Sağlıklı Kentler Birliği’nden Mersin'e özel ödül

Güncelleme Tarihi:

Sağlıklı Kentler Birliği’nden Mersine özel ödül
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2016 14:01

Sağlıklı Kentler Birliği’nden Mersin'e özel ödül

Haberin Devamı

Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA)- MERSİN Büyükşehir Belediyesi, 2016 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulamaları Yarışması'nda Evsel Katı Atıklardan Elektrik Enerjisi Üretilmesi Projesiyle Özel Jüri Ödülü'ne layık görüldü.
Bu yıl 25'incisi düzenlenen 'Sağlıklı Kentler İçin Yenilenebilir Enerji' temalı sempozyum, Mersin Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirildi. Konferansa, Vali Özdemir Çakacak, Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Burhanettin Kocamaz, Sağlıklı Kentler Birlik Başkan Vekili ve Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker ile belediye başkanları, birlik üyesi belediye temsilcileri, akademisyenler ve davetliler katıldı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz, herkes ve her şey için sürdürülebilir bir yaşam standardı oluşturmanın yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile mümkün olduğunu belirterek, "Mevcut kaynakların gittikçe azalması, hatta tükenmesi, çevre kirliliği nedeniyle mevcut kaynakların kullanılabilirliğinin azalması, kaynakların kullanımında verimlilik artışını zorunlu hale getirmiştir. Biz bugün yenilenebilir enerji kaynaklarını konuşacağız ama aslında ele aldığımız temel konu, herkes ve her şey için sürdürülebilir bir yaşam standardı oluşturmaktır" dedi.
Mersin'in yenilenebilir enerji elde etmeye yönelik önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden Vali Çakacak ise,
"Alternatif kaynaklardan enerji sağlanması sosyo-ekonomik yönden önemlidir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Bugün dünyanın gelişmiş ekonomilerinde bu kaynaklar yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bölgemize baktığımızda değerlendirilmeyi bekleyen zengin doğa kaynaklarına sahibiz. Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynakları konusunda şanslı bir noktadayız. Yine rüzgar enerjisi potansiyel atlasına göre ilk 10 arasındayız"diye konuştu.
FOSİL ENERJİ KAYNAKLARI TÜKENİYOR
Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Konferans Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe de fosil atıkların artık tükenmekte olduğunu ve gerçekleştirilen konferansın, yenilenebilir enerji konusunda kentlerin bilinçlendirilmesini amaçladığını aktardı. Türe, küresel ısınma ve iklim değişikliği bir bilim kurgu olmasına karşısın aynı zamanda bilimsel bir gerçekliği yansıttığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Artık bilimsel araştırmalar gösteriyor ki fosil enerji kaynakları tükeniyor. Başta iklim değişikliği gibi çevresel problemlere neden oluyor. Çözüm, toplumda enerji kullanım kültürünün değişmesi ile mümkündür. Tüketilen toplam enerjinin yüzde 80'e yakını kentlerde gerçekleşmektedir. İşte bugün sağlıklı kentler için yenilenebilir enerji konusunu kentlerin gündemini yaratmak ve tartışmak için bir aradayız. Ülkemizin en güzel illerinden biri olan Mersin'de düzenlediğimiz konferansın atılacak adımlar için başlangıç olmasını diliyorum"
Sağlıklı Kentler Birlik Başkan Vekili Köşker ise yenilenebilir enerji kaynakları konusunda çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizdi. Köşker, yenilenebilir enerji konusunda Türkiye'deki rakamlarla Avrupa'daki rakamlar arasında büyük farklar olduğunu anlattı.
2016 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulamaları Yarışması'nda da 8 belediye ödüle layık görülürken, Mersin Büyükşehir Belediyesi Evsel Katı Atıklardan Elektrik Enerjisi Üretilmesi Projesi ile Özel Jüri Ödülü'nü aldı.
Ödül ve sertifika törenlerinin ardından 'Sağlıklı Kentler İçin Yenilenebilir Enerji' konusunda yapılan araştırmalar ve öneriler, konunun uzmanları tarafından katılımcılarla paylaşıldı.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!