Ana Sayfa
Son dakika :
Haber
Yaşam
İlanlar
İnteraktif
Arşiv
30 Ağustos 2014 Cumartesi 07:13
Anasayfa
Sağlık Ansiklopedisi
Kadın Sağlığı
Erkek Sağlığı
Çocuk Sağlığı
Beslenme
Cilt Sağlığı
Diyet ve Kilo Yönetimi

 ADnet  
Reklam için
  Sağlık konularına ilginiz arttıkça bilgi kirliliği yaratarak bundan yarar sağlamayı düşünen yeni...
  Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; Türk kadınının yaşadığı en büyük cinsel problemlerin başında vaginismus geliyor.
Sağlık Ansiklopedisi
  NPİSTANBUL Hastanesi'nden 33 uzman, tüm psikoloji sorularınızı cevaplandırıyor!....
  3 bin uzman doktor sağlıklı ilgili tüm soru ve sorunlarınızı cevaplıyor...
  İnternette neler oluyor, neler konuşuluyor hepsi YazarKafe'de buluşuyor...
  Diş sağlığı ile ilgili A'dan Z'ye herşey burada...Türk Dişhekimleri Birliği hazırladı.
  1 haftada 3 kilo nasıl verilir, ne yemeli ne içmeli? Hangi besin kaç kalori. İşte cevabı.
Euractiv
Tüm Sağlık Haberlerini Okumak İçin
Önceki Haber     Sonraki Haber

Hakiki bal nasıl anlaşılır

 
Samsun Arıcılar Birliği Başkanı Halit Kukula, bir süre buzdolabında bekletilen balın sahte olup olmadığının anlaşılabileceğini söyledi.

Kukula, hiçbir katkı maddesi içermeyen, tamamen polenlerden üretilen balın maliyetinin yüksek olduğunu belirterek, gerçek balın ucuz satılmasının mümkün olmadığını savundu.

Piyasaya sürülen sahte ballar yüzünden arıcılığa emek veren insanların mağdur edildiklerini ifade eden Kukula, “merdiven altı üretim emeğimizi boşa çıkarıyor. Şimdi arıcı arkadaşlarımız yüksek rakımlı, floranın zengin olduğu yerlere çıkarak üç ay boyunca hakiki bal üretmek için zor doğa şartlarına katlanacaklar, ancak sahte ballar bizim bu emeğimizin karşılığını almamazın önüne geçecek” diye konuştu.
Kukula, şöyle devam etti:

“Bugün balda her türlü sahtekarlık yapılıyor. İnsanlarımızın sağlığı ile oynanıyor. 'Balda şeker var' deniliyor bazen. Keşke şeker olsa ama merdiven altı üreticiler genetiğiyle oynanmış mısırın sapından üretikleri şekerle bal yapıyorlar. Toz şeker kullanmıyorlar. Vatandaşlarımız bilinçli olmak zorunda. Sahte bal almaktansa sağlıklarını korumak için reçel alsınlar daha iyi.”

“BAL BUZDOLABINDA ŞEKERLENİYORSA GERÇEKTİR”

Balın hakiki olup olmadığını anlamak için içine kurşun kalem batırmaktan, akıtmaya kadar pek çok yöntem kullanıldığını, ancak bunların hiçbirinin gerçek balı ayırt etmede yeterli olmayacağını belirten Kukula, bir balın hakiki mi sahte mi olup olmadığının balı bir süre dolapta bekleterek anlaşılabileceğini söyledi.

Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağ kıvamına gelmesinin balın hakiki olduğunu gösterdiğini anlatan Kukula, “aslında bal buzdolabına konulmaz, güneş almayan bir yerde oda sıcaklığında saklanması gerekir. Balın gerçek olup olmadığını anlamak için buzdolabına konulabilir. Buzdolabına konulan balda renk değişimi olabilir” dedi.

Kukula, markasız bal satılmasının yasak olduğuna işaret ederek, vatandaşların diğer gıda maddelerinde olduğu gibi bal alırken de son derece titiz davranmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
 
Yorumlarınızı Yazınız
Bu haber hakkında henüz yorum yok
Diğer Haberler
                    Tüm Haberler
  Hürriyet Kurumsal Hürriyet USA Hürriyet Avrupa Euractiv Hürriyet Emlak Yenibiris.com Anneyiz.biz Hürriyet Oto Ekolay.Net İddaa Oyna