Tadı acı kendisi şifa deposu

Güncelleme Tarihi:

Tadı acı kendisi şifa deposu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2008 11:52

Trabzon'un Şalpazarı ilçesinde “Acısu” olarak bilinen ve analiz raporuna göre böbrek taşının düşürülmesinden hazımsızlığa kadar pek çok sağlık sorununa iyi geldiği belirtilen doğal kaynak suyu, özellikle yerli turistlerin yoğun ilgisini çekiyor.

Simenli köyü sınırları içerisinde bulunan Acısu, çevre düzenlemesi yapılarak oluşturulan şadırvandan akıyor. İlçe halkı ve turistler ya çıktığı yerde bardaklarla suyu tüketiyorlar ya da yanlarında getirdikleri şişe veya bidonlara doldurdukları suyu evlerine götürüyorlar.

Adını, ağızda bıraktığı acımsı tattan aldığı ifade edilen “Acısu”, herhangi bir ücret alınmadan yöreye gelenler tarafından tüketilebiliyor.
Şalpazarı Belediye Başkanı Mehmet Muhcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçelerindeki bu doğal kaynak suyunun, Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsünde yapılan analizlerle pek çok sağlık sorununa iyi geldiğinin tespit edildiğini söyledi.

Muhcu, “Acısu'yun, analiz raporlarına göre , özellikle mide rahatsızlıklarına iyi geldiğini belirterek, “Çoğumuzun sorunlarından biri olan yemek sonrası şişkinliğin ve hazımsızlığın giderilmesine yardımcı oluyor. Sindirimi kolaylaştırırken, bağırsak hareketlerini düzenliyor ve idrarı artırıyor” dedi.

Tahlil sonuçlarında suyun “kıymetli bir sofra maden suyu” olarak nitelendirildiğini ifade eden Muhcu, şunları söyledi:

“İdrar artırıcı özelliği sayesinde böbrek taşlarının düşürülmesinde etkin rol oynuyor. Ayrıca hararet derecesi bakımından sıcak sular grubuna girerek, romatizmal hastalıklarda, kırık çıkıklarda ve kadın hastalıklarında da haricen kullanılabiliyor. Tüm bu özellikleri, aldığımız tahlil sonuçlarında mevcut. Bir anlamda suyumuz şifa dağıtıcı olarak kullanılıyor.”

Acısu'nun faydasını görenlerin teşvikiyle, hafta sonlarında ilçede ziyaretçiler yönünden yoğunluk yaşandığını dile getiren Muhcu, “Açıkça söylemek gerekirse biz suyumuzun tanıtımı için fazla bir çalışma yapmıyoruz. Dilden dile anlatımlar sayesinde, Karadeniz bölgesine tatile gelen ya da yolu düşenler, ilçemize gelerek bu sudan içiyor” diye konuştu.

ANALİZ RAPORU

Refik Saydam Hıfzıssah Merkezi Çevre Sağlığı Enstitüsü Müdürlüğünün, numunelerin analizi sonucu “Acısu” hakkında verdiği rapor şöyle:
“Su, bikarbonatlı karbondioksitli (gazlı) karbogazoz sular grubundandır. İçildiği zaman mide motolitesini artırır, boşalmasını kolaylaştırır. Sindirimi kolaylaştırır, barsak hareketlerini düzenler, idrarı artırır. Kıymetli bir sofra suyu niteliğinine sahiptir.

Hararet derecesi olarak sıcak sular girecek derecede ise romatizmal hastalıklarda, kırık-çıkık sekelleri ve kadın hastalıklarında banyo olarak kullanılmasının faydalı olacağı kanaati arz olunur.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!