Sağlıklı bir yaşam için bunları sakın ihmal etmeyin

HACETTEPE Üniversitesi Geriatrik Bilimler Araştırma Merkezi (H.Ü.GEBAM), ’1 Ekim Uluslararası Yaşlılar Günü’ dolayısıyla kamuoyuna bir açıklama yaptı.

Açıklamada neler mi var?

Önce ’yaşlanmayı geciktirmenin yolları nelerdir?"

"Günlük yaşam işlevlerinizi artırın. Hareketli olun, toplum içinde yer sahibi olmaya çalışın. Kendi işlerini yapabilmeye çalışın. Ruhsal sağlığınızı korumak için özen gösterin ve gerekirse destek alın. Sosyal açıdan kendini iyi hissetmek için sosyal ilişkilerinizi geliştirmeye çalışın. Kültürel olanaklardan yararlanmak için koşullarınızı zorlayın. Sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin. Ekonomik koşulların durumunu gözden geçirip, gerekirse konu ile ilgili yardım kuruluşları ile bağlantıya geçin."

Peki "Sağlıklı yaşlanma önerileri" nelerdir?

"Tüm besin gruplarından yeterli miktarda alarak dengeli beslenmek,

Hareketsiz kalmamak, sigara içmemek ve alkol kullanmamak,

Sağlık kontrollerini zamanında yaptırmak,

Gerektiği zaman, gerektiği kadar ve doktor önerisi ile ilaç kullanmak,

Aşırı güneş ışınlarından korunmak,

Uyku ve dinlenmeye yeterli zaman ayırmak,

Aile bireyleri ile ve arkadaşlarla ilişkileri korumak geliştirmek; sosyal aktivitelerle katılmak,

Gelir durumunu gözden geçirmek, gelir ve barınma güvenliğini sağlamak için plan yapmak,

Evde ve dışarıda kazalardan ve düşmelerden korunmak için önlem almak,

Yaşama karşı olumlu bir tutum takınmak ve sizi mutlu kılan şeylere zaman ayırmak."

(gebam@hacettepe.edu.tr; gebam.hacettepe.edu.tr

Çarşı ve mahalle bekçilerinden

5677 sayılı devlet memurları kanunun da degişiklik yapılmasına dair kanunun 5. ve 6. madddelerinin mecliste tekrar görüşülmesi amacıyla Sayın Ahmet Necdet Sezer tarafından Meclis’e iade edilmişti.

Pazartesi (bugün) yeni yasama yılı başlıyor.

Anılan kanunun 5. ve 6. maddeleri Meclis’te daha sonra görüsülmek üzere ayrılarak 13. madde olarak Cumhurbaşkanın onayına gönderilirse sorun kalmayacağına inanıyoruz. 25 yıldır emniyet teşkilatında çalısan çarsı ve mahalle bekçileri olarak bu kanunla özlük haklarımızı alacağımıza inanıyoruz.

Artık beklemeye tahammülümüz kalmadığını belirtirken, yeni Meclisimize ve yeni cumhurbaskanımıza bu vesileyle başarılar diler, saygılar sunarız.

A. D. -Tüm çarşı ve mahalle bekçileri adına.

Biliyor musunuz

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer’in, Başbakan Erdoğan’ın Atatürk için "Atatürk döneminin ürünüydü" sözlerini sert bir dille eleştirerek "Atatürk yaşadı ve bitti değil, Atatürk yaşanıyor, yaşanacak. Atatürk ışık olmaya devam ediyor. Başbakan bunu böyle bilmeli" dediğini... BAĞIMSIZ Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı’nın, geçmiş yıllarda yüzlerce öğrencinin harç parasını yatıramadığı için vizelere alınmadığını ve öğrencilerin şikayeti üzerine yönetimin "parası olmayan okumasın" yanıtını verdiğini belirterek, "Biz harçların kaldırılmasını ve fakir halk çocuklarının meslek edinmek ve yüksek öğrenim görmek haklarının önündeki harç engelinin bir an önce kaldırılmasını istiyoruz" diye konuştuğunu... TALAT Paşa Komitesi ve KKTC Ulusal Dava Kuruluşları’nın, KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın başkanlığında bugünden başlayarak dört gün süreyle toplanacağını.... TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin, ekim ayının ilk haftasındaki "Dünya Konut ve Mimarlık Günü’ nedeniyle düzenlediği ’Mimarlığın Sosyal Forumu’na Doğru’ etkinlikleri Ulucanlar Merkez Kapalı Cezaevinde bugün 11.00’de başlayacağını (info@mimarlarodasiankara.org)

Türbanlı kurban

BAŞKA konu yokmuş gibi /Kimi kişiler tek konuya kilitlendi /Beyinleri türbanlılar /Türban türban diye diye /Ediyorlar kızları kurban /Sorarım size beyler /Kafanın içi temiz değilse /Neye yarar her yanını örtse urban?

Erhan TIĞLI

KISA... KISA... KISA...

ANGORA Telekom’un Armada şubesinden Motorola marka cep telefonu aldım. 15 gün sonra problem çıkardı. Normalde servise götürüldüğünde sadece tamirat yapılarak düzeltilen ürünü, Angora Telekom bize kolaylık göstererek sıfırıyla değiştirdi. Kemal ve Kenan Beylere teşekkürler.

Ayşe ÖZCANLI

ŞEHİT
Teğmen Kalmaz Caddesi (eski Posta Caddesi) kaldırımları aylardır kazılmış durumda bekliyor. Ne Altındağ Belediyesi, ne de Büyükşehir Belediyesi ilgilenmiyor. Modern Çarşı’nın bulunduğu sokak burası... Birinin ayağı kırılınca mı ilgilenecekler.

Kazım ÖZEKİCİOĞLU
Yazarın Tüm Yazıları