Diyet yapanlar dondurma yiyebilir

Güncelleme Tarihi:

Diyet yapanlar dondurma yiyebilir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2008 12:15

KONYA Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Mevra Çimili, diğer tatlılara göre besleyici değeri yüksek, enerji değeri düşük olan dondurmayı diyet yapanların da rahatlıkla yiyebileceğini belirterek, “Diyet yapanlar tatlı ihtiyacını dondurmayla giderebilir” dedi.

Çimili, temel maddesi süt olan dondurmada, kalsiyum, fosfor, protein, riboflavin ve A vitamini içeriğinin yüksek olduğunu söyledi. Dondurmanın 100 gramında yaklaşık 148 miligram kalsiyum barındırdığını kaydeden Mevra Çimili, “Bu oran çocukların kalsiyum ihtiyacının bir kısmını sağlayabilir özelliktedir. Bu nedenle, özellikle süt tüketiminin azaldığı yaz aylarında dondurma tüketimi artırılmalıdır” dedi.

Diyetisyen Çimili, bir yaşına kadar alerji riski olabilen bebeklerin dondurma tüketimine ise dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulundu. Dondurmanın güvenilir yerlerden taze olarak satın alınması gerektiğini bildiren Çimili, bozuk ve hijyen kurallarına uymadan yapılan dondurmaların hastalıklara davetiye çıkarabileceği uyarısında bulundu. Çimili, “Süt mikroorganizmaların üremesine uygun bir ortamdır. Bu nedenle süt çabuk bozulur ve sağlığa zararlı hale gelir. Dondurma yapımında pastörize sütler tercih edilmeli ve hijyenik koşullara özen gösterilmeli, uzun süre bekleyen dondurma mikroorganizmalar üretir, bunun sonucunda mide ve bağırsaklarda dizanteri ve gastroenterit gibi hastalıklara da neden olur” diye konuştu.

Paketinde buzlanma olan dondurmanın da tüketilmemesi gerektiğini belirten Çimili, “Paket dondurma alırken, üretim izni olup olmadığına ve son kullanma tarihine bakılması gerekir. Ayrıca, dondurma aç karnına tüketildiğinde iştah kapanmasına neden olabileceği için tok tüketilmelidir. Midede kramp oluşturmaması için yavaş yenmelidir. Dondurmayı aniden yutmak mide kramplarına ve kasılmalara neden olur. Bademcik ameliyatlarından sonra bazı doktorlar da dondurma yemeyi tavsiye ederler. Bu tür durumlarda dondurma komplikasyonları azaltır. Ancak solunum enfeksiyonu sırasında ve yutak ve bademcik iltihaplarının tedavi sürecinde dondurma önerilmez” dedi.

Diyetisyen Mevra Çimili, dondurma tüketilirken dikkat edilecekleri de şöyle sıraladı:

“Diyabet hastalarında da tatlandırıcıyla hazırlanmış dondurma piyasada bulunmaktadır. Yapılan çalışmalarda laktoz intoleransı olan kişilerde günde 2 kez dondurma tüketildiğinde intoleransa bağlı belirtiler saptanmamıştır. Dondurma yavaş sindirildiği için bu kişiler tarafından rahat tolere edilir. Zayıflama diyeti uygulayanlar da dondurma tüketebilir. Bu kişilerde tatlı ihtiyacını gidermenin, süt gereksinimini karşılamanın bir yolu olarak aynı zamanda diğer tatlılara göre düşük enerji içermesi nedeniyle önerilmektedir. Dondurma her mevsim ve herkes tarafından tüketilebilir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!