MEMENİN PAGET HASTALIĞI

Güncelleme Tarihi:

MEMENİN PAGET HASTALIĞI
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2008 15:44

Memenin Paget hastalığı, memebaşında oluşan, nadir görülen bir meme kanseri türüdür. Tüm meme kanserlerinin yaklaşık yüzde 5'ini oluşturur. 50 yaş üzeri kadınlarda daha sık görülür. Memenin Paget hastalığı olan kadınların çoğunda altta yatan bir meme kanseri mevcuttur.

Haberin Devamı

Nadiren sadece memebaşı ile sınırlı olabilir. Hastalık ismini memebaşındaki cilt değişiklikleri ile altta yatan meme kanseri arasında bir ilişki olduğunu saptayan Sir James Paget'dan almıştır.

Hastalığın nedenleri nelerdir?
Memenin Paget hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Kabul gören teorilerden biri meme dokusunda gelişen kanserden bir takım hücrelerin koparak süt kanalları yolu ile memebaşına ilerlediği görüşüdür. Diğer bir görüş ise memebaşı etrafındaki hücrelerin kendiliğinden kanser hücresine dönüştüğü yönündedir.

Memenin Paget hastalığı için risk faktörleri nelerdir?
Bu hastalık için bilinen risk faktörleri diğer meme kanseri türleri için tanımlananlarla aynıdır. İleri yaş, aynı kişide daha önce meme kanseri gelişmiş olması, anne, kızkardeş ya da kız çocukta meme veya over kanseri olması, bazı genetik değişikliklerin saptanması, çocukluk ya da ergenlik döneminde göğüs duvarına radyasyon tedavisi uygulanmış olması, kilonun yaşa ve boya göre idealin üzerinde olması, özellikle menopoz sonrası dönemde kilo artışı, ilk adet görme yaşının 12'nin altında, menopoz yaşının 55'in üzerinde olması, uzun süre östrojen tedavisi kullanılması risk faktörleri arasındadır. Bir ya da daha fazla risk faktörünün taşınması mutlaka meme kanseri oluşacağı anlamını taşımadığı gibi hiçbir risk faktörü olmayan kişilerde de meme kanseri görülebilir.

Haberin Devamı

Hastalığın belirtileri nelerdir?
Hastalık memebaşı ve etrafındaki cildi etkiler. Bu nedenle dermatit gibi deri hastalıkları ile karıştırılabilir. Hastalığın erken dönemlerinde memebaşı etrafında hafif derecede deri soyulması, kaşıntı veya kızarıklık olabilir. Bu cilt değişiklikleri zaman zaman kendiliğinden düzelip daha sonra tekrarlayabilir. Paget hastalığı olan bir kadının şikayetlerinin başladığı tarih ile doktora başvurduğu tarih arasında geçen süre ortalama altı ile sekiz aydır. Hastalık ilerlediğinde memebaşında akıntı, kabuklanma, kızarıklık, kaşıntı, yanma hissi, ciltte kalınlaşma, memebaşının düzleşmesi ya da içeri doğru dönmesi görülebilir. Hastaların yaklaşık yarısında memede bir kitle saptanır. Genellikle tek memede görülürken nadiren her iki göğüste olabilir.
 
Doktora ne zaman başvurulmalıdır?
Memenin Paget hastalığının erken tanınması önemlidir. Düzenli tarama mammografileri ve kendi kendine meme muayenesi ile hastalığı erken evrede yakalamak mümkün olabilir. Kendi kendine meme muayenesi yapılırken mutlaka memebaşı da incelenmelidir. Eğer bu bölgede bir kitle ele gelir veya cilt tahrişi saptanırsa ve bu şikayetler bir aydan uzun sürerse doktora başvurulmalıdır.

Haberin Devamı

Hastalığın tanısı nasıl konulur?
Doktorunuz memenizde bir kitle olup olmadığını kontrol ederken memebaşınızı da değerlendirir. Rutin değerlendirmenin bir parçası olarak ultrasonografi ya da mammografi gibi görüntüleme yöntemleri istenebilir. Şüpheli durumlarda etkilenen bölgeden küçük bir doku örneği (biyopsi) alınması gerekli olur. Eğer memebaşından akıntı varsa akıntıdan da örnekleme yapılabilir. Patologlar bu örnekleri mikroskop altında inceleyerek kanser hücresi olup olmadığını değerlendirirler.

Memenin Paget hastalığı nasıl tedavi edilir?
Memenin Paget hastalığının tedavisi cerrahidir. Uygulanacak cerrahi yöntem memebaşı ve etraf dokunun durumuna, altta yatan kanserin düzeyine göre belirlenir. Memenin sadece etkilenen kısmının alındığı yöntemler uygulanabildiği gibi tüm göğsün alınması da gerekli olabilir. Cerrahi girişim sonrasında tedavinin tamamlanması ve kanserin yeniden oluşmasının önlenmesi amacıyla ilaç, hormon ya da radyasyon tedavisi verilebilir. Bu tedavilerin hangilerinin uygulanacağı kanserin özelliklerine göre belirlenir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!