Güncelleme Tarihi:
Rehberde, yaşlılığın seyri ve vucüt fonksiyonlarındaki değişikliklere göre yaşlılık üç kategoriye ayrıldı. Buna göre, 65-74 yaş arası "genç yaşlılar", 75-84 yaş arası "yaşlılar", 85 yaş ve üzeri grup da "yaşlı yaşlılar" olarak sınıflandırıldı.
Rehberde yaşlılık döneminde beslenme ilkeleri şöyle sıralandı:
" Günlük öğün sayısı 3 ana, 3 ara öğün şeklinde düzenlenmeli. Böylece öğünlere düşen yiyecek miktarı azaltılarak sindirim güçlükleri önlenmiş olur.
Her öğünde et, süt ve ürünleri, meyve, balık gibi 4 temel besin grubundan besinler bulunmalı.
Fast food türü yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı.
Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmeli.
Posa miktarı yüksek olan kurubaklagiller, sebze, meyve ve kepekli tahıllar tüketilmeli.
Sıvı tüketimi artırılmalı. Günde en az 8-10 bardak su tüketilmeli.
Kalsiyum içeriği yüksek olan besinler tüketilmeli.
Omega 3 yağ asitlerinin yoğun olarak bulunduğu balık türleri haftada en az 2 kez tüketilmeli.
Margarin, tereyağ, kuyruk yağı gibi katı yağların tüketiminden kaçınılmalı.
Tuz tüketimi sınırlandırılmalı. Aşırı tuz tüketimi, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, kemik erimesine neden olur.
Şeker ve şekerli besinler ve hamur tatlılarının tüketimi sınırlandırılmalı.
Besinlerin satın alınması ve pişirilmeli sınarısnda oluşabilecek risklere dikkat edilmeli.
Uygun vücut ağırlığı korunmalı. Şişmanlık ve zayıflık hastalık rismini artırırır.
Sigara ve alkol kullanılmamalı."