadrolaşan parti.

Yargıçlar, savcılar, öğretmenler gibi uzun dönemi hedefleyen kadrolaşmanın yanı sıra, genel müdürlükler, daire başkanlıkları, başhekimlikler, şube müdürlükleri gibi, devletin her alanında ve kademesinde kadrolaşmaya olanak tanıyan makamlar AKP’nin eline geçiyor. Aslında, bir siyasal iktidarın kendi kadrolarıyla çalışması, onun hakkı. Ama, AKP bu hakkı, artık hak olmaktan çıkartıyor, uzun dönemli planın bir parçasına dönüştürüyor. Yeni gelenler, sanki tek tip insan. Din, iman yerinde, ehlem vesellem.

Spor da, öyle. Tıpkı, devletin diğer kadrolarında olduğu gibi, AKP, diğer spor federasyonlarını da, ele geçiriyor. Çoğu AKP’ye yakın isimler.

Spordan sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, açıktan taraf tutmasıyla, başta özerklik, her türlü kuralı çiğniyor. Emir büyük yerden, Başbakan Erdoğan’dan.

ERDOĞAN’IN İKİ KOLU

Futbol Federeasyonu Başkanlık seçiminde Erdoğan’ın iki kolu var. Biri, Bakan Şahin. Diğeri, Remzi Gür’ün (Ramsey) ortağı Hasan Doğan. Erdoğan’ın Ramsey’le yakınlığı zaten bilinen bir hikaye.

İddiaya göre, başlangıçta Erdoğan ile Bakan Şahin ters düşüyor. Şahin bir ara zor durumda kalıyor. Sonradan, adaylardan Ayhan Bermek, yanına Hasan Doğan’ı alınca, AKP Bermek’i desteklemek kararı alıyor.

Bu gelişmeyle birlikte, başta Ulusoy’dan yana olan kulüpler, tek tek dümen kırmaya başlıyor.

Futbol Federasyonu başkanlık seçiminde oy kullanacak genel kurul üyeleri bir yandan kulüp temsilcileri, diğer yandan FIFA-UEFA İcra Kurulu, A milli takım teknik direktörleri, yarı final yöneten hakemler, Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu, Profesyonel Futbol Derneği gibi kuruluşların temsilcilerinden oluşuyor.

Ama, genel kurulda kulüplerin ağırlığı fazla. Kulüplerin desteğini alan, başkan seçiliyor.

BELEDİYELER ETKİN

Kulüpleri kim denetliyor?.. Belediyeler. Bu görünümün perde arkasında, böyle bir seçimde, belediyelerin etkisi, çok büyük. Belediyeler ise, büyük ölçüde AKP’nin elinde.

Neden belediyeler?.. Hassa nokta, kulüpler ile belediyeler arasındaki ilişki. Her spor kulübünün, Türkiye’nin neresinde olursa olsun, büyük ya da küçük kulüp, belediye ile işi var. Buzdağının görünmeyen yüzünde, kulüpler belediyelere bağlı. Kulüplerin bir gece ansızın değişen rotası, bu nedenle.

Ortaya çıkan denklem çok basit. AKP belediyelere, belediyeler de kulüplere işaret veriyor, kimin seçileceği belli oluyor.

Şu anda, Başbakanlıktan belediyelere, oradan da kulüplere giden talimat, Ayhan Bermek yönünde.

Başkanlığa kim seçilmiş, kim seçilmemiş, kim seçilmeli, benim için ikinci planda. Ben ne kimseyi destekliyorum, ne de kimseye karşıyım. Ama, ortada siyaset-spor tezgahı adına, kuralları altüst eden bir manzara var.

Huzurlarınızda tipik AKP iktidarı.
Yazarın Tüm Yazıları