SaÄŸlıklı bir ruh hali için bilmeniz gereken 4 hormon

Güncelleme Tarihi:

Sağlıklı bir ruh hali için bilmeniz gereken 4 hormon
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2017 10:08

Mutlu bir yaşam için ihtiyacımız olan her şey vücudumuzda saklı. Birkaç önemli şeyi öğrensek ve vücudumuza kontrolü bıraksak şu an olduğumuzdan daha sağlıklı bir ruh haline doğru koşar adım ilerleyebiliriz. İnsanı hormonlar yönetir desek yanlış olmaz.

Haberin Devamı

Sağlıklı bir ruh hali için bilmeniz gereken 4 hormon

Dopamin: Keyif Bakanı

Bazı dönemler vardır insan hayatında, güven eksikliği hissedersiniz. Bir türlü başarıya odaklanamazsınız. Hafızanızda boşluklar olur. Enerjiniz sizi ayakta zor tutar. İşte bunlar dopamin hormonu eksikliğinden. Bu eksikliği gidermek için yapmamız gereken hareket etmek. Bu hareketlere yürümek, sevişmek, atlamak, zıplamak gibi her türlü kas eylemini dâhil edebilirsiniz. Keyfiniz bol olsun.

Sağlıklı bir ruh hali için bilmeniz gereken 4 hormon

Serotonin: Mutluluk Bakanı

Serotonin son yıllarda o kadar meşhur bir hormon oldu ki bilmeyen, duymayan kalmadı. İştahtan ruh halini düzenlemeye kadar birçok görevi olan süperstar hormonun eksikliği bizleri sinirli, huzursuz ve depresif bir hale sokabiliyor. Ne yapıyoruz? Cevap bu sefer düzenli hareket. Yani spor.

Haberin Devamı

Â

Sağlıklı bir ruh hali için bilmeniz gereken 4 hormon

Endorfin: Huzur Bakanı

Vücudumuzun ürettiği en güçlü hormon olan endorfin, dışarıdan alınmaya başlandığında kendini üretmeyi kesiyor. Dışarısı derken sigara ve alkol gibi keyiflendirici etkenlerden bahsediyoruz. Endorfin diğerlerinden farklı olarak sizin müdahalenizle salgılayabileceğiniz bir hormon değil. Bunun nedeni bedenimizin bize kalsa bütün depoyu bitirinceye kadar tüketmek isteyeceğimizi bilmesi diyebiliriz.

Sağlıklı bir ruh hali için bilmeniz gereken 4 hormon

Adrenalin: Enerji Bakanı  

Acil durumlarda ortaya çıkarak, kontrolü kaybetmeden hareket edebilmemizi sağlayan adrenalin, aynı zamanda aşırı zorlandığında ilginç bir şekilde bağımlılık yapabiliyor. Enerji depolarını kontrol eden hormonumuzu dizginleyebilmek için fazla enerjiyi atmamız gerekiyor. Artık keyfinize göre, ister spor yapın, ister yoga. İsterseniz sık sık kitap okuyun, isterseniz bol bol uyuyun. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!